Irina si Basil Oglinda si-au transformat apartamentul cu ajutorul designerului Irina Constantin, special pentru a-l primi cum se cuvine pe noul membru al familiei, Aleksandru.

Apartamentul de 90 mp al familiei Oglinda fusese deja modificat si se prezenta sub forma unui spatiu amplu, deschis, ce cuprindea livingul actual, bucataria si camera lui Aleksandru. In momentul in care Irina si Claudiu Constantin au preluat proiectul, singura incapere departajata de pereti era dormitorul matrimonial.

Proprietarii voiau sa reamenajeze spatiul astfel incat acesta sa includa si o camera pentru copilul ce urma sa se nasca peste doua luni. Pentru ca i-au placut din prima pe Claudiu si Irina Constantin, pe care i-au gasit cu ajutorul internetului, gazdele noastre au demarat pe loc proiectul. A fost unul de amploare, ce a implicat constructia unor pereti noi, apartamentul devenind unul cu trei camere.

Inca dinainte de a incepe amenajarea, designerul a discutat cu Irina si Basil pentru a le intelege nevoile si dorintele. Acestia au preocupari multiple si le place foarte mult sa calatoreasca. Ca atare, i-au indicat designerului obiectele dragi din fiecare zona a casei si pe cele pe care voiau sa le pastreze din vechiul decor.

Astfel, Irina Constantin a gandit un interior care sa le imbine armonios pe toate si care sa se potriveasca personalitatii proprietarilor. Mai exact, a ales sa mixeze elemente moderne si clasice, abordand un stil glamour cu accente fresh. In plus, pentru ca cei doi soti sunt este fascinati de Cuba, tara in care si-au petrecut luna de miere, designerul a recurs la detalii care sa le aminteasca discret de acest loc.

Fiecare coltisor propune ceva interesant. Decorul este un fel de fundal pentru obiectele lor dragi. Totul are o poveste, iar acest lucru ofera viata locuintei”, spune Irina Constantin.

Provocarea a fost aceea de a implementa, in numai doua luni, proiectul 3D realizat la inceput intr-o forma imbunatatita. Designerul are foarte multe cataloage la firma, asa ca o mare parte dintre finisaje si elemente au putut fi cumparate comod. Pentru altele insa, a fost necesar sa mearga impreuna cu beneficiarii prin magazine. Proprietara mi-a marturisit ca aceasta „activitate” i-a fost o reala placere, desi era insarcinata.

Daca tapetul si alte elemente nu au constituit o problema, canapeaua a fost o provocare: nu gaseau pe cineva care sa o realizeze exact ca in proiect. Au avut ceva emotii, pentru ca Irina urma sa nasca, iar modelul propus de producatori nu era ceea ce-si doreau. In cele din urma, au ales varianta actuala, chiar daca nu coincide intocmai planului initial. Exceptand canapelele, mobilierul respecta proiectul, fiind executat la comanda de Art Deco Zone. Cele doua fotolii de pe hol (cu tapiterie din piele mov si verde) si scaunele din dining au fost facute la comanda de Art Gallery, firma a unei cunostinte de familie.

O dorinta si, in fond, o nevoie a proprietarilor a fost aceea ca mobilierul si interiorul sa fie gandite foarte practic. Asa ca designerul le-a recomandat usi culisante pentru camere si dulapuri, pentru a castiga spatiu.

Si spatiul din bucatarie a fost valorificat cu ajutorul mobilierului realizat la comanda. Acesta dispune si de o treapta, la solicitarea proprietarei, pentru a avea acces mai usor la rafturile superioare. Electrocasnicele le-au achizitionat personal de la Franke, tinand cont de indicatiile designerului cu privire la forme si dimensiuni. Traditionalele placi ceramice de pe peretele din bucatarie au fost inlocuite cu sticla, care acopera tapetul vernil, folosit si in restul casei. Este o idee originala si practica, dar ai grija ce tip de sticla utilezezi! Aceasta trebuie sa fie securizata si termorezistenta. Altfel, exista riscul sa se crape in zonele cu expunere la caldura, cum este cea din dreptul plitei.

Baza cromatica a amenajarii este compusa din negru si nuante de verde si mov, carora li s-au adaugat culori diferite de la incapere la incapere si accente patinate (auriu si argintiu). Acestea au fost inspirate de lampa din baie care inainte decora livingul si care le este foarte draga celor doi tineri. De altfel, acest obiect a dat tonul decorului din baie, in care s-a investit foarte mult (placile ceramice sunt acoperite cu aur).

Dormitorul matrimonial propune o alta cromatica. Aici, centrul de interes este peretele acoperit cu tapet rosu si model baroc.

Designer Irina Constantin,

Art Deco Zone/Knox Design

 Lista de achizitii

Canapele modulare 3.000 euro LEMON
Lampadar cu brat si baza din metal, abajur din sticla 2.400 lei MOBEXPERT
Masuta pentru living cu finisaj din bambus si rasina 1.200 lei LEMON
Fotolii colorate, cu tapiterie din piele 1.200 lei/buc. ART GALLERY
Mobilier realizat la comanda 8.000 euro (pentru tot apartamentul) ART DECO ZONE
Perne decorative si draperii 12.000 lei (pentru tot apartamentul)
Electrocasnice si electronice 3.200 euro FRANKE si SONY

Domus, iunie 2010, 3 camere inedite