Casa si gradina, Case si teren

Designer Irina Constantin

Cel mai drag vis al multora dintre noi este sa avem o casa a noastra, indiferent cat de mica. Aceasta schimbare si-o doresc, in special, cei care locuiesc in apartamente de bloc. Viata la bloc inseamna interconditionare, iar programul, obiceiurile, muzica sau hobby-urile celorlalti au sanse mari sa nu se potriveasca cu preferintele noastre.

In consecinta, daca cresterea asteptarilor este corelata cu o crestere a bugetului, adesea, apare dorinta de a te muta la casa. De cate ori n-am auzit: “as vrea sa am casa mea, sa pot face ceea ce imi doresc acolo”. Nu deranjezi pe nimeni, si nu esti deranjat.

Calmul, linistea si confortul proprii unei case sunt exact ceea ce asteptam sa ne contrabalanseze viata cotidiana agitata. Tocmai din acest motiv, majoritatea opteaza pentru periferia Bucurestiului, deoarece aici este mai usor de gasit un teren decat in centrul orasului, iar pretul este considerabil mai mic. De exemplu, in Bucuresti, zonele preferate sunt Baneasa si Otopeni, insa, in ultimul an, alegerile se orienteaza din ce in ce mai mult si spre Pipera, Snagov, Mogosoaia, Fundeni etc.

In urmatorii ani, comunele limitrofe vor avea tendinta de a fi incorporate in orasele mari, pentru ca se construiesc din ce in ce mai multe cartiere rezidentiale in aceste zone. Totodata, vor creste preferintele si pentru zone care acum nu sunt chiar in topul asteptarilor: Giurgiului, Popesti Leordeni etc.

Preturile mai scazute si cresterea investitiilor imobiliare din aceste zone vor atrage atentia potentialilor cumparatori.

Cel mai important dezavantaj in achizitia unei case la periferie ramane dificultatea de acces catre oras. Timpul pierdut cu drumurile intre locuinta si serviciu este un considerent major de luat in calcul, atunci cand achizitionam o casa. De asemenea, relativa izolare fata de viata cotidiana a orasului, de magazine, cinematografe, teatre etc. sau distanta fata de prieteni raman un dezavantaj al locuintelor la periferie.

In interiorul orasului, desi se elimina dezavantajele izolarii, totusi, ne intoarcem la cele ale suprapopularii: terenurile sunt foarte mici si inghesuite. In plus, preturile cresc, iar probabilitatea de a gasi un teren neconstruit e din ce in ce mai mica.

Constructia in regie proprie

Acum 2-3 ani, aceasta reprezenta cea mai frecventa alegere, avantajul principal constand in faptul ca se reusea o economie din buget, dar si personalizarea cat mai mare a lucrarii. Adesea, aceasta “adapatare” a proiectului ajungea sa il faca de nerecunoscut fata de cel originar, proiectat de arhitect.

La modificari importante, locuinta poate ajunge sa aiba probleme, nu numai de estetica, ci si de structura. Desi se economisesc sume importante, totusi dupa un an de urmarit santierul, lucrarile, materialele si muncitorii, orice proprietar ajunge la un stres considerabil. De multe ori, lucrarile se impotmolesc si nu mai stii ce sa faci.

Muncitorii nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate, nu stiu sa-si faca meseria, au vicii etc. Materialele se consuma mai repede decat s-a preconizat initial, se risipesc si asa mai departe. In ultima vreme, s-a mai redus numarul de locuinte construite in regie proprie, tocmai din cauza acestor multiple dezavantaje, dar si din cauza faptului ca au crescut creditele acordate de banci pentru acest tip de investitie.

Cand faci un credit bancar, cel mai adesea, trebuie sa poti justifica toate sumele cheltuite, cu factura si chitante de la furnizori si constructori, asa ca lucrarile “la negru” au cam scazut.

