Exista nenumarate situatii in care e bine si am zeci de argumente sa angajezi un designer de interior, pentru ca te poate ajuta in nenumarate feluri sa iti amenajezi cea mai grozava casa pe care ai visat-o vreodata, la cel mai bun buget si cu cele mai practice idei. Insa astazi ne-am gandit sa abordam si situatia inversa.

Sa stii ca exista situatii cand poate e mai bine sa NU angajezi un designer de interior. Cum asa!? Un designer sa iti recomande sa nu il angajezi? Nu e tocmai ok, nu? Dar totusi, in anumite situatii se poate ca un designer de interior sa nu fie oportun.

Aceste situatii se pot clasifica dupa 3 criterii importante: bani, decizii si relatii. Ti le voi povesti in detaliu pe fiecare.

Amenajari inerioare - preturi

1. BANII

A. Cand ai un buget extrem de mic

Intr-adevar un designer de interior te ajuta sa economisesti bani, iti da idei eficiente, te ajuta sa gandesti amenajarile astfel incat sa iasa ceva extraordinar si de efect chiar si cu obiecte “normale”.

Insa nici un designer NU o sa poata sa faca din 1000 de Euro un mansion ca al lui Hugh Hefner.

In momentul cand un client vine cu un buget de amenajari de 2.000 – 5.000 Euro si imi spune ca vrea sa reamenajeze apartamentul si sa-l remobileze, in momentul acela pretul pentru proiectare de design interior este un lux inutil.

Nu inseamna ca un proiect nu te-ar ajuta, sau un designer nu ti-ar fi de folos, dar in situatia asta trebuie sa te gandesti in primul rand la lista ta de prioritati si la ce poti sa faci din bugetul tau.

Parerea mea este ca, atunci cand ai planuri mari la bugete mici, cu putina imaginatie si planificare le poti pune chiar tu in practica. Propune-ti realist pe ce trebuie sa cheltuiesti banii, fa o lista de prioritati si totul va fi bine.

Te inspiri un pic de pe net, un pic din niste reviste, iar banii de proiect sunt mai bine folositi daca iti iei o canapea noua sau o saltea.

amenajare baie de lux cada picioruse

B. Cand ai un buget OK dar nu este realist

Ai un buget rezonabil insa preferintele tale sunt pentru materiale super premium. Sa iti dau un exemplu: ai un buget de 20.000 Euro pentru amenajari interioare complete si finisaje si mobilier pentru un apartament de 2 camere. Este ok, este rezonabil, nu?

Insa primele solicitari sunt: sapa epoxidica, mozaic, incalzire in pardoseala, mobilier integral MDF, fatade curbe, canapea din piele, dus walk-in, cada centrala, pat rotund etc.

In momentul in care vrei asta e ca si cum te-ai duce sa cumperi Mercedes dar cu banii de Logan. Merge dar nu prea merge.

Aici designerul trebuie sa aiba super-tact. Pentru ca in momentul in care iti spune ca ar trebui fie sa faci niste concesii fie sa mai maresti bugetul s-ar putea sa te superi. Pai ce, n-am eu bani de asta? Ce, imi spune asta ce sa fac eu cu banii mei?

Design interior dormitor lux

Nu, nicidecum, nimeni nu vrea sa te jigneasca sau sa te supere. Crezi ca designerului nu ii place sa faca proiecte cu finisaje de lux? Crezi ca el nu se bucura sa faca numai case de lux si de coperta de revista?

Ba da, dar, cel putin pentru noi, este mai important sa pastram o relatie corecta si cinstita cu clientul si sa ii spunem realist ce se poate pune in practica sau nu, decat sa ii facem un proiect fantastic dar pe care sa nu il poata realiza. Cred ca e o problema si de etica profesionala.

Scopul nostru este sa cream proiecte realizabile, in care clientii nostri sa se simta bine si sa le puna in practica pentru ca astfel ne asiguram ca pastram o relatie pe termen lung cu clientii nostri.

Consultanta in design interior si proiecte de design interior

Desi arhitectul are o idee ca un obiect e scump si altul este ieftin, nu poate sa anticipeze un total al cheltuielilor. Este de mentionat ca nimeni nu poate anticipa cu exactitate cat va costa una sau alta pe parcursul creatiei.

