Românii preferă să-și decoreze singuri locuințele

 Peste un sfert dintre românii care-si amenajeaza singuri locuinta utilizeaza drept surse de informare magazinele si revistele de specialitate

Consumatorul român este înca fidel stilului traditionalist, desi devine tot mai atent la noutatile si tendintele din domeniu

Atunci când vor sa-si amenajeze locuinta, românii tin cont de parerile proprii sau se inspira din reviste. Totodata, ei ramân fideli, într-o mare masura, stilului retro si platesc cu banii jos materialele si ustensilele de care au nevoie.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu de profil, realizat în perioada septembrie-octombrie 2007.

Studiul, facut public de reteaua de retail din domeniul amenajarilor interioare, Proges, arata rezultate surprinzatoare cu privire la amenajarile si designul interior. Românii prefera sa îsi amenajeze singuri locuinta, implicarea personala a conationalilor nostri în designul propriei locuinte fiind peste media altor tari europene.

“Implicarea personala a românilor în cum arata casa proprie este mult peste cea a europenilor, care au o medie de 36% atunci când sunt întrebati cum prefera sa îsi amenajeze locuinta”, au precizat autorii cercetarii, subliniind ca 79% din cei care au apelat la sfaturile unor specialisti în design interior au indicat clar marca si tipul materialelor pe care le doresc în propria casa.

Annamaria Anton-Bako, directorul de marketing al Proges, a declarat pentru “Adevarul” ca, în ce priveste designul interior, consumatorul român ramâne înca fidel stilului traditionalist, desi este atent la noutatile si tendintele din domeniu.

“Piata amenajarilor interioare este într-o continua modificare, la fel si comportamentul consumatorului român, care este deschis catre tendintele din domeniu, dar în acelasi timp îsi pastreaza înca o doza de traditionalism.

Prin acest studiu dorim sa cunoastem cât mai bine consumatorul român pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lui si în acelasi timp pentru a încerca prin mediile cu care lucram sa informam constant clientii în legatura cu noile tendinte în domeniu”, a precizat oficialul Proges.

Dintre cei care au indicat ca prefera sa-si amenajeze singuri locuinta, 30% declara ca utilizeaza ca principale surse de informare magazinele de specialitate din orasul în care locuiesc, urmata de revistele de specialitate (28%) si de internet.

Putini apeleaza la serviciile companiilor de arhitectura

Rezultatele cercetarii evidentiaza ca românul este încrezator în gustul propriu si apeleza într-o foarte mica masura la sfaturile specialistilor atunci când îsi decoreaza locuinta, numai 22% din cei care au avut privilegiul sa-si cumpere o locuinta au apelat la serviciile unei firme de arhitectura si design interior.

De asemenea, potrivit studiului, locuinta de tip spatiu deschis, preluata dupa modelul occidental si în voga de ceva vreme si la noi, îi încânta si, deopotriva, îi lasa rece pe români, procentul indicat de cei care prefera acest tip de amenajare (48%) fiind aproape egal cu al celor care prefera locuinta clasica, compartimentata (52%).

Solutiile de optimizare functionala a spatiilor, cele mai cerute

Pe de alta parte, repre­zentantii companiilor de arhitectura si design interior apreciaza ca numarul clientilor persoane fizice care apeleaza la servicii profesionale pentru amenajarea propriei locuinte a crescut simtitor în ultimii trei ani, majoritatea solicitând solutii de optimizare functionala a spatiului, dar si solutii pentru mobilier si combinare profesionala a culorilor.

“Cele mai cerute solutii sunt cele de amenajare din punct de vedere functional a spatiului locativ si solutii pentru mobilier. Ca si tendinta în domeniu se remarca o cerere crescuta pentru stilul minimalist si nuante de rosu sau orange”, a declarat, pentru “Adevarul”, Andreea Speranta, coordonator de proiecte în cadrul companiei specializate în arhitectura si design Knox Design.

Românii ramân în continuare sensibili la pret, majoritatea alegându-si materialele în functie de pret.

Andreea Speranta mai spune ca preturile pentru amenajarea si designul spatiului interior variaza între 20 si 25 de euro pe metrul patrat pentru proiectare, iar pentru executie, tarifele, care includ manopera si costul materialelor, pot ajunge pâna la 15.000 de euro pentru un apartament de doua camere.

Adevarul, 5 noiembrie 2007