Cum e rochia din imagine: Albastru cu Negru sau Alb cu Auriu?
Am dat peste o mare dezbatere pe internet, care la inceput mi s-a parut absurda. Rochia din imagine, nu o vedem cu totii in aceleasi culori. M-am gandit ca e imposibil si am facut o discutie in biroul nostru de design interior.
Tu ce culoare o vezi? Evident, parerea ta va fi ferma: este albastra cu negru. SAU: este alba cu auriu. Cum se poate? Cum se poate ca persoane diferite sa perceapa acelasi lucru in moduri diferite? Culoarea e ceva evident, daca e albastru e albastru, nu e ceva discutabil, nu?
Am fost surprinsa sa vad ca, intr-adevar, unii colegi o vad intr-o culoare, altii altfel. Si suntem designeri, se presupune ca stim cate ceva despre culoare, putem sa iti recomandam o gama coloristica, putem sa iti dam sfaturi in privinta asta. Atunci cum se poate asa ceva? Cum se poate ca tu sa vezi ALB unde vad eu ALBASTRU??
Daca nu putem sa agream asupra unei culori, daca se poate ca intr-o poza, obiectiva, fiecare sa vada alta culoare ce inseamna? Oare acest lucru, culoarea in sine, e relativ si personal? Atunci noi ca designeri de interior, putem sa iti mai recomandam o anumita nuanta, sa te sfatuim ce tapet sa alegi? Din moment ce chiar si noi le vedem diferit?
Care este explicatia pentru care unii vad rochia albastra cu negru si altii o vad alb cu auriu?
Eram suta la suta sigura ca asa ceva este imposibil. Imi imaginez ca doua persoane pot vedea in mod diferit, insa, ma gandesc asa: daca tu, de exemplu, de mic vezi o culoare, ROSU si ai stabilit ca ceea ce vezi tu ROSU asa se numeste, atunci nu conteaza modul in care vezi, pentru ca o sa numesti mereu acel lucru ROSU.
Pe de alta parte sunt cei care nu percep anumite nuante, insa nu este acesta cazul acum. Nu vorbim despre persoane care nu disting o anumita nuanta, care au o discromanta sau sunt daltonisti.
Ce numar este scris in imaginea de mai jos? Daltonistii nu pot distinge clar nuantele de rosu de cele de verde si nu pot vedea numarul din imaginea de mai jos, pentru ca percep nuantele ca fiind apropiate.
Numarul din imagine este 16. Daca nu il distingi, probabil vezi toate cerculetele de nuante apropiate, probabil gri.
Insa in cazul rochiei albastru cu negru este vorba despre altceva. Despre modul in care creierul iti interpreteaza imaginea de ansamblu.
Care este explicatia? Cum de vedem culori diferite?
Si cei care vad poza cu rochia albastru cu negru si cei care o vad alb cu auriu, vad efectiv acelasi lucru. Dar pur si simplu unii interpreteaza poza intr-un fel, altii altfel.
Adica si cei ce presupun ca baza e alba, vad o usoara tenta de albastru dar presupun ca poza efectiva este facuta la lumina scazuta si din cauza asta albul este usor inchis, albastrit, iar auriul in intuneric devine negru. Ei interpreteaza aceasta imagine ca fiind facuta in lumina slaba (evident ca nu gandesc efectiv in termenii astia, insa creierul face automat conversia, in urma a sute de mii de imagini vazute si interpretate pana acum).
Priveste imaginea de mai jos, care este usor mai deschisa, si vei intelege la ce ma refer:
Cei care o vad albastra cu negru, observa zona de auriu de la dantela de la gat, insa interpreteaza acea zona ca o lumina puternica, calda, care automat vireaza nuanta de negru in nuanta luminii. Stiind ca imaginea este puternic luminata, automat albastrul este mai albastru si griul auriu este mai negru.
Creierul face automat conversia, interpretarea imaginii, si tu constient, nu prea ai nici o influenta. Nu poti sa te convingi sa o vezi invers, pentru ca deja ai un automatism.
S-ar putea sa revezi imaginea peste ceva timp si sa ti se para invers decat ai vazut-o prima data, pur si simplu sa o interpretezi diferit. Foarte putini oameni o pot vedea in amblele variante, intr-un mod surprinzator, fiind aceiasi poza. Uita-te si maine la poza cu rochia albastra cu negru si vezi daca iti mentii aceiasi impresie ca si prima data!
Daca vrei sa vezi produsul original, real, sau chiar sa cumperi rochia albastra cu negru poti face aici click, pe un site din Marea Britanie care comercializeaza originalul, in valoare de 50 Lire. A propos, realitatea este ca nuanta din imagine, indiferent cum ai perceput-o, este “Royal Blue”.
Mai exista astfel de situatii, in care fiecare persoana percepe altceva?
Iata cateva exemple, de data aceasta legate de miscare, in care fiecare persoana vede efectiv altceva.
In ce directie merge trenul? Inspre tunel sau in afara lui?
In realitate sunt doua imagini care se succed, sunt alternate, una cu vagonul mai in stanga, una cu el mai in dreapta. Cea pe care o consideri tu prima, iti va da miscarea intr-o directie sau alta.
Ce zici de imaginea de mai jos? Fata ce face piruete. Se invarteste in sensul acelor de ceasornic sau invers? Fiind doar o silueta, o umbra, poti sa o interpretezi in oricare dintre variante. Unii o vor vedea intr-un sens, altii in altul.
De ce percepem acelasi lucru in moduri diferite?
Probabil ca ai mai auzit despre faptul ca cele doua emisfere cerebrale se ocupa de probleme diferite. Ele corespund si controleaza aspecte diferite ale vietii tale. Modul fiecaruia de a gandi si de a percepe lumea este preponderent influentat de una sau de celalalta. Bineinteles ca exista si oameni care sunt destul de echilibrati, care pot folosi eficient ambele laturi, insa acestia sunt relativ rari.
Emisfera stanga se ocupa de limbaj, scriere, rationamente, logica. Ea este partea tehnica, pragmatica, a ta. Ea te face sa intelegi probleme abstracte, sa rationalizezi si sa asculti in special de logica.
Emisfera dreapta se ocupa de perceptia spatiala, de creativitate, imaginatie. Ea este partea jucausa, artistica a ta. Ea te ajuta sa fii intuitiv, plin de imaginatie, poezie si creativitate.
Cum vezi tu lumea? Care este emisfera ta dominanta?
Daca folosesti preponderent emisfera stanga, probabil ca esti o persoana tehnica, practica, logica si ti se potrivesc meserii axate pe tehnica si rationament. Daca folosesti preponderent emisfera dreapta esti plin de imaginatie si creativitate. Ti se potrivesc meseriile artistice, vizuale, creative.
Foarte putini sunt cei care isi folosesc in egala masura ambele emisfere, avand din plin ambele laturi ale personalitatii: si rationamentul si creativitatea.
Daca te afli printre putinii care au putut vedea imaginile in miscare in AMBELE SENSURI sau imaginea cu rochia colorata in ambele variante coloristice, atunci esti o raritate! Sub 14%, conform Universitatii din Yale pot vedea ambele laturi ale realitatii si tot intr-un studiu al acestei Universitati se mentioneaza ca aceste persoane au si un IQ destul de ridicat, asa ca, felicitari!
Daca iti plac articolele noastre si te intereseaza subiectele legate de design interior, nu uita sa dai Like paginii noastre de Facebook, pentru a te tine la curent cu noutatile si tendintele!