Despre culori
Designerul Irina Constantin raspunde la cateva intrebari legate de culori in amenajarile interioare, pentru suplimentul Util, care a aparut astazi, 31.03.2011, impreuna cu ziarul Romania Libera.
1.Dupa ce criterii trebuie aleasa gama cromatica a unei locuinte?
Primul criteriu de alegere a cromaticii unei locuinte este cel al preferintelor proprietarilor. Daca vrei sa iti amenajezi casa, scrie mai intai pe hartie ce culori iti plac. Consulta-te si cu ceilalti membri ai familiei, pentru ca s-ar putea sa aiba preferinte diferite fata de tine si ar fi minunat ca la amenajarea locuintei sa tii cont de gusturile fiecaruia. Alege culori propriu zise, nu griuri sau alb si negru.
Dupa ce ai scris culorile pe hartie nu face greseala de a le folosi pe toate. Ideal este sa alegi una anume care sa intruneasca voturile tuturor membrilor familiei, de la care sa incepi sa faci paleta de culori. Aceasta va fi culoarea de accent. Este cea mai importanta, pentru ca, aceasta, va fi folosita in cantitate mica, in zonele in care dorim sa atragem atentia privitorului.
Nu faceti greseala de a alege o culoare puternica, care, desi frumoasa in sine sau pe un paletar mic, sa o folositi pe toti peretii casei sau in toate decorurile. De multe ori ceea ce este putin este mai frumos.
Uita-te la culorile alese de tine. Langa culoarea de accent poti pune si altceva de pe lista? Pentru gama ta coloristica, poti merge pe o nuanta discreta ton in ton cu aceasta sau cu una in contrast pentru un efect indraznet. Depinde ce mesaj vrei sa iti transmita casa ta: relaxare, liniste, veselie, joaca, primavara, natura, seriozitate, eleganta etc.
Casa ta este o scena, un spatiu in care tu esti actor, in ce decor te vei simti bine?
2.Exista anumite culori recomandate pentru anumite functiuni?
Nu exista culori recomandate pentru anumite functiuni. Alegerea unei game coloristice trebuie sa se faca in paralel cu alegerea texturilor si desenelor de pe materialele de decor. De exemplu, nu numai ca vei opta pentru un tapet mov, ci va trebui sa te gandesti si daca modelul acestuia (dungi, flori, pete etc.) se va potrivi cu perdeaua sau canapeaua sau cu orice altceva din camera.
3.Sunt culori specifice fiecarui stil decorativ in parte? Care ar fi acestea?
Intr-un fel exista o anumita paleta de culori care se asociaza fiecarui stil decorativ in parte. De exemplu pentru un decor mediteranean te vei orienta catre albastru navy, bleu, alb creta, crem, nuante deschise de lemn. Pentru glamour vei merge pe nuante inchise, pigmentate cu tonuri elegante de mov sau grena la care sa asociezi decoruri argintii sau aurii.
4.Cum se repartizeaza culorile in cadrul unei incaperi? Exista o proportie ce trebuie respectata?
Amenajarea este un joc iar regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Proportiile tin de efectul pe care vrei sa il dai, de forma spatiului si de simtul tau artistic. Nu iti fie teama sa folosesti culori, nu renunta la ele doar pentru ca e mai facil sa aranjezi totul alb. Pe de alta parte nu exagera. Gandeste-te ca amenajarea casei tale este acelasi exercitiu ca atunci cand iti asortezi hainele din garderoba. Nu iti pui 10 culori pe tine ca sa arati ca bradul de Craciun dar nici nu te imbraci din cap pana in picioare intr-o singura nuanta. Folosesti mici accente si accesorizezi. Asta vei face si cu locuinta.
5.Exista un numar limita de nuante recomandat intr-o amenajare (atat la nivel general, cat si in cadrul unei camere)?
Nu exista un numar limita de nuante recomandat intr-o amenajare. Insa cu cat vei folosi mai multe nuante si cu cat acestea vor fi mai diverse cu atat ai mai mari sanse de a da gres. De exemplu, vrei sa faci o combinatie indrazneata si pornesti de la ideea ca ai vrea sa folosesti mov, dar amenajarea vrei sa fie amuzanta si tinereasca, atunci poti sa o pigmentezi cu putin verde. Poate poti sa adaugi si putin argintiu, dar cam aici ar trebui sa te opresti. Cu cat vei adauga mai multe culori cu atat rezultatul nu va mai fi cel pe care l-ai dorit.
Regula aceasta nu se aplica pentru camerele de copii, sau camerele de hobby. Acolo practic va prima latura jucausa a amenajarii, asa ca poti face combinatii stufoase si traznite.
6.Cum trebuie alese culorile pentru exteriorul casei?
La fel, va trebui mai intai sa te uiti la casa, din exterior. Ce iti sugereaza? Este traditionala, moderna, extravaganta etc? Cum sunt imprejurimile? Din ce materiale sunt finisajele de la fatada, gard si gradina? Alege culorile in concordanta cu acestea. La exterior nu face exagerari. Am vazut nenumarate case dragute, dar zugravite intr-un oranj sau rosu strident. Ai dreptate sa vrei sa ai o casa deosebita, sau sa te detasezi de vecini prin culoare. Dar nu face exagerari. Orice culoare pe care o vezi pe paletar, pe un patratel de 4 cm patrati, va fi mult mai pregnanta si mai impozanta pe ditamai casa.
Desi la interior simt nevoia sa folosesc culori cat mai ciudate, in combinatii surprinzatoare, pot sa spun ca la fatada prefer discretia si simplitatea. Insa aceasta nu este o regula si fiecare persoana trebuie sa gaseasca ceva sa o reprezinte.
Material realizat cu sprijinul designerului de interior Irina Constantin
Articol apărut în Suplimentul Util, Revista Domus, în data de 31 martie 2011