Casa luminata sic cu doar 800 RON

Cotidianul , 28 august 2006

 Amenajarea unui apartament cu doua camere din punctul de vedere al corpurilor de iluminat costa aproximativ 800 RON. Clientii cu venituri mai mari pot plati de o suta de ori mai mult doar pentru un candelabru.

Cei care doresc o casa sic trebuie sa acorde atentie corpurilor de iluminat care pot pune in valoare mobila. Evident, se va cheltui mai mult. „In principiu, pentru o amenajare moderna, se folosesc corpuri de iluminat simple, decorative, fara a fi inzorzonate. Liniile simple, elegante creeaza o ambianta placuta“, ne-a spus Irina Constantin, designer de interior in cadrul companiei Knox Design.

Platind pretul mediu, proprietarul se va alege cu doua lustre sau patru plafoniere, in functie de preferinte, doua lampadare, doua veioze, doua aplice, doua suspensii si doua aplice pentru baie. „Pentru iluminarea livingului sint indicate produsele cu mai multe brate, care dau multa lumina. Daca livingul este suficient de mare, se pot pune si aplice si cu siguranta si un lampadar care sa fie in ton cu mobila existenta“, ne-a explicat Abdullah Atas, manager al firmei distribuitoare de corpuri de iluminat Atas Ligthing.

„Este nefunctional sa se foloseasca un singur corp de iluminat in centrul tavanului pentru iluminarea intregii incaperi. Esential este sa fie montate corpuri de iluminat pentru fiecare zona a camerei, in functie de utilitatea acesteia“, a subliniat Irina Constantin. „Dotarea cu corpuri de iluminat a unei case cu doua camere, hol, baie si bucatarie, locuita de persoane cu venituri medii, costa aproximativ 760 RON“, a mai spus Abdullah Atas.

Gama variata de materiale

Ca materiale folosite exista o gama foarte larga, printre care metalul – crom, inox, arama, bronz – geamul – sticla de Murano – si chiar aurul. Multa lume se orienteaza catre corpurile rustice de iluminat care sint confectionate in special din lemn, pinza sau fier forjat. Pentru siguranta ca lustra, aplica, candelabrul reprezinta alegerea potrivita, cel mai bine este sa se apeleze la un designer de interior.

„Toate aceste produse se pun doar in functie de mobila aleasa pentru living si in functie de marimea si inaltimea livingului“, a adaugat Abdullah Atas. „Proiectarea sistemului de iluminare se face dupa ce toate celelalte caracteristici ale amenajarii sint stabilite. Trebuie sa se stie cu exactitate pozitionarea mobilierului si functionalitatea acestuia pentru a pregati si planurile de iluminat“, a mai spus Irina Constantin.

Stofa si metalul

Daca mobila este acoperita cu stofa, sint indicate corpurile de ilumint din metal, daca mobila este rustica, sint indicate luminatoare rustice. „Produsele din cristal sau cele cu becuri halogene vor fi alese pentru livingul in care mobila este din piele“, a precizat Abdullah Atas. Pretul pentru un living in care sint incluse ca produse o lustra sau o plafoniera, doua aplice si un lampadar poate sa varieze intre 300 si 100.000 RON. O lustra moderna poate varia ca pret intre 150 si 7.000 RON, o lustra clasica poate sa coste intre 150 si 10.000 RON, iar una rustica variaza intre 400 si 70.000 RON. O veioza sau o aplica variaza intre 30 si 3.000 RON, iar pentru un lampadar se poate plati intre 100 si 7.000 RON. Pentru dormitor se vor alege de obicei produse cu abajururi colorate in alb, albastru, galben, rosu, roz, dar pot foarte bine sa aiba aceeasi culoare, cu conditia sa fie facute numai din geam.

Pentru amenajarea dormitorului sint indicate o plafoniera sau o lustra, doua aplice, doua veioze si un lampadar. „Scafele si lumina indirecta sint foarte elegante si se potrivesc perfect pentru o amenajare moderna. In scafe trebuie folosite neoane cu lumina calda, pentru a evita un efect impersonal, stil birou“, a precizat Irina Constantin.

Lumina pentru gatit

Pentru bunul mers al lucrurilor din bucatarie este indicata o lumina alba. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul unor suspensii agatate cu cablu sau cu ajutorul unui corp din metal cu un abajur cu bec puternic ce va da lumina necesara pregatirii bucatelor. Aceste produse pot avea componente din lemn pe mai multe culori si variaza ca pret intre 50 si 4.000 RON.

Corpurile de iluminat care sint folosite la luminarea holurilor sint suspensiile sau plafonierele si aplicele. In functie de marimea holului se stabileste numarul de aplice sau plafoniere care se folosesc. Ca pret, suspensiile sau plafonierele variaza intre 40 si 2.000 RON, iar aplicele, intre 30 si 1.500 RON. Indiferent de trend, anumite produse vor fi mereu la moda, preferate de clientii cu posibilitati financiare mari.

„Cu siguranta produsele care vor fi mereu la moda sint produsele rustice si cele din cristale, Swarovski, Schuller, Preciosa“, sustine Abdullah Atas. Oricum, si in materie de corpuri de iluminat sint preferate produsele ieftine sau, dupa cum ar spune Abdullah Atas, „produsele care se fac cu putine cheltuieli“. Chiar si asa, in 2005 firma Atas a cunoscut o crestere a vinzarilor cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2004.

Lustra de 250.000 de euro

Un corp de iluminat scump costa 80.000 RON. „Acesta este facut din inox 100% cu cristale Swarovski de mai multe culori, are o inaltime de un metru si jumatate si o latime de doi metri“, a mai spus Abdullah Atas. Produsul este confectionat 100% manual, iar cristalele sint puse pe metal, si fiecare corp de iluminat este personalizat, nu se poate gasi la o alta persoana.

Acesta nu este cel mai scump produs. Se pot gasi unele si cu un pret aproximativ de 250.000 de euro. Corpul de iluminat va avea o inaltime de 15 metri cu o suta de mii de bucati de cristale Swarvoski si aur de 24 de carate.

Coditianul, Casa luminata sic