Bambusul se bate cu stejarul pe dusumea
Cotidianul, 05/09/2006
In Romania se prefera parchetul mai ieftin. Popularul parchet laminat este concurat de cel din stejar si din bambus. Pretul face diferenta.
Designerii recomanda, pentru amenajarile interioare moderne, potrivit stilului minimalist, pardoselile calde, adica parchetul.
„Parchetul nu este recomandat doar pentru living sau dormitor, ci se poarta si in baie sau in bucatarie. Desigur, este vorba doar despre anumite produse“, ne-a spus Irina Constantin, designer de interior in cadrul companiei Knox Design.
Parchetul se imparte in cinci mari categorii. „Parchetul poate fi traditional, industrial, prefinit, furniruit sau parchet laminat, care este denumit impropriu parchet“, ne-a spus Radu Bobeica, manager al firmei Ecolemn.
Parchetul laminat nu ar trebui denumit parchet, pentru ca este alcatuit dintr-o „fotografie“, aplicata peste un amestec din lemn. „Stratul superior este o imagine, de obicei imitind o specie de lemn, acoperita cu o pelicula din material plastic“, a mai spus Radu Bobeica.
Acest lucru nu ii scade din calitate. Este o pardoseala foarte rezistenta si se utilizeaza mai ales in incaperi cu trafic mare, cum ar fi spatiile comerciale. Daca este rezistent, asta nu inseamna ca nu exista parchet laminat prost.
„Totul depinde de suportul pe care este aplicata folia din plastic, de sistemul de prindere, absenta sau prezenta emisiilor de formaldehide si de insonorizare“, a adaugat Bobeica.
Cerere de bambus
Potrivit managerului firmei Casa Bambus, Anca Semen, este cerere mare si pentru parchetul confectionat din bambus. „In general, se vinde foarte bine parchetul din bambus pentru pretul mic, dar si datorita faptului ca este gata finisat, durabil si rafinat“, a precizat Anca Semen.
Parchetul finisat este acela care este lacuit si cerat. Primul semestru al acestui an a adus pentru Casa Bambus vinzari mai mari cu 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pretul parchetului din bambus este de 69 RON metrul patrat, plus TVA. Cu tot cu manopera si accesorii, pretul parchetului care este fabricat in tari precum Zair, Mozambic, Tanzania sau Congo ajunge la 95 RON metrul patrat.
Cind este vorba tot despre lemn masiv, dar autohton, romanii prefera stejarul. „Cel mai comercializat parchet este cel masiv, din stejar“, a subliniat Radu Bobeica, adaugind ca piata romaneasca are tendinta de sofisticare, o data cu cresterea gradului de informare si a veniturilor, precum si a orientarii spre consilierea de specialitate de catre arhitecti si designeri. Cererea a crescut pentru lemnele din esenta exotica, mai cu seama de provenienta africana, cum ar fi doussié, iroko, wengé, afromosia etc.
350 RON metrul patrat
Acestea din urma sint apreciate pentru stabilitatea lor mare si gama ampla de culori si tonalitati cu multiple posibilitati de combinare. „In plus, au si un grad de duritate mai mare decit cele europene“, a precizat managerul Ecolemn. Pretul pentru parchetul din stejar incepe de la 28 RON metrul patrat. Proprietarii ai caror designeri le-au recomandat parchet in culori deschise pentru a fi in ton cu mobila sau zugraveala au la dispozitie esentele de paltin, frasin, maslin sau stejar. Esente rosiatice de parchet sint Cabreuva Rosa, Jatoba, Paduk, esente brune sint in modelele de parchet Teak Indonezia sau Tiger Wood. Cumparatorii care cauta pardoseala inchisa la culoare nu au la dispozitie decit parchetul Wenge sau Afromosia. Metrul patrat de parchet Wengé ajunge la 350 RON, cu tot cu manopera. Parchetul din lemn masiv prezinta citeva avantaje, in comparatie cu celelalte tipuri de pardoseli. „Intr-o locuinta va rezista mai mult de un secol si poate fi slefuit o data la citiva ani, ofera izolatie termica foarte buna. De asemenea, tratat corespunzator, lemnul poate fi folosit si in zone cu umiditate mai mare, pentru acoperirea podelelor din baie sau din bucatarie“, a mai spus Anca Semen.
Intretinere buna, viata lunga
„Pardoselile din lemn masiv se matura si se aspira regulat. Niciodata nu se vor spala cu un mop ud, deoarece apa baltita poate da un aspect tern finisajului si poate deteriora lemnul“, a adaugat managerul Casa Bambus. De asemenea, este recomandata amplasarea barierelor de praf sau a covoraselor la intrarile interioare sau exterioare pentru a opri pietricelele, mizeria si nisipul. „O pardoseala din lemn este indestructibila si rezista o viata intreaga, mobilind practic casa pentru generatii intregi“, a concluzionat Radu Bobeica, adaugind ca intretinerea unei pardoseli din lemn este foarte simpla si necesita doar o usoara stergere cu o cirpa umeda, conditia fiind aceea ca pardoseala sa fi beneficiat de doua-trei miini de lac inainte.
Daca este lacuit, se va trata cu produse de protectie pe baza de rasina la fiecare sase luni, daca este finisat pe baza de ceara, se efectueaza interventii de lustruire cu ceara lichida saptaminal sau lunar.
Materialele pentru montaj
Pentru o punere in opera corecta, cu respectarea tehnologiei, se folosesc materiale care asigura o buna exploatare si o mare rezistenta in timp.
Acestea sint adezivi, chituri, grunduri, lacuri, rasini de izolare impotriva umiditatii. Pretul acestora salta costurile montarii parchetului cu inca 8-22 de euro pe metru patrat, in functie de o serie de factori care tin de conditiile de santier, cum ar fi umiditatea relativa a aerului, umiditatea sapei, marimea lamelei de parchet, suprafata etc.
Redactor: Nicu Stan
Cotidianul, Bambusul se bate cu stejarul