Libertatea, Ce perdea pui la fereastra?

Libertatea, 16 Noiembrie 2008

Te muti în casa noua sau ai de gând sa-ti redecorezi locuinta si nu stii cum sa asortezi perdeaua cu mobilierul ori daca e bine sa folosesti jaluzele, în loc de draperii? Andreea Speranta, director în cadrul Knox Design SRL, îti spune ce trebuie sa faci.

Când alegi perdelele si draperiile, trebuie sa tii cont de textura canapelei si a fotoliului. Daca modelul materialului folosit la tapitarea canapelei e unul încarcat, dungat sau înflorat, este recomandat sa alegi o perdea cu design simplu.

Draperiile sunt realizate din diferite materiale: tafta, velur, matase, catifea. De regula, acestea se pun de o parte si de alta a perdelei. Exista si draperii de cornisa, care acopera doar partea de sus a perdelei. Iata ce trebuie sa stii atunci când îsi alegi perdelele si draperiile:

– culorile perdelei si ale draperiei trebuie sa fie în concordanta cu cele ale camerei;

– un aspect placut se obtine prin asocierea unei perdele de culoare deschisa cu o draperie într-o nuanta închisa. De exemplu, în living, dar si în dormitor, poti folosi o perdea de culoarea untului, asortata cu o draperie maro;

– pentru un dormitor unde exista mobila moderna, foloseste o perdea fina, împreuna cu o draperie din matase;

Daca vrei intimitate, alege draperiile

– daca în dormitor ai mobilier vechi, e recomandata o perdea de culoare închisa, din material vaporos si cu un model comun, în nici un caz pretentios;

– pentru sufragerii, cele mai potrivite sunt perdelele din fire textile (fire subtiri aplicate pe o banda de material);

– în camera copiilor pune perdele în culori vesele;

– daca ai alte blocuri în apropiere si nu vrei ca intimitatea sa-ti fie deranjata, ia pentru toate camerele, pe lânga perdele, si draperii.

– pentru bucatarie e bine sa cumperi o perdea simpla, scurta, cât lungimea geamului. Conform specialistilor, la moda este culoarea crem.

Jaluzelele verticale, potrivite în camerele mici si la balcon

Daca optezi pentru jaluzele, e bine sa stii ca acestea pot fi folosite si la geamurile de la balcon. Foarte potrivite sunt, sustin designerii, cele de culoare închisa. De asemenea, jaluzelele verticale pot fi utilizate si în camerele mici. În magazine se gasesc de cumparat si jaluzele din lemn, din bambus ori din plastic, iar ultimul racnet sunt cele plisate.

de Anca Ardeleanu