Arhitectul de interior poate face observatia ca un obiect este in afara limitelor, dar nu poate face un calcul exact pentru cele cateva mii de obiecte existente intr-o amenajare.

Bugetele exacte se fac cand totul e batut in cuie si exista clarificate dimensiunile, cotele de executie si tipurile de finisaje folosite.

2. DECIZII

A. Cand NU accepti nici un sfat

Daca esti o persoana foarte decisa in legatura cu ceea ce vrea sa faca, daca le stii pe toate si nu accepti nici un sfat, nici functional nici estetic, iar cand un designer sau un arhitect iti spune ca un lucru nu se poate executa din anumite argumente tehnice dar tu continui sa faci ceea ce vrei, e bine sa nu apelezi la ajutorul unui designer.

Intr-adevar, un designer adevarat trebuie sa se muleze pe stilul tau, sa amenajeze casa asa cum ti-o doresti si cum te reprezinta.

Dar in momentul in care te sfatuieste sa nu montezi dulapul de haine pe peretele ala ca nu o sa mai ai loc de pat sa deschizi usile si tu continui, este alegerea ta daca rezultatul final nu va fi satisfacator.

Clienta pretentioasa

Daca tu deja ai cutreierat toate magazinele existente si stii sigur ca patul tau este cel din colectia Mobexpert X, canapeaua e asta, masa e asta, tapetul e asta, lampa e asta si a mai ramas coltul ala in care sa iti faca designerul un design frumos, atunci in realitate nu prea mai e nimic de facut.

Exista doua posibilitati:

A. Fie ca ai luat decizile bune si totul merge perfect imbinat, intr-un tot unitar senzational, atunci de ce mai ai nevoie de designer? Sa te aprobe?

B. Fie ca ceva nu se potriveste, dar din moment ce nu accepti nici o parere, atunci rolul designerului care este? Sa iti spuna cu mult tact ca nu se potrivesc, iar dupa 2-3 zile de argumentat sa renunte? Ce ai rezolvat? Daca crezi ca stii deja totul, nu mai apela la un specialist.Amenajari interioare all inclusive Art Deco Zone

B. Cand NU poti lua nici o decizie

Aici este tocmai cazul invers. Designerul iti prezinta variante de amenajare sau solutii tehnice la problemele tale iar tu nu te poti decide ce iti doresti. Azi iti doresti canapeaua in dreapta, maine te consulti cu mama, iar ei i se pare ca pe stanga da mai bine. Azi vrei culori calde, maine ti se pare ca totusi sunt prea calde si ca e si asa prea luminos apartamentul.

Clarifica-ti cine ia deciziile pentru casa ta. Le iei tu exclusiv? Le ia mama sau tata? Le ia partenerul?

Atunci discutiile pe proiect trebuie sa fie si cu acestia de fata. Daca (si) ei sunt cei care hotarasc, atunci ei trebuie sa discute cu arhitectul si sa ii spuna ceea ce isi doresc si ce e mai bine pentru aceasta locuinta.

clienta indecisa

Arhitectul sau designerul poate sa te ajute sa te decizi, sa iti dea argumente pro si contra pentru fiecare optiune, dar nu poate decide in locul tau.

“Fa tu cum consideri ca e mai bine” sau “Fa asa cum ai tu acasa” ii spui designerului. Crezi ca e bine asa? Poate ceea ce e mai bine nu se potriveste cu ceea ce iti place tie. Poate ca ce are designerul acasa nu se potriveste in nici un fel cu stilul tau de viata sau cu preferintele tale.

Accepta sfatul specialistului, dar ia propriile decizii, asa cum te vei simti bine.

Dupa ce ai luat o hotarare, pastreaz-o, fii consecvent, nu te mai razgandi, pentru ca altfel rezultatul va fi frustrant.

Stii foarte bine si tu o gramada de persoane care au muncitorii in casa si azi vor electrica trasa pe peretele din stanga, apoi se gandesc ca e prea langa usa, o muta dupa ce peretii sunt tencuiti si gletuiti.

