Gandul, Tablourile alb-negru

Tablourile alb-negru sau sepia, in voga anul acesta

Tablourile nu se vor demoda niciodata, insa tot mai putini prefera sa-si decoreze casele in acest fel, spun arhitectii.

Ca in orice domeniu, tendintele sunt altele de la un an la altul, anul acesta fiind in voga posterele, fotografiile artistice inramate, tablourile abstracte. Cea mai interesanta combinatie a anului este varianta alb – negru sau sepia. “Daca ramele sunt asezate pe un perete mai mare, astfel incat sa poata respira si sa se vada fara efort, succesul este asigurat. Daca fotografiile sunt toate alb-negru, cu rame negre sau albe, in diferite marimi, peretele poate arata spectaculos. Doua-trei fotografii vechi cu rame ovale prinse deasupra unei comode vechi, pe care ati pus un sfesnic cu lumanari, pot fi punctul de interes al locuintei”, spune arhitecta Valentina Nicu.

Variante de amenajari interioare sunt tot atatea cate tablouri exista pe piata. La fel si parerile specialistilor. Nu uitati insa, recomanda arhitectii, inainte de a bate cuiul in perete, “daca privesti tabloul de la un metru si jumatate distanta, acesta trebuie sa fie putin mai ridicat fata de nivelul ochilor”. Pentru amenajarile moderne nu se preteaza tablourile masive Gabriel Raicu, architect la Cub Arhitecture, spune ca distanta dintre tablouri trebuie sa fie de cel putin o palma. “Ideal este insa ca, in dreapta si in stanga tabloului, sa existe un spatiu egal cu latimea acestuia”.

Stilul si tema tablourilor 

Pentru amenajarile interioare moderne nu se preteaza tablourile masive, cu panze pictate in uleiuri si acuarele, cu rama impozanta vopsita in bronz sau auriu. Un sfat pretios pentru cei care locuiesc la bloc este ca o camera dintr-un apartament de bloc va putea parea foarte mica daca o “tapetati” cu tablouri. “Intr-o camera cu o biblioteca pe un perete intreg si cu o canapea pe celalalt, tablourile se vor pune, cel mai probabil, deasupra canapelei”.

Arhitectul Raicu este de parere ca tablourile pot fi puse in valoare cu ajutorul unor spoturi dispuse deasupra acestora. Lumina creeaza o atmosfera eleganta in incapere, mai ales in living si baie. In camera copiilor, fara scene de lupta! Grafica si schitele in creion se pot expune fara rama, prinse cu clipsuri intre doua foi de geam, spune arhitecta Valentina Nicu. Acesta are si un sfat pentru cei carora nu le plac tablourile: pot decora un perete doar cu rame. Conditia este ca ramele sa aiba aceeasi culoare sau, cel mult, sa fie in combinatii alb-negru. Ramele trebuie sa aiba diferite modele si, eventual, doua sau trei pot fi fara model, dar cu dimensiuni diferite.

“Nu cautati un tablou neaparat rosu, fara a tine cont prea mult de ceea ce reprezinta, doar pentru ca in incapere aveti mobilier si canapele rosii! Alegeti o nuanta mai calda sau o alta culoare care sa fie in contrast cu ambientul”, este sfatul arhitectei Valentina Nicu.

Totodata, aceasta ii sfatuieste pe parinti sa nu puna in camera copilului un tablou cu o scena de lupta, deoarece imaginile influenteaza mai mult decat orice subconstientul copilului. Nudurile in dormitor pot complexa. Cele mai indicate tablouri pentru living sunt cele de dimensiuni mari asezate deasupra canapelei.

Designerul Irina Constantin de la Knoxdesign spune ca tema trebuie sa fie abstracta, sobra sau eleganta. In camera copilului se pot pune tablouri cu peisaje sau teme educative in culori pastelate si acuarele, iar in bucatarie tabloul trebuie asezat deasupra locului in care se serveste masa.

Pentru dormitor, sfatul designerului este ca tabloul sa fie asezat deasupra patului, acesta avand culori si teme vii, energizante. “Daca se doresc teme intime sau nuduri, trebuie consultata toata familia inainte de a opta pentru aceasta varianta. Acesta pentru ca de cele mai multe ori nudurile sunt foarte reusite, arata bine, iar unii dintre membrii familiei s-ar putea simti complexati”, mai spune Irina Constantin. In privinta holului, daca acesta este lung, trebuie puse tablouri verticale si cat mai inalte. In cazul holului scurt, un singur tablou de dimensiuni care sa permita perceperea imaginii dintr-o singura privire este suficient. Preturi tablouri:

–          Portrete alb-negru dupa fotografie, A4 – 25 lei, Art zOne, Mona Lisa, reproducere in ulei pe panza, 79×53 cm, neinramat – 200 euro, + inramare, 260 euro, Art Odyssey

–          Poster Groenlanda, 100×45 cm – 70 euro + inramare, 140 euro fara costuri de transport, Art Odyssey, Vivacity de Talant Chekirov, reprodusa – 95 lei, Ro Galeria

Moda “colturilor de familie” in strainatate

Fotografiile de familie fac parte din decorul unei case in strainatate. Specialistii in amenajari interioare spun ca in Spania, Germania sau Franta, inca de la intrarea in locuinte se remarca asa-numitele “colturi ale familiei”.

Practic, acestea sunt fotografii inramate sau pur si simplu prinse intre doua foi de geam cu ajutorul clipsurilor. Pe o treime din peretele holului – in cazul vilelor, dar si pe peretele livingului – in cazul apartamentului sunt asezate, mai mult sau mai putin intamplator, 10-15 fotografii ce surprind diferite momente din viata familiei. In strainatate se poarta “coltul familiei” in culori. Moda fotografiilor de familie pe pereti incepe sa se poarte din ce in ce mai mult si in Romania.

Gandul, 2007

Steliana BANCU