Designul de mobilier
Evolutia designului de mobilier
RevistaConstructiv, 2006
Mobila a aparut în istorie din multe si diverse motive. Evident cel mai important este functionalitatea. Scaunele au fost inventate pentru a te aseza pe ele, mesele pentru a putea aseza obiecte, dulapuri si cufere pentru a depozita obiecte. Istoricii considera ca, de asemenea, mobila a jucat un rol foarte important în indicarea statutului social. De multe ori confortul a fost lasat la o parte în fata formei si frumusetii.
Irina Constantin, Knox Design
Doar în ultimul secol tehnologia a reusit sa aiba un impact major asupra tehnicilor de producere a mobilierului si asupra materialelor întrebuintate. Diversitatea si posibilitatile de creatie au crescut enorm. Fiecare dintre noi are anumite preferinte pentru un anumit tip de mobilier, avantajul este ca ai într-adevar de unde alege. Alegerea poate sa îti fie influentata de forma, functionalitate, confort, maiestria executiei, pret sau poate fi o combinatie între oricare dintre acestea.
Desi la noi în tara când se vorbeste de stiluri de mobilier oamenii nu le împart în mai mult de trei categorii, acestea fiind cele mai „uzuale“. Modern, clasic si rustic sunt termenii favoriti si cel mai adesea întrebuintati. Totusi, exista multe stiluri de mobilier, este greu sa stabilesti o cifra exacta, si totul devine mult mai complicat când studiezi istoricul si evolutia acestuia. Începând cu antichitatea, pâna în zilele noastre, se pot defini peste 30 de stiluri distincte în conceperea mobilierului. Gotic, baroc, colonial, Ludovic al XV-lea, neoclasic, eclectic, art nouveau – sunt doar o însiruire arbitrara… Evident, nu este necesar sa trecem printr-o întreaga istorie a mobilei pentru a determina ceea ce ne place si ceea ce se poarta acum.
Locuinta este de cele mai multe ori o reflexie a felului nostru de a fi, a modului nostru de viata. Ea, ca si îmbracamintea, poate transmite emotiile si starea de spirit a locatarului.
Precum se spune si în feng-shui: energiile pozitive datorate unei amenajari armonioase vor crea si vor potenta energia spirituala a locatarului. Ceea ce alegem pentru decorarea locuintei noastre ne va influenta cu siguranta. Ne va ridica moralul? Ne vom simti bine în propria casa? Stravechea arta feng-shui sugereaza folosirea de simboluri decorative si aranjamente de mobilier pentru a influenta psihic o persoana.
Fie ca suntem adepti feng-shui sau nu, totusi ramâne cert ca atmosfera pe care o degaja amenajarea dintr-un spatiu ne va influenta psihicul si moralul.
Design si functionalitate
Mobilierul „îmbraca locuinta“. Poate fi un accent sau un fundal pe care sa se remarce accesoriile delicate. Trebuie sa fie atât functional, cât si estetic. Încotro se înclina balanta între util si placut?
Eu cred ca ambele aspecte sunt la fel de importante. Este bine ca un spatiu sa fie frumos, sa fie placut privirii, sa existe o armonie între forme si culori pentru ca asta îi va face pe locatari sa se simta bine în acel spatiu. Totusi este esential ca amenajarea si în speta mobilierul sa fie functional si ergonomic si sa fie aranjat de asa natura încât sa ofere confort si utilitate maxima spatiului decorat. Altfel, fara fluxuri de circulatie aerate, fara compartimentari potrivite, fortând pozitii incomode, stresul utilizatorului va fi crescut, nefunctionalitatea va fi obositoare, evident afectând bunastare a locatarului.
Evident, apar diferente majore în conceperea obiectelor de mobilier în functie de destinatia lor. Mobila de casa este axata pe frumusete, caldura si confort, pe când în designul celei de birou accentul cade pe utilitate si ergonomie.
Cât de usor de utilizat si de confortabil este mobilierul care exista acum pe piata? Aceste aspecte sunt esentiale atât pentru obiectele folosite în locuinta, cât si pentru spatii de birouri. Este obligatoriu ca la serviciu eficienta sa fie punctul forte al mobilierului folosit. Utilizatorul trebuie sa se simta bine, totul trebuie sa fie la îndemâna cât mai functional, pentru ca randamentul sa fie maxim.
Mobilier modular, care se poate transforma dupa necesitatile de lucru ale companiei, scaune de birou cât mai confortabile cu mecanisme de reglaj cu piston cu gaz, role de cauciuc si sisteme de autofrânare – sunt gândite cu atentie pentru a raspunde nevoilor unui spatiu de birouri.