Rezultatul este: pierdere de timp, bani, frustrare, nervi…

Stii foarte bine vecini care au dat afara cate 5 echipe de muncitori sau care au amenajat cate un apartament in 5 luni sau chiar un an. Uneori e vina echipei, alteori…

3. RELATII

A. Daca pornesti de la idea ca oricum nu are cum designerul sa amenajeze ce vrei tu

Cum sa ghiceasca designerul ala ce vrei tu? E telepat? Nu, nu o sa iasa un proiect ca lumea dar hai, sa il facem ca sa zicem ca l-am facut. Facem un proiect, sa vedem ce ne recomanda, dar sigur nu o sa ne placa.

Daca pornesti cu NU in brate, daca angajezi un designer doar de gura iubitei si nu este de comun acord, daca proiectele pe care le-ai vazut in portofoliul sau nu te-au convins ca veti face o treaba buna impreuna atunci mai bine nu il angaja.

Daca vrei sa il folosesti doar ca argument ca tot ce alege partenerul e o prostie, nu il angaja. Daca nu ai convingerea ca aceasta colaborare este un lucru bun pentru amandoi, mai bine nu o face.

B. Daca esti intr-o relatie permanent conflictuala cu partenerul

Proiectul de design interior ii aduce in 99% din cazuri pe parteneri mai aproape unul de celalalt. Ii ajuta sa comunice, sa isi exprime ideile, sa se completeze unul pe altul, sa discute despre planurile impreuna.

Exista in cele mai multe cupluri un liant care ii face pe cei doi sa participe in egala masura la acest proiect, la casa pe care o vor avea impreuna, la visurile pe care le au pentru viitor. In general un proiect de design interior si, in general, reamenajarea casei sunt lianturi care sudeaza o relatie.

cearta pentru amenajari in casa

Insa pentru cuplurile care sunt in permanenta contradictie care isi iau un desinger ca doar sa arunce de la unul la celalalt diverse vina, reprosuri si suparari acumulate din trecut, proiectul nu ajuta la nimic.

Designerul face la inceput de proiect o intalnire cu toata familia astfel incat sa inteleaga preferintele fiecaruia dar si pentru a le da ocazia de a si le descoperi reciproc.

Fiecare cuplu este intr-o oarecare masura pe aceiasi lungime de unda, insa tot fiecare are si idei diferite pe care partenerii nu si le impartasesc in viata de zi cu zi. Se discuta, se fac mici concesii, se impart teritoriile, ca toata lumea sa fie multumita.

Designerul de interior adevarat stie sa modereze discutiile, stie sa ii aduca pe cei doi la un numitor comun, stie sa argumenteze si sa impace si capra si varza. 

cuplu tanar design interior

Un designer de calitate reuseste sa uneasca preferintele diferite ale mai multor persoane. Ei ii place sa aiba o baie romantica, cu roz si lila, el vrea culori si texturi naturale, de lemn.

Un designer va imparti astfel spatiile sau stilurile incat fiecare sa se regaseasca undeva chiar daca preferintele sunt foarte diferite si aparent ireconciliabile. Proiectul inseamna o ocazie pentru parteneriat si concesii si vise de viitor, nu pentru certuri interminabile.

Concluzie: sa angajezi sau nu un designer de interior?

Deci, daca te regasesti in una din situatiile de mai sus, angajarea unui designer de interior pentru amenajarea casei tale poate sa fie o decizie gresita. Atat pentru tine cat si pentru cel pe care l-ai angajat, intrucat rezultatul nu va fi satisfacator.

Cel mai bine este sa o iei incetul cu incetul si sa o amenajezi singur, cu ceva inspiratie de pe siturile de specialitate (sper sa gasesti si la noi idei de amenajari, atat in partea de portofoliu cat si de blog), cu ceva sfaturi de la prieteni sau de pe forumuri si cu multa rabdare si pasiune.

Irina Constantin, interior designer la Artdecozone

Daca totusi nu te regasesti in variantele de mai sus, angajeaza un designer de interior!

Daca nu stii care ar fi motivele sa angajezi un designer de interior sau sa lucrezi chiar cu echipa noastra de designeri si arhitecti specializati in interioare, atunci avem aici un articol intreg despre “de ce sa angajez un designer de interior“. Nu mai sta in cumpana, citeste articolul, sau fa-ne o vizita ca sa te convingi ca suntem cei mai buni.

Asteptam sa te cunoastem si sa amenajam impreuna o casa unica, potrivita tie!