Gata, cum am vazut cuvantul “sex” , ia sa vedem cine face sex cu culoarea anului, e ceva cu “binar”, deci e cu biti si calculatoare.

Sexul non binar nu are legatura cu sexul propriu zis sau cu codul binar folosit in codarea datelor din calculator. Sexul non binar este de fapt modul in care sunt desemnati oamenii care nu au un sex care se incadreaza in cele doua categorii (binare) pe care le stii clasice “femeie” sau “barbat”.

portrait of a young woman dressed up in a man's suit and tie wearing a fake mustache

Ai vazut recent in vreun formular de pe internet cand te intreaba ce gen esti ca poti selecta “female”, “male” sau “other”. Adica, cum vine asta, “other”, sunt formularele facute pentru d-astia, hermafroditi sau transexuali sau ce naiba?

Pai chestia este ca in strainatate, din ce in ce mai multe persoane prefera sa se refere la sine ca “non binar din punct de vedere sexual”, adica a carui sex, gen, este ambivalent. Nu este clar daca e femeie sau barbat. Nu fizic. Ci psihic, intelectual, comportamental. Nu se regaseste nici acolo, nici acolo.

De aici aparut in engleza, chiar foarte recent folosirea unui nou pronume personal in afara de He si She:

Ze / Zie

Poti sa citesti exact care sunt variantele pentru Pronumele non binar in acest articol despre genul neutru in engleza, in caz ca este necesar sa il folosesti in vreo fraza.

In facultati poti sa selectezi pe formular modul in care vrei sa ti se adreseze colegii sau profesorii. Universitatea Harvard a fost una dintre primele care sa adopte aceasta noua tendinta. Ba chiar se poarta si insigne cu “Nu presupune ce gen am. Intreaba-ma!”, o campanie de informare in acest sens.

Moft sau realitate sociala?

Ok, poate ti se pare un moft, bai la ce s-au mai gandit astia, nu mai au ce face altceva? Ia sa iasa la noi vreunul pe strada si sa spuna ca e indecis sexual. Il bate ta-su si il dezmosteneste ma-sa. Sau invers.

Totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Iubim faptul ca suntem diferiti, traim intr-o lume in care ne place sa fim respectati si faptul ca avem o personalitate distincta fata de a celorlalti.

Cum poti sa fi unic si sa adori asta la tine fara sa respecti si unicitatea celorlalti?

Vrei sa fi acceptat asa cum esti, este normal sa ii accepti pe ceilalti asa cum sunt. Bineinteles ca libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti.

Pantone_Color_of_the_Year_Rose_Quartz_Serenity_Color_Formulas_Guides_Banner

Culoarea anului Roze Quart & Serenity

Ce legatura are sexul cu culoarea anului 2016?

Culorile alese de institutul Pantone au darul de a fi alese dupa studii ale tendintelor timpului dar si ca raspuns la tendintele ce exista efectiv in viata reala, in viata societatii civile. Se spune ca acestea sunt alese in spiritul zeitgeist, adica spiritul epocii sau al timpului – adica al scolii dominante din punct de vedere intelectual si cultural al unei perioade de timp.

Interesant este ca pentru prima data in istorie, in anul 2016, in loc de o culoare sunt alese doua culori Roze Quartz & Serenity. Este aleasa tocmai combinatia, blendul, mixul dintre aceste doua culori delicate, intre roz si bleu. Intre feminin si masculin.

Acest mix reprezinta tocmai spiritul acestui moment social.

Iata ce declara membrii institutului Pantone, pe pagina lor oficiala:

In multe parti ale lumii traim o experienta a estomparii sexelor in privinta modei si tendintelor, fapt care a avut un impact in stilurile coloristice in toate ariile designului. Acasta abordare unilaterala a culorii coincide cu miscarile societatii catre egaliatea dintre sexe si fluiditatea acestora; cu cresterea confortului consumatorului de a folosi culoarea ca un mod de expresie; cu o generatie careia ii pasa mai putin sa fie incadrata intr-un tip anume sau sa fie judecata si cu o deschidere catre schimburile libere de informatie digintala care ne deschid ochii catre diverse moduri de a folosi culoarea. 

Stiu ca in Romania nu e totata lumea pregatita sa aiba opinii atat de liberale. Stiu ca inca ne luptam cu problema casatoriei dintre homosexuali, care este un tabu pentru marea majoritate.

Chestionar pentru un proiect de design interior

De la sex la design de interior

Noi suntem designeri de interior. Amenajam locuinte. Nu oricum, le facem pe gustul si pe stilul clientului. Este esential sa existe o comunicare deschisa cu clientul, sa poata sa se simta in largul sau, asa cum e el. Cum s-ar simti daca noi am fi plini de prejudecati? De tabuuri ? Cum ar putea sa mai existe acea legatura, acea empatie de care orice creatie are nevoie?

Eu cred ca asta e cel mai important lucru. Indiferent cum esti TU, esti UNIC. Si asta trebuie sa se reflecte in stilul casei tale.

Avem clienti de toate felurile. Si avocati si IT-isti si corporatisti si vedete si parlamentari si deputati.

Si ortodocsi si catolici si baptisti si atei. Si straight si gay.

Pentru mine nu conteaza eticheta. Conteaza sa empatizez cu cel pentru care fac locuinta, sa il inteleg si sa reusesc sa transmit o parte din el in acea casa. Nu ma deranjeaza faptul ca este altfel decat mine.

Dimpotriva, ma bucura sa descopar oameni noi si diferiti!