Neobarocul revine la putere
Designerii de interior considera ca se va renunta la liniile simple si se va reveni la grandoare in casele romanilor. “Daca pana acum a fost in voga stilul minimalist japonez, caracterizat prin linii drepte, finisaje curate, culori sobre – uneori chiar austere; acum reinvie un stil baroc, elegant, incarcat”, a spus Irina Constantin, interior designer si marketing manager Knox Design, companie specializata in amenajari interioare.
Termenul baroc, care inseamna la origini o perla cu o forma neregulata, are ca principale caracteristici ornamentele abundente si formele opulente.
Pe principiul ca un contrast naste alt contrast, stilul baroc pe care il anticipeaza specialistii de design interiorurmeaza unei perioade tacute in forme si bogate in linii, minimalismul. Stilul minimalist are ca ratiune diminuarea pe cat posibil a numarului de obiecte si linii si, in general, nu se inspira din zone de interes precum istoria sau religia. Minimalismul ne provoaca practic la simplitate. Acestui curent i s-a reprosat insa austeritatea si raceala, desi nu toate parerile converg in acest sens.
Stilul minimalist nu este insa o noutate si a fost adoptat mult mai tarziu in Romania, comparativ cu alte state. Curentul s-a raspandit practic in Europa in anii ’60 si incet-incet a ajuns si in Romania anilor ’90. Aici nu a poposit insa la fel de mult ca in alte tari pentru ca, dupa cum spune Irina Constantin barocul sau poate neo-barocul este pe cale sa revina. Dar nu brusc.
“In general un stil in amenajari interioare se pastreaza mult mai mult decat o moda vestimentara. Dureaza cativa ani si se schimba treptat. In Romania este si va mai fi inca o perioada de tranzitie de la acest stil minimalist catre acest stil opulent, nou-baroc”, spune Constantin.
Nu trebuie sa neglijam nici puterea financiara a romanilor sau conceptia potrivi careia mobila trebuie sa dureze o viata, atunci cand vorbim de aceasta schimbare a stilurilor.
“A fi la moda” este scump
Mobila masiva a fost greu de mutat din casele romanilor, si la propriu si la figurat, chiar atunci cand stilul minimalist de amenajari interioare a locuintelor cucerise Europa. “In general o tendinta in amenajari intra in Romania cu o oarecare intarziere fata de strainatate. Vor trece unul-doi ani pana respectivul stil se va integra si aici.
Pe de alta parte, un procent destul de mic din populatie are posibilitatile materiale necesare pentru a pune in practica cu usurinta ceea ce este la moda”, afirma Irina Constantin.
Ceea ce e cert insa e faptul ca nuantele anoste incep sa piarda teren. Desi griurile sunt un trend si in ceea ce priveste vestimentatia, ele se alatura culorilor puternice, accesoriilor stralucitoare.
“Culorile indraznete, in combinatii neasteptate, chiar verde cu lila sau beige-maron-turcoaz sunt la mare cautare. Combinatiile intre verde-mov-lila vor fi fresh si indraznete si printre preferatele acestui an. Puteti incerca chiar si clasicul alb-negru, incalzit cu o culoare de accent puternica, precum rosu sau galben. Tonurile calde de crem si beige se pot combina placut cu rosu burgund, creand o atmosfera eleganta si rafinata”, explica reprezentantul Knox Design.
Aceste culori sunt aferente unor materiale “pretioase”. “Elementele florale, tapetul, stucaturile dau un aer romantic, chiar teatral incaperilor”, aduaga Constantin.
In ceea ce priveste finisajele, acestea adauga un plus de valoare incaperii si scot ceva mai multI bani din buzunarele pasionatilor. “Sunt folosite in general finisajele scumpe, din care amintim parchetul din lemn exotic, marmura, onixul, tapetul de matase, candelabre masive din cristale, pielea sau catifeaua”.
Inca din 2005 presa straina relata ca la marile targuri internationale de mobila designerii s-au intrecut in opulenta, proprie neo-barocului. Ramane de vazut cat de mult va prinde acest stil si cat de mult va rezista. Principala provocare a designerilor ramane in continuare amenajarea eficienta a spatiului si adaptarea la preferintele clientilor.
“Unicul criteriu in amenajarea unei locuinte este personalitatea proprietarilor. Nu conteaza stilul care se poarta, moda, nimic mai mult decat acest lucru: stilul lor de viata. O locuinta trebuie sa fie ideala pentru cel care o foloseste. Degeaba vei crea un adevarat palat pentru cineva care s-ar simti bine intr-o cabana de munte”, spune Constantin.
Stil sau confort?
Nu rar, amenajarea optima si functionala a spatiului a contat mai mult decat orice trend. Poate parea un truism, dar prea putine case din aceasta lume sunt fidele unui stil si se pot lipsi de functionalitate.
“Nu stilul va fi primul criteriu pentru amenajare, ci posibilitatile de a optimiza functionalitatea spatiului. Clientii pot avea cele mai diverse nevoi, fie de depozitare, fie de divertisment, fie pentru spatiu de hobby. Ni s-au cerut cele mai diferite lucruri: de la o rampa de catarare pe perete pana la sala de sport, sala de jocuri electronice, colt de meditatie yoga, camera pentru machete si trenulete sau atelier de pictura”, completeaza ea. E greu de imaginat astfel o masa de biliard langa tapet din matase. La fel de impropriu pare un candelabru de cristal in camera copilului. In aceste cazuri, designerii se ghideaza dupa pasiunile clientului si confort.
“Una dintre ultimele lucrari a fost facuta pentru o familie tanara, cu un baietel de cinci ani. Culorile au fost calde, prietenoase, combinatii de cremuri pana la galben pai, accentuate cu tonuri mai indraznete de caramiziu. Camera copilului a fost deosebita pentru ca am incercat sa ne conformam pasiunii sale pentru desenele animate cu Scooby Doo. Astfel patul a fost transformat intr-o masina a misterelor, iar scene tipice au fost pictate pe pereti”, povesteste Irina Constantin.
Desi poate se adapteaza mai greu curentelor din designul interior, romanii nu isi neglijeaza locuintele. “Romanii sunt foarte cocheti, isi doresc tot ce e mai frumos si mai bun. Chiar si cei cu mijloace materiale mai modeste fac tot posibilul sa-si amenajeze casa intr-un mod placut. Pentru romani locuinta si familia sunt importante si simt nevoia sa aiba un camin in care sa se simta bine”, mai spune Irina Constantin.
Ziarul Financiar, Neobarocul revine
Ziarul Financiar, 29.05.2008
Roxana Grigorean