Mix de culori și de texturi
Revista de design interior Domus / interviu cu Irina Constantin – designer de interior la Knox Design privind amenajarile interioare prin combinatii coloristice / pentru luna Septembrie 2009
- Dupa ce criterii alegi culorile din cadrul unei amenajari? (trenduri, cerintele clientilor, inspiratie etc)
Intotdeauna in cadrul unei amenajari primul criteriu este ceea ce s-ar potrivi clientilor. Inainte de a incepe un proiect de design interior stam de vorba cu clientii nostri pentru a ii cunoaste mai bine, pentru a ii intelege, pentru a afla ce stil de viata au. Trebuie sa ajungi sa te imprietenesti cu un om pentru a putea sa il intelegi si sa iti imaginezi in ce tip de decor s-ar simti bine. Uneori clientii nu stiu ce isi doresc sau ce culori li s-ar potrivi. Alteori isi aleg culori care nu se potrivesc cu starea lor de spirit si stilul lor de viata. Treaba designerului este sa ii descopere si sa fie un bun psiholog. Daca designerul nu face o alegere buna coloristica atunci locuinta va fi nepotrivita clientului.
De exemplu, daca un client spune ca ii place culoarea rosie, nu inseamna neaparat ca doreste sa isi amenajeze toata casa in rosu, designerul trebuie sa aiba simtul format si sa isi dea seama in ce masura trebuie folosita culoarea respectiva pentru a atinge scopul dorit.
Cel mai bun indiciu pentru alegerea gamei coloristice este personalitatea clientului. Ce i s-ar potrivi: culori sobre, nuante accentuate, culori vesele si tineresti, combinatii simple si relaxante? Uneori iti dai seama de la prima intalnire: o persoana vesela, volubila, activa, energica va agrea cu usurinta combinatii de culori mai neconventionale, tineresti, nuante intense. O persoana serioasa, sobra isi va dori eventual o locuinta relaxata si ordonata, in nuante care sa o faca sa se linisteasca si sa se simta echilibrata. Pentru o persoana eleganta, este ideal sa propui o gama coloristica in trend.
- Care este pozitia ta vis-a-vis de culorile „indraznete”?
Imi plac culorile indraznete. Imi plac nuantele intense, culorile aprinse. Insa pentru fiecare persoana trebuie sa gasesti ce i s-ar potrivi. Nu aleg niciodata culorile in functie de ce imi place mie sau de ceea ce mi-as face mie acasa. Fiecaruia i se potriveste un anumit decor, o scena care trebuie construita in stilul sau.
- Ai niste reguli de mixare a culorilor? Care sunt ele?
In general imi place sa renuntam la reguli si sa facem ceea ce simtim ca s-ar potrivi unui anumit ambient. La inceput, cand incepi sa amenajezi, este esential sa cunosti contrastele si sa stii care sunt regulile; mai tarziu este important sa le intelegi si sa poti renunta la constrangeri de oricate ori ai ocazia.
Iata cateva recomandari pentru cei ce vor sa isi amenajeze locuinta. Poti sa te inspiri din orice: din natura, din moda, din reclame, dintr-un film. In principiu recomadarea mea este ca atunci cand mixezi culorile sa alegi maxim 3 culori aceeasi incapere. Din cele trei culori este bine sa alegi una care doresti sa fie accentul, care sa atraga privirea, care sa fie mai intensa, insa a carei cantitate trebuie dozata cu grija pentru a nu deveni prea presanta. In combinatiile de culori nu alegem niciodata mai mult decat o culoare dintre culorile primare (rosu, galben sau albastru). O combinatie in care ai 2 sau toate trei culorile primare este exagerata pentru o locuinta. Insa, daca ai in vedere amenajarea unei camere de copil poti rentunta la aceasta regula. Pentru un copil mic, culorile intense sunt stimulante si foarte potrivite. Aici poti sa le folosesti fara probleme in aceiasi incapere.
- Agreezi ideea de contrast? Ce contraste cromatice favorite ai?
Orice combinatie de doua culori se poate incadra intr-o categorie de contraste:
– contrast de complementare
– contrast de calitate
– contrast de cantitate
– contrast cald rece
– contrast inchis deschis
– contrast simultan
– contrast in sine
Anul acesta se poarta in mod deosebit nuantele provenite din mov, lila, fucsia si cele de verde crud si turcoaz. Una dintre combinatiile mele preferate este: mov, negru si argintiu – cu un efect glamour. De asemenea imi place foarte mult asocierea intre grena, visiniu si tonuri de brun – care are un aspect regal, elegant.
Albul este o non culoare, insa poate fi folosit cu anumite texturi pentru a reliefa mai bine o culoare cu care este asociat. Un alb sidefat langa o nuanta de mov profund – poate fi o alegere inspirata pentru un mobilier modern.
Albul texturat asociat cu nuante de bleu si albastru pot avea un rezultat luminos, relaxant, mediteranean.
Combinatii elegante poti face pornind de la verde inchis sau tutun, asociate cu auriu si cu lemn masiv – rezultatul fiind intr-o gama stil britanic sau colonial.
- Alegi culorile si combinatiile cromatice in functie de destinatia incaperii? Exemple
Intotdeauna culorile sunt alese in functie de destinatia incaperii si de atmosfera pe care vrei sa o produci cu ajutorul lor. Nu cred intr-o simbolistica rigida a culorii, in general incerc sa ma orientez dupa feeling-ul pe care trebuie sa il aiba incaperea. Ar fi foarte superficial sa iti spui ca nu folosesti culoarea galbena ca inseamna gelozie sau sa folosesti in toata casa rosu pentru ca emana pasiune. Daca te ghidezi dupa reguli superficiale ajungi la rezultate dezastruase.
Este clar totusi ca anumite combinatii de culori se potrivesc unor oameni iar altele sunt potrivite pentru altii. De exemplu, pentru o persoana linistita, echilibrata care vrea sa aiba o amenajare relaxata care sa se mentina eleganta poate alege nuante de beige si crem pentru amenajare, acompaniate de un accent puternic.
Pentru amenajari tineresti, fresh este placut sa alegi nuante de verde smarald, verde crud in contraste putenice, combinate cu movuri sau lila.
Pentru amenajari glamour argintiul este in voga, langa movuri, visiniu sau indigo. Combinatia alb-negru-rosu este una ce nu se va demoda niciodata.
Combinatiile ce au in centru nuante de orange sunt vesele si optimiste. Auriul degaja opulenta si lux, merita folosit in cantitati controlate in amenajari elegante. Insa exagerarile intotdeauna vor reusi sa firzeze kitschul.
- Ce reguli elementare privind alegera culorilor ar trebui sa urmeze cineva care isi decoreaza locuinta?
Prima regula este sa nu iti fie frica de culori. Nu mai folosi mereu peretii albi doar de teama de a folosi putina culoare in casa. A doua regula este sa nu exagerezi cu culorile. Ce e mult nu e bun. Limiteaza-te la combinatii simple, aerisite, de bun gust. Daca nu stii ce sa faci, este intotdeauna o solutie simpla: inspira-te. Uita-te la ceva ce iti place: o revista sau imprimeul unei rochii. Cauta o solutie simpla care sa ti se potriveasca si sa te binedispuna.