Studiile atente pe plan international în acest domeniu au condus la solutii de calitate deosebita, produse care sunt importate si la noi în tara.
Doi termeni sunt folositi pentru a descrie aplicarea informatiilor stiintifice despre variatia factorilor umani si adaptarea acestora la procesul de creatie si design. Ergonomia descrie informatia despre oameni în situatii „de lucru“. Antropometria se refera la informatii despre dimensiuni si forme statistice ale corpului omenesc.
Cum un obiect de mobilier este rareori folosit doar de o singura persoana, majoritatea corpurilor de mobilier trebuie sa fie bine adaptate unei mari variatii de utilizatori finali. Persoana „medie“ este un ideal. Când se iau masuri într-un grup pentru un design particular, media absoluta împarte utilizatorii în doua grupuri: unul peste si altul sub „medie“.
Poate ca ar fi acceptabil sa folosesti aceasta medie pentru a determina înaltimea sezutului unui scaun, dar nu cea pentru cel mai înalt raft dintr-un dulap. În acest caz trebuie sa cauti o înaltime care sa fie corespunzatoare pentru 90 – 95% din utilizatori. Idealul este ca fiecare obiect sa fie ajustabil în functie de necesitati.
Tendinte în designul de mobilier
Postmodernismul international ne conduce într-un amestec de stiluri si tendinte. Totusi cel mai clar se contureaza minimalismul, adica stilul prin care locuinta este decorata minimal, numai cu strictul necesar, corpurile de mobilier fiind simple, rectangulare, cu multe jocuri plin – gol, elemente repetate simetric, ordonate, drepte, perfecte. Accesoriile simple, drepte, inox lucios sau sidefat dau eleganta fiecarui obiect în parte. Sticla (în general matizata) si metalul sunt materialele cele mai folosite pentru accentuarea liniei designului.
Efectele de lumina date de transparente si reflexii vor crea o ambianta deosebita, o linie avangardista, transformând modul în care sunt percepute culorile si formele.
Liniile orizontale, alinierea joasa, cât mai aproape de sol amintesc de stilul japonez.
Contrastul preferat este cel închis – deschis. Se fac combinatii între culori foarte delicate, bejuri apropiate de alb si tonuri de pamânturi, aproape negre. De aici si explicatia pentru care Wenghe este unul dintre materialele favorite pentru mobilier (nuanta foarte închisa).
Lipsa de ornamente va fi compensata prin accente coloristice sau prin elemente de decor. Un covor rosu aprins va da viata griurilor colorate din întreaga încapere.
Desi ultimele expozitii în domeniul mobilierului au abundat în mobilierul conceput în acest stil, în concordanta cu tendintele internationale, totusi este piata româneasca gata sa primeasca aceste modele? Eu cred ca românii au ajuns la stadiul în care sa fie într-adevar preocupati de aspectul estetic al unui obiect. Din cauza nivelului de trai, majoritatea când va lua o decizie de cumparare, aceasta se va baza în primul rând pe motivele financiare. Se vor alege produse ieftine, indiferent de calitate sau de aspect. Doar o foarte mica parte din populatie îsi permite sa fie preocupata de designul interior al locuintei si îsi propune sa fie un spatiu elegant si modern. Foarte putini vor investi în aspectul si ambianta caminului lor.
Materiale si accesorii originale
Dezvoltarea tehnologica a permis introducerea în ultimii ani a multor materiale si accesorii originale în productia de mobilier. Am vazut creatii pentru camere de copii chiar si din polistiren extrudat, în cele mai variate forme, „sculpturi“ care sa le conduca fantezia în lumea basmelor. Se poate crea mobila din orice.
Ce alegem: clasicul PAL melaminat sau MDF? Se pot monta si folii metalice? Se poate prelucra si în forme curbe? Chiar si sticla curbata? E greu sa te decizi când ai atâtea optiuni. Totusi e o bucurie ca, în sfârsit, ai de unde alege. Poti sa îti creezi mobilierul în întregime la comanda, exact asa cum ti-l doresti, exact dupa dimensiunile casei tale, exact dupa nevoile tale de utilizare. Poti sa alegi din sute de culori si mii de accesorii. Fiecare element pe care îl alegi este important. Un design interesant, accesorii de buna calitate si o executie impecabila si vei avea rezultatul scontat: un mobilier de nota 10.
