Amenajări pentru camere de adolescenți

Camere pentru adolescenți

Când ai un copil adolescent, totul trece de la minune la tragedie în doar 5 minute.

Astăzi ne place Miley Cyrus, mâine Justin Bieber, iar poimâine prin cine știe ce influentă magică, Paraziții. Transformările sufletești și emoționale sunt complicate, viața școlară se schimbă din clasa a V-a și sunt presiuni și așteptări din ce în ce mai mari de la an la an. Pe lângă teme, urmează teze și examene și capacitați…

Cum să faci față când ești adolescent? D’apăi când ești părinte de adolescent?! Designerii de interior trebuie să intuiască cu mare grijă nevoile și dorințele unei familii în care sunt adolescenți și trebuie să găsească soluții care să aducă calmul și mulțumirea tuturor membrilor familiei.

Amenajări pentru dormitoare de adolescenți în funcție de pasiuni

O problemă majoră în perioada adolescenței este faptul că personalitatea copilului devine din ce în ce mai marcantă, acesta încearcă să se descopere, să se regăsească, să aparțină unei categorii dar sa fie în același timp unic.

Deși schimbările de gusturi și de preferințe vor fi relativ rapide și uneori surprinzătoare totuși fiecare persoană are niște caracteristici de bază, anumite preferințe care se vor menține indiferent de mode și de influențele din afară. Nu înseamnă să i se reamenajeze camera ori  de câte ori își schimbă idolul.

O fetiță care este cochetă, mereu va fi preocupata de haine, de a fi aranjată permanent. Indiferent dacă azi îi plac anumite culori iar mâine altele.

Un adolescent interesat de sporturi, va avea aceasta preocupare pe termen mai lung, chiar dacă astăzi îi place Ronaldo iar maine Messi.

Problema cu modificările de preferințe și stare poate fi rezolvată ușor dacă în amenajare anumite accesorii vor fi flexibile, ușor de schimbat.

De exemplu, o zonă de postere / tablouri este un element util într-o asemenea cameră, lucru ușor de modificat pe gusturile copilului.

Dacă i se schimba preferințele pentru culori, nu înseamna că trebuie să reamenajăm sau să rezugrăvim toată camera de la zero sau să o facem albă ca să nu fim stresați.

Este ușor, putem alege niște nuanțe neutre, discrete pentru pereți și mobilier, iar accentul poate fi în tonuri ale culorii preferate. Aceasta ar putea folosită în accesorii, decorațiuni, pernuțe sau tablouri, fiind ușor de modificat la o perioada rezonabila de timp.

Amenajări pentru școlari, zona de birou

În această perioadă se face tranziția de la “copil” la “adult” – cel mic încă e prea mic pentru a lua propriile decizii dar vrea totuși sa se impună, să fie cineva, să fie luat în seamă și în serios.

Cu siguranță ca asta trebuie sa se reflecte în amenajarea camerei. Aceasta trebuie sa păstreze elementele necesare unui școlar: birou, biblioteca, chiar loc de joaca, măsuța de activități, însa trebuie sa înceapă sa aibă un aer mai serios pentru ca deja Spiderman si Scooby Doo nu mai sunt pentru vârsta lui.

Adesea adolescentele își sufocă încăperea micuță solicitând un pat dublu, pat care nu este necesar în această cameră, doar din dorința de a avea un pat de adult, un dormitor conform noului statut. Ideal este să se opteze pentru un pat de o persoana sau pentru o canapea extensibilă care să nu micșoreze camera.

Dormitorul acesta va lega micul adult de visele copilăriei – poate fi un dormitor romantic, cu un ușor aer de prințesa sau unul plin de trofee și postere, ajutându-și proprietarul sa meargă mai departe într-o noua fază a vieții lui.

Poziția corectă la birou – biroul ergonomic

Timpul alocat studiului este foarte important iar la aceasta vârsta deja se studiază la mai multe materii, cu profesori diferiți, cu cerințe diferite. Adolescentul are mult mai multe teme, referate, studii pentru acasă decât în primii ani de școală.

Biroul trebuie sa aibă spațiu suficient pentru rechizite, cărți dar și pentru calculator sau laptop, imprimantă.

Oricât încearcă părintii să contorizeze timpul petrecut pe calculator de către micuți și să îl limiteze din cauza jocurilor și programelor de chat și socializare online, totuși tot acesta este și un important obiect de studiu, de căutare, de redactare. Deja anumite teme nu mai pot fi făcute fără calculator.

Deci, deși îl demonizăm, calculatorul este un “rău” necesar. Zona de birou este esențială, trebuie creată având în vedere funcționalitatea și ergonomia spațiului. În momentul de față foarte multi adulți suferă din cauza pozițiilor neadecvate pe scaun, la birou.

Este esențial ca această zonă să fie practică, cu lumină bună, cu un scaun de foarte bună calitate, bine proiectată ca iluminat, depozitare și funcționalitate astfel încât cel mic sa o folosească corect și sa nu aibă mai târziu probleme de coloana vertebrala sau de vedere.

Adesea am văzut copii care, din cauza că nu au birou sau pentru ca nu le place zona de birou din camera lor scriu pe canapea sau pe podea, în poziții care pe termen lung le pot afecta sănătatea.

Depozitarea este