Amenajari interioare. Creste valoarea de vanzare daca renovez locuinta?

O solutie pentru a vinde mai repede în perioada de criza consta în realizarea unor lucrari de calitate.

Designerul, plus de pret  de 70%

Irina Constantin, designer de interior Knox Design

În general, o locuinta, daca este amenajata cu finisaje de calitate buna, poate fi vânduta mai rapid si la un pret mai bun decât una care este amenajata prost sau deloc.

Pretul locuintei creste considerabil atunci când nu numai ca este amenajata cu finisaje de calitate buna ci si mobilata complet. „Daca investiti si faceti o mobilare completa, noua, functionala si moderna a apartamentului, nu veti avea nevoie de mai mult de 5.000-6.000 de euro, dar pretul si vandabilitatea apartamentului vor creste substantial.

” Pentru locuintele de top, un adaos semnificativ la pret poate fi faptul ca îl amenajati si decorati alaturi de un designer de interior. Pentru un cumparator cu dare de mâna, este cel mai elegant lucru sa îi propui spre cumparare un spatiu care a fost amenajat la sfaturile unui designer. „Daca apartamentul a mai si aparut într-o revista de design interior, pretul acestuia creste considerabil, având în vedere faptul ca eleganta si bunul gust al designerului au fost apreciate astfel.”

 O simpla amenajare poate adauga un plus de 10-15% din pret, o mobilare completa înca un 10-20% iar sfatul unui designer poate sa adauge chiar pâna la 50-70% din valoare.

Amenajarile interioare pentru un apartament pot începe de la 5.000 de euro pentru o renovare rapida ai ajung pâna la 15.000 de euro pentru o amenajare complexa, inclusiv instalatii. Mobilarea va costa începând de la 4.000 de euro.

Un proiect de design interior costa minimum 1.000 de euro. Destul de frecvent clientii doresc sa faca investitia în vederea vânzarii ulterioare a imobilului „Perioada minima pentru o renovare rapida este trei saptamâni, iar pentru o amenajare completa o luna, maximum o luna si jumatate. ”

Zona, cea mai importanta

Mihaela Alexandroiu,proprietar RE/MAX Bastion

„În mod sigur amenajarea de bun gust si designul aduc valoare oricarei locuinte, doar ca, de la un punct încolo, fiecare are notiunea sa privind bunul gust. Elementele importante sunt împartirea spatului si calitatea finisajelor,  dar nimic nu sta înaintea amplasamentului.

” Fiecare zona are limitele sale superioare si inferioare între care merita investit în finisaje, pentru ca, în final, la vânzare, sa obtii un profit de pe urma lor. „Proprietarii care au facut un business din închirierea proprietatilor stiu ca o locuinta trebuie reamenajata total, implicând o renovare sau o remobilare în termen de trei-patru ani de la prima închiriere.

Bineînteles ca întretin periodic locuinta, implicându-se în orice reparatie necesara si în liftarea spatiului pe perioada desfasurarii contractului.” Pretentiile rezonabile ale chiriasului sunt satisfacute de obicei, de catre proprietar.

Proprietarii care nu fac acest lucru la standardele de mai sus, închiriaza cu preturi mai mici cu pâna la 30-40%, fata de un bun proprietar. „În timp, acesta din urma este cel mai câstigat, deorece el închiriaza mai repede, obtine cea mai buna chirie si, nu în ultimul rând, un bun renume.”

Proprietatea trebuie sa fie bine întretinuta, îngrijita, instalatiile sa fie în stare buna.  De asemenea, izolatiile sunt importante. În acest sens sunt recomandate geamuri termopan sau materiale cu transfer termic redus pentru fatada.

„Amenajarea în sine are mai putina importanta, întrucât  fiecare are gustul sau, visul propriu de a-si amenaja si a-si decora locuinta. De obicei, aceste lucrari cresc pretul unui imobil cu valori cuprinse între 10 si 15% din valoarea sa anterioara acestor modificari.”

Clientul român, accent pe functional

Cristi Cocioba, arhitect, director executiv BICAU

„În România, comportamentul de cumparare al consumatorilor la achizitia unui apartament este profund diferit de cel al locuitorilor din tarile occidentale. Fara mari exceptii, fiecare cumparator autohton prefera sa modifice total apartamentul achizitionat si sa vina ulterior cu propriile finisaje.

” În acest mod, îmbunatatirile proprietarului legate de o amenajare propriu-zisa sunt mai putin relevante. Ceea ce-i intereseaza cu adevarat pe cei care fac o achizitie de acest tip sunt elementele functionale, respectiv prezenta unor geamuri termopan cu o tâmplarie care sa asigure un oarecare confort termic, instalatii electrice, instalatii sanitare si de canalizare noi, eventual prezenta unei centrale termice de apartament noua.

„Clientii sunt în primul rând atrasi de perspectiva de a scapa de toate complicatiile pe care le implica o renovare totala si sunt mai degraba dispusi sa plateasca pentru asta decât pentru finisaje noi care poate nici macar nu sunt pe gustul lor.” Schimbare instalatiilor este destul de costisitoare si poate usor depasi 10.000 de euro pentru un apartament clasic de doua camere.

În cazul în care apartamentul cu pricina trebuie închiriat, evident lucrurile stau cu totul altfel. „Conteaza mult prezenta electrocasnicelor, a mobilierului versatil, gen canapele extensibile si existenta unor finisaje minimale la care se mai adauga prezenta unor repartitoare, contoare sau apometre, în principiu, tot ce poate ajuta chiriasul sa aiba costuri cât mai mici cu întretinerea.”

Material realizat cu sprijinul designerului de interior Irina Constantin

Knox Design/Art Deco Zone

Adevarul de seara / Data: 12 mai 2009 / Autor: Ovidiu Lefter