Cumparatorii rareori se gândesc la faptul ca o buna parte din pretul mobilierului consta si în calitatea deosebita a accesoriilor. Uneori privesc cu atentie si observa diferenta între sertarul pe care abia se chinuiesc sa îl deschida si cel care ruleaza usor pe sina sau între o usa care abia se tine în balamale si alta care se închide perfect. Oamenii se întreaba adesea: de ce sa-mi cumpar o bucatarie care costa 2.000 de euro când pot sa iau una care e doar 500? Este o chestiune de asteptari si de optiune. Calitatea costa.
Platim pentru design de marca?
Unele companii internationale se remarca folosind creatiile unor designeri renumiti. Când tintesti excelenta, renumele lui Le Corbusier, F.L. Wright, Mackintosh, Philippe Stark vor fi o garantie a stilului impecabil si a elegantei. Ideile inovative si designul modern al acestor produse înnobileaza locuinta, fiecare obiect în parte devenind o opera de arta. Chiar daca sunt produse de serie, arta nu înseamna unicate, ci excelenta.
Pe de alta parte, majoritatea micilor producatori de mobilier autohtoni îsi fac un „crez“ din manufacturarea acelorasi produse de acum 20 de ani, din PAL melaminat, în aceleasi nuante pe care le considera „la moda“ (cires, fag, stejar, albastru, oranj, gri) combinate cu accesorii unduitoare aurii sau argintii… Exact acelasi model de dulap poate fi gasit la 100 de magazine diferite. Cu aceleasi rafturi care nu se închid, cu aceleasi usi care nu se aliniaza, oricum nu conteaza „la pretul asta“.
Evident unele dintre aceste firme încep sa observe ca oamenii îsi doresc mai mult de atât, si chiar daca nu sunt dispusi sa plateasca un pret de marca, totusi îsi doresc produse originale, moderne, interesante. De aici apare o noua tendinta: imitatia. Uneori aceasta e realizata cu succes, si sunt scoase pe piata copii fidele ale unor corpuri de mobilier ce apartin unor companii de prestigiu. Am vazut imitatii ce urmareau cu atentie cel mai mic detaliu (inclusiv accesoriile) al unor produse straine. Desi calitatea nu este aceeasi totusi la final cele doua produse par identice, diferenta majora în ochii consumatorului fiind pretul. Va plati acesta pentru produsul de marca sau nu?
O alta situatie în cazul copiilor dupa produse internationale o au produsele „hibrid“: combinatii ale mai multor elemente sau mai multor stiluri diferite care nu au nici o legatura între ele si nasc monstruozitati vizuale, adevarate kitschuri estetice. Vazând ca anumite motive „se poarta“, „sunt la moda“, diverse companii se gândesc sa produca ceva în acest gen pentru ca „merge la public“. Totusi, nu apeleaza la un designer, si fac tot felul de combinatii, care mai de care mai înzorzonate si mai alambicate în speranta ca vor trece drept „moderne“ sau vor parea avangardiste.
Totusi, de ce sa nu recunoastem, din ce în ce mai multe companii au simtit nevoia unui departament de creatie. Fie ca au angajat un designer sau ca au o întreaga echipa de designeri, arhitecti, ingineri care conlucreaza pentru a crea produse atât estetice, cât si functionale si confortabile, aceste companii au gasit o cale catre succes. Ele urmaresc atât cerintele pietei autohtone, cât si tendintele internationale si produc un mobilier de calitate, original, creativ, fara ca preturile sa atinga valori exorbitante.
Tot aici se vor gasi si mici companii care creeaza numai produse unicat sau serii foarte mici ori numai mobilier la comanda, perfect adaptat nevoilor clientului. Fiecare client are parte de un studiu amanuntit al stilului de viata si al preferintelor, acestea fiind perfect reflectate în stilul mobilierului si, eventual, al întregii amenajari a locuintei.
Concluzie
Mobilierul este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei amenajari interioare reusite. Alegerea lui va influenta întreaga ambianta si, implicit, starea de spirit a utilizatorului. În consecinta, alegerea trebuie sa aiba în vedere atât aspectul estetic, cât si pe cel functional si sa se urmareasca îmbinarea utilului cu placutul într-un mod optim.
Când nu stii ce corpuri de mobilier ti se potrivesc, ideal este sa apelezi la un designer de interior alaturi de care sa planifici întreaga locuinta. Totusi, daca vrei sa stii sigur atunci când cumperi daca aceea este mobila pentru tine, nu uita sa o probezi, sa o încerci, sa o atingi, sa vezi cum te simti efectiv atunci când o folosesti. Pentru ca, nu conteaza ce spun specialistii, ce e la moda, ce se poarta, esential este sa te simti TU bine.
Material realizat cu sprijinul designerului de interior Irina Constantin
Knox Design/ Art Deco Zone