Amenajari romantice

un interviu de Ion Diamandi

Vremea s-a incalzit, si pentru ca februarie este luna viselor romantic, iar Ziua Indragostitilor este aproape, “love is in the air”. In ceea ce priveste domeniul home & deco ne indreptam atentia spre amenajarile care degaja un stil romantic. Pe aceasta tema ne-am adresat unui specialist cu experienta in aranjamente si decoruri romantice: designerul Irina Constantin, de la Knox Design.

In ce situatii se recurge la ambientari romantice?

In general sunt trei situatii: cuplu de tineri indragostiti care se muta singuri intr-o locuinta, camera de fete de la 4 ani pana la 13-14 ani si doamne care doresc un dormitor distinct fata de restul casei. Pentru fiecare din aceste cazuri se pot aplica idei si trucuri speciale. De exemplu, in cazul tinerilor se poate apela la diverse modele cu inimioare si floricele, dar abundenta acestora, sau chiar lipsa unei consilieri poate produce cliseuri sau chiar kitschuri, desi acesti utilizatori sunt firi sensibile. De aceea, de multe ori este necesara interventia designerului.

Dati-ne cateva ponturi, eventual exemple pe care le-ati aplicat cu success.

Pentru un cuplu de tineri am folosit un tapet cu inimioare si floricele rosii pe un fundal alb, precum si cateva tablouri, iar pentru dormitoare o salutie draguta si la moda este patul cu baldachin, eventual cu stucaturi si tetiere. Acesta se poate realiza practice si dintr-un pat obisnuit, atasandu-se un baldachin din fier forjat si un drapaj direct pe tavan. In general, elementele retro (si ele la moda), ca de exemplu fierul forjat, oglinzile cu rama, dantelele, piesele de mobilier classic, lampa cu picior sau candelabrul, ofera un aer romantic. Extrem de importante in crearea unui decor romantic sunt materialele textile – perdelele, draperiile, cuverturile, tapiteria etc., pentru care se aleg nuante pastelate, dulcege si motive florale.

Ce ambiante propuneti pentru camerele de fetite?

Pentru camerele de domnisoare o solutie clasica este culoarea roz. Fetitele viseaza tinere printese si, mai nou, balerine. De aceea, se poate opta pentru amenajari cu floricele, caluti etc.

Se practica stilul romantic pentru intreaga locuinta sau numai pe functiuni?

Pentru intreaga locuinta, amenajarile romantice sunt rare. De obicei se prefer o atmosfera romantica pentru dormitor. Foarte practicata este realizarea unui coltisor intim, cu aspect romantic, de exemplu o masuta de machiaj cu oglinda si scaun in dormitorul matrimonial. In alte situatii se apeleaza pentru crearea unei atmosphere romantic doar la un singur element de accent: un tapet pe un perete, un fotoliu sau un scaun usor retro, un candelabru, buchete de flori etc.

Suplimentul Util, Romania Libera – vineri, 11 februarie 2011