Materialele naturale in design interior

de Ovidiu Lefter

În România, meseria de parchetar este pe cale de disparitie.

 Decorarea cu materiale naturale ramâne o preocupare frecventa a celor prinsi în astfel de activitati. Alexandru Balan, arhitect în cadrul One Design, spune ca jumatate din clientii companiei opteaza pentru acest tip de produse.

Daca piatra si lemnul erau pâna acum cele mai folosite materiale, raritatea acestor produse i-a determinat pe clientii români sa se orienteze catre solutii exotice, precum bambusul. Balan spune ca achizitionarea unor produse decorative de calitate reprezinta un proces anevoios. Cei care prelucreaza acest tip de produse îsi orienteaza productia spre export.

În plus, nu mai sunt specialisti care sa le monteze, în special parchetari sau montatori de piatra. Iar procedurile sunt foarte minutioase. Si lambriurile din lemn încep sa fie mai rar cautate din aceleasi motive. Lipsa mesterilor ridica substantial si costurile. „Oamenii cauta si solutii mai ieftine, or, parchetul de lemn e, spre exemplu, o varianta de trei ori mai scumpa daca ne raportam la parchetul laminat”, sustine Balan.

Tavane din travertin

Cei care opteaza pentru un proiect de design interior cu acest tip de materiale aleg de cele mai multe ori sa faca schimbari radicale. Andreea Speranta, de la Knox Design, recomanda pentru concordanta si un mobilier din lemn masiv din esente exotice cu insertii de tesaturi, cum ar fi inulrattanul sau zambila de apa.

Pentru un stil mediteraneean se recomanda tavanele de travertin, un tip de calcar. Un aspect modern poate fi obtinut cu ajutorul pietrelor fine, gen marmura sau granit.

Pentru reducerea costurilor se apeleaza la materiale naturale doar pentru a îmbraca anumite piese din casa.Un exemplu este caloriferul.

Elementele exotice se folosesc ca parti aditionale pentru abajururi, pentru tablii de pat sau pentru jaluzele, potrivit Danielei Nacev de la Deco Design Interior. De asemenea, materialele din bambus, în special, sunt utilizate ca subansambluri pentru mobilier.

Proprietarii de case, principalii clienti

Apartamentele se preteaza în special la materiale noi care sa le ofere un aer modern. Pentru case, accentul cade pe natural. „Daca vrem sa ne mutam la casa, constient sau nu, facem acest lucru din dorinta de a fi mai aproape de natura. Acest fapt este observat si în alegerea materialelor”, crede Adina Filculescu, director de vânzari La Vie en Rose.

Ea subliniaza ca materialele naturale au si un pret mai ridicat si necesita si o îngrijire atenta. În schimb, transmit o stare de calm si pun casa într-o lumina speciala. “Materialele naturale raspund celor doua tendinte urmarite în amenajari interiorare: impactul vizual si crearea atmosferei”, puncteaza aceasta.

Adevarul, 17 septembrie 2008