Ghidul cumparatorului

– suplimentul Util Imobiliar din Romania Libera de miercuri 10 februarie 2010

Parchetul, ca si alte materiale de constructii si de finisaj, sta in prezent sub semnul diversitatii. La renovarea locuintei, pentru acoperirea pardoselii, este bine sa aflati mai întâi ce tip de parchet ar fi indicat pentru încaperile casei dvs.

TIPURI DE PARCHET

Parchetul masiv sau clasic este format integral din lemn si de multe ori se gaseste pe piata nefinisat (nelacuit, neceruit), dar pregatit pentru slefuire si finisare. Are un aspect deosebit si se integreaza în orice stil. Un alt merit al parchetului clasic este durata mare de viata, putându-se slefui de mai multe ori. De asemenea, s-a dovedit a fi un bun izolator termic si fonic.

Parchetul stratificat este în majoritatea cazurilor slefuit si lacuit si nu mai necesita o alta operatie decât montajul. Parchetul triplustratificat este mai stabil decât cel dublustratificat si, prin urmare, mai scump.

Par chetul furniruit are un strat de lemn foarte subtire. Aparent, efectul vizual este acelasi ca la parchetul stratificat. Pentru a-l recunoaste, trebuie privit lateral, masurând stratul de lemn. Are aspect placut si pretul este accesibil.

Parchetul laminat este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase: primul strat rezistent la uzura are în componenta rasini melaminate; stratul decorativ, care determina decorul parchetului; stratul suport realizat din fibra lemnoasa de densitate înalta/medie; stratul de stabilizare inferior este format dintr-un strat de melamina si confera duritate si stabilitate placii.

Parchetul laminat este utilizat în special în încaperi cu trafic intens. Poate fi de joasa si înalta calitate, în functie de:  suportul pe care este aplicata folia de plastic, sistemul de prindere, absenta sau prezenta emisiilor de formaldehide. Cele din gama înalta de pret încearca reproduceri fidele ale desenului lemnului.

Parchetul triplustratificat din bambus este rezistent la umezeala si recomandat în încaperi ca baie si bucatarie. Lemnul de bambus rezista mai bine în conditii de umiditate crescuta datorita densitatii si elasticitatii.

ATENTIE!

Cantitatea de apa din lemn determina o serie de proprietati ale lemnului, cum ar fi greutatea, duritatea si stabilitatea dimensionala. Sub 30% umiditate, lemnul îsi schimba dimensiunile atunci când câstiga sau pierde umezeala.

Cumparati cu DESIGNERUL Irina Constantin

Aspecte cheie la cumparare

În cazul parchetului laminat, este indicat sa va orientati în functie de clasa de trafic. Exista mai multe modalitati de împartire: trafic redus/moderat/intens atât pentru categoria rezidential, cât si pentru cea de trafic comercial. Producatorul recomanda parchetul în functie de duritate si de rezistenta la gradul de uzura specificat. Pentru dormitor, puteti sa va orientati catre un trafic rezidential mediu, iar pentru living sau intrarea în locuinta, trebuie sa cumparati un produs cu trafic intens rezidential sau unul cu trafic redus comercial. Nu se recomanda un produs care este marcat cu eticheta de trafic redus rezidential pentru ca se va deteriora imediat.

Criterii pentru parchetul masiv/stratificat

Pentru parchetul natural trebuie sa alegeti în functie de esenta lemnului. Pe paletar se poate observa ca sunt diverse duritati specificate în numere de la trei la opt. Cele mai moi sunt esentele autohtone, gen fag sau stejar. Cele mai dure sunt esentele exotice, în special lemnul de teak. Nu alegeti esente moi daca veti circula încaltat prin casa (tocuri înalte si dure),  daca aveti copii mici care ruleaza masinutele sau tricicleta pe parchet sau daca aveti un catel care derapeaza. Urmatorul criteriu este cel estetic. Ce culoare vi s-ar potrivi? Vreti sa creati un contrast între parchet si mobilier sau sa fie în aceeasi gama? În general, un contrast intens între cele doua elemente are un rezultat mai interesant decât o solutie ton în ton.

Finisajele

Alegeti parchetul si în functie de structura lemnului si finisaj. Un parchet puternic vibrat, cu fibra foarte vizibila va fi potrivit pentru o locuinta care are un aer energic, tonic. Un parchet cu noduri sau urme de cuie se potriveste unei locuinte cu aspect antichizat sau rustic. Un parchet foarte lis, discret, uniform se potriveste unei locuinte calde, prietenoase.

Redactor: ELENA ViRLAN 

consultant: Designer Irina Constantin

Supliment Util Imobiliar Romania Libera