Cum realizam un decor racoros

În luna lui Cuptor, toti ne gândim ce masuri am putea lua pentru a face caldura din locuinte mai suportabila. În acest sens, putem adopta una dintre urmatoarele variante: utilizarea unor aparate de racire, apelarea la decoruri în tonuri reci, includerea în designul interior a unor imagini care amintesc de natura si de mare.

Orientarea ferestrelor spre diferite puncte cardinale este strâns legata de temperatura din casa. Cu siguranta, este foarte placut sa avem un interior luminos. Dar ce ne facem vara, când acest avantaj se transforma într-o mare problema?

În aceasta situatie, sistemele de umbrire a suprafetelor vitrate ne sunt de un real folos. Putem apela la jaluzele si obloane exterioare din lemn, aluminiu sau PVC, dar si la storuri sau draperii din materiale opace, netransparente, pentru interior.

Placarea pardoselilor cu materiale reci – precum gresie, marmura sau piatra – reprezinta alta solutie demna de luat în seama.

Totusi, când e canicula, varianta cea mai buna de racire a locuintei o constituie aparatele de aer conditionat. Modelele portabile sau cele decorative, de tip tablou, vin în ajutorul celor mai pretentiosi dintre dumneavoastra.

Trucuri care induc senzatia de racoare

Decoratoarea Irina Constantin ne învata câteva ponturi care ne vor „racori“ casa în aceasta vara fierbinte.

„Pe plan vizual, culorile reci, precum albastrul, griul, argintiul sunt cele mai potrivite pentru a obtine un decor racoros, deoarece acestea nu atrag caldura.

Din punct de vedere tactil, materiale precum organza, satinul si matasea ofera o senzatie placuta de racoare în contact cu pielea, atunci când acestea sunt folosite la cuverturi, pernute decorative, draperii sau perdele.

Chiar si simtul olfactiv are un cuvânt de spus, deoarece se stie ca aromele fresh au un rol racoritor. Asadar, pe timpul verii, cele mai recomandate sunt parfumurile si odorizantele de camera cu arome proaspete“, a spus Irina Constantin.

La capitolul decoruri de interior, temele marine sau cele exotice, luxuriante, care ne amintesc de vacanta, de apa si de natura, sunt cele mai potrivite pentru a induce senzatia de racoare, asociata brizei marii. În acest sens, putem apela la decoruri din scoici si nisip, putem cumpara un acvariu cu pesti tropicali sau putem lipi un fototapet cu imaginea unei insule exotice.

Fântânile decorative de interior împrospateaza aerul din casa, la fel ca si plantele naturale, care, în plus, învioreaza atmosfera cu verdele lor proaspat.

Gazeta de Sud, 09 Iulie 2008, preluat dupa Domus, Casa si gradina

Gazeta de Sud, Decor racoros

Oana VOICU