Adevarul, Spatiile mici pot fi fentate!

Adevarul, 23 dec 2008

Desi banal, trucul oglinzilor ce confera senzatia de spatiu este înca frecvent utilizat. O mare parte din apartamentele vechi au dimensiuni care îsi induc o stare de sufocare.

Puteti apela, însa, la diverse trucuri pentru a crea iluzia de spatiu si a scapa de acest impediment. Daca v-ati orientat spre achizitia unui astfel de spatiu sau locuiti în el, vrând-nevrând, este indicat sa apelati la toate resursele posibile macar pentru a crea o iluzie vizuala de spatialitate.

Solutiile disponibile nu sunt deloc costisitoare. Sunt doar elemente simple care se pot dovedi în acest caz de un real succes. Un perete placat cu oglinda se poate face cu câteva sute de lei.

Pe piata sunt disponibile si solutii extrem de costisitoare. Un perete luminat, placat cu corian translucid, termoformat si cu frezari, poate ajunge la zeci de mii de lei.

Magia oglinzilor

Cea mai banala varianta disponibila o reprezinta oglinda. „Este foarte bine stiut ca daca avem o camera mica putem sa amplasam oglinzi de diferite forme pentru a da iluzia ca spatiul este unul mult mai mare.

Ele ar trebui amplasate lânga o sursa de lumina naturala pentru ca reflexia acesteia sa se rasfrânga asupra peretilor încaperii”, spune Andreea Speranta, project manager Art Deco Zone.

Si lumina artificiala joaca un rol important. „Lumina indirecta sau fantele de lumina pun în valoare componentele volumului camerei”, spune arhitectul Alex Adam.

Daca avem un dormitor comunica cu livingul printr-un hol putem înlocui acel perete cu unul tip cortina din sticla, lasând astfel loc sa intre lumina naturala.  Folosirea frecventa a materialelor translucide se impune.

„Se vor evita culorile de calde sau închise si texturile foarte pronuntate pe suprafete mari”, spune Adam. Când vine vorba de înaltimea încaperilor solutiile sunt unele specifice.

„Daca înaltimea camerei nu este foarte generoasa  putem folosi tapet stripes”, declara Speranta. În momentul în care avem un spatiu mic trebuie luata în calcul amplasarea mobilierului într-un mod strategic.

„Recomandam ca mobilierul sa fie unul modular pe verticala facând depozitarea în sus si lasând mult spatiu de trecere”, spune Speranta. „Mobilierul trebuie desenat sau ales astfel încât sa nu aglomereze spatiul în mod inutil, sa rezulte un raport ideal între spatiul ocupat si utilitatea lui”, recomanda si arhitectul Alex Adam.

Solutii în functie de camera

Pentru fiecare încapere este indicat sa se apeleze la o solutie personalizata. „Daca avem un hol sau o camera îngusta atunci putem picta peretele din capat cu o culoare mai închisa decât cea a peretilor laterali”, sfatuieste specialistul Art Deco.

Autor: Ovidiu Lefter