Constructia unei case cu o firma specializata

Corelarea unui proiect de locuinta (achizitionat de la un arhitect autorizat) cu realizarea constructiei de catre o firma specializata pare o sarcina mai usoara decat lucrul in regie proprie, dupa cum l-am prezentat mai sus. Arhitectul creeaza un proiect pe gustul clientului, iar acest proiect va fi executat integral de catre firma de constructii. Pentru a nu aparea discordante, cel mai bine este ca arhitectul sa poata urmari lucrarile sau ca firma de constructii sa ofere si proiectare (fie proiecte standardizate din care sa alegeti, fie sa creeze unul personalizat).

Cumpararea unei case nou construite

Aceasta devine o optiune din ce in ce mai frecventa in Romania ultimilor ani. Se aleg firme specializate, care au deja un portofoliu si care ofera cateva tipuri de case, in general standard. Se alege unul dintre modele, care poate fi deja gata, cu toate dotarile, sau unul in stadiu de constructie. Livrarea se face la rosu sau cu finisaje, dupa alegerea clientului.

Daca ai gasit exact ceea ce iti place, deja te poti muta. Totusi, aceasta situatie este rara. Firmele de constructii ajung sa execute serii mari de case, construind cartiere si ansambluri rezidentiale. Aceasta executie “pe banda rulanta” ajunge sa reduca atentia constructorului catre detalii, pentru ca nu se mai urmareste calitatea, ci cantitatea.

Materialele si executia ajung sa lase de dorit, pentru ca se cauta optimizarea costurilor de productie. Clientul va achizitiona locuinta, avand atentia concentrata asupra detaliior de locatie, forma, dimensiuni sau pret. Cum pretul ajunge sa fie adesea cel mai important criteriu, putine persoane vor ajunge sa mai analizeze daca aceasta este varianta optima. Etica antreprenorului ar trebui sa fie un subiect mai des pus in discutie. Desi, uneori, am avut si surprize placute, ni s-a intamplat sa vedem si situatii inacceptabile.

Proaspetii proprietari ai unei locuinte “de lux” ne-au prezentat noua achizitie. Marmura din living a fost montata in valuri si cu colturi ridicate; la termopanele cu profil de lemn triplu stratificat nu se imbinau colturile la 45 de grade, lasand goluri prin care se vedea afara; usile din lemn masiv erau curbate si montate stramb.

Asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca planul si constructia aveau putine elemente in comun. In mijlocul sufrageriei apareau doi stalpi, fara legatura cu planul iar balcoanele erau mutate. Evident, nu este cazul sa generalizam, insa, totusi, daca intentionati sa alegeti aceasta varianta, verificati cu atentie tipul si calitatea executiilor, cat si concordanta acestora cu cele propuse in proiect si in contract.

Cumpararea unei case vechi

La achizitionarea unei case gata construite, este dificil sa gasesti ceva care sa te reprezinte perfect, sa te multumeasca intru totul si sa raspunda nevoilor tale de spatiu. Dupa achizitie se incearca “personalizarea” spatiului achizitionat. Transformarile pot avea o pondere mai mica sau mai mare, in functie de buget si de necesitati.

Personalizarea spatiului

Personalizarea spatiului se realizeaza prin:

– Amenajari interioare si exterioare, fara modificari de structura, doar finisajele si designul interiorschimbandu-si aspectul initial;

– Restructurarea si recompartimentarea spatiilor, remodeland toate zonele, in functie de nevoile noilor proprietari;

– Demolarea totala sau partiala si reconstructia, atunci cand spatiul necesita transformari majore sau cand nu corespunde asteptarilor noilor proprietari.

Adesea, ajunge sa fie mai usor si mai ieftin de demolat si de construit din nou, din temelii, decat sa reconsolidezi o constructie veche. Oricum, achizitia unui teren sau a unei case nu sunt neaparat conditionate de dorinta de a locui acolo.

Se stie ca investitiile imobiliare sunt printre cele mai sigure si mai profitabile, iar “exploziile de preturi” din ultimii doi ani nu pot decat sa confirme acest lucru. Fata de anii precedenti, in Romania se construieste din ce in ce mai mult. Cum piata imobiliara are o tendinta continua de crestere, ritmul de dezvoltare a constructiilor se va mentine in consecinta.

Tendinte 2005 pentru case si terenuri

Casa si Gradina, 2005