Cand Ma Fac Mare, Vreau Sa Fiu Copil

Scriitorul American Stephen Chbosky spunea in unele randuri din lucrarea sa “The Perks of Being a Wallflower” (“Beneficiile de a fi un Introvertit”) urmatoarele:

“Am mers pana la dealul unde obisnuiam sa ma dau cu sania cand eram copil. Am intalnit acolo o mutime de alti copii. Ii priveam cum zburau pe zapada. Sarind si facand intreceri.

copii jucandu-se in zapada
Sky Noir / Foter / CC BY-NC-ND

Si ma gandeam in sinea mea cum acei mici copii vor creste intr-o zi. Si cum acei mici copii dragalasi vor ajunge sa faca lucrurile pe care le facem noi acum. Si toti vor saruta intr-o zi pe cineva. Dar pentru moment, sa se dea cu sania este de ajuns. Cred ca ar fi fost minunat daca a te da cu sania ar fi fost de ajuns mereu, dar nu este.”

Daca a creste inseamna a renunta la micile placeri nevinovate ale vietii, atunci nu vreau sa cresc niciodata. Vreau sa raman mereu tanar in spirit, sa am curajul sa visez si sa nu-mi fie teama sa ma bucur de tot ma inconjoara.

joaca de copii
Wendy Copley / Foter / CC BY-NC-SA

De ce sa renuntam la copilarie, cand ea a fost cea care ne-a daruit cele mai pretioase momente ale vietii ? De ce sa nu mai traim acele clipe sincere alaturi de copiii, nepotii nostri ? Pentru ca suntem oameni adulti acum ?

Ce inseamna a fi adult mai exact ? Sa ai griji, responsabilitati, facturi de platit si rate de completat. Sa te trezesti zilnic la aceeasi ora, sa faci aceleasi lucruri la servici, sa ajungi obosit acasa si sa te arunci in pat, fara sa schimbi prea multe vorbe cu membrii familiei.

Somn linistit
Shandi-lee / Foter / CC BY-NC-ND

Cam acesta este tabloul lumii moderne, din pacate. Acum retelele sociale inlocuiesc discutiile, telefoanele ne fura privirile atunci cand mergem pe strada si nu mai suntem atenti la oamenii de langa noi, iar noile tehnologii aproape ca ne cresc copiii. Asta este viata pe care o vrem pentru ei ? Una lipsita de afectiune, de vorbe si de sfaturi ?

Ce-ar fi, daca pentru o zi, am face totul ca la carte si am lasa deoparte tehnologiile avansate, laptopurile, telefoanele si grijile de la munca, si ne-am dedica timpul copiilor nostri ?

Hai sa ne jucam cu cei mici!
Gideon Tsang / Foter / CC BY-SA

Sa facem un pact : fiecare weekend va fi al lor, va fi al familiei si al timpului petrect impreuna. Haideti sa fim din nou copii si sa nu renuntam la jocuri. Sa nu mai pierdem momentele frumoase. Timpul este scurt. Mult prea scurt pentru a mai face greseli de genul acesta. Sa pretuim viata si oamenii din ea, caci nu se stie nicioada cand acestia vor pleca de langa noi.

Inchei prin a va atasa o poezie de suflet, scrisa de Dana Musat. Sa aveti o viata minunata !

 

Fericire alaturi de cei mici
Magdalena Roeseler / Foter / CC BY

Eu cand ma fac mare vreau sa fiu om

eu cand ma fac mare vreau sa fiu om

sau asa se spune

 

oricum in golurile alea au fost ochi

da

au fost ochi si au fost frumosi

care ma trezeau dimineata doar ca sa vad printre gene

chipul tau

o umbra neteda

imi rasuceam in somn golurile

le intorceam catre mine

ca pe un ornament de brad prea folosit

 

si cand ma fac mare vreau sa fiu aom

sa agat doua trenuri si sa le innod

asa

ca sa nu mai plece aiurea din gara cu tine

sau sa desprind sinele si sa le mananc

 

dimineata golurile se umplu de ceva vascos si greu

dar frumos

si incep sa nu mai vad

oricum

cand vine seara vor fi din nou la locul lor

ai eu o sa ma fac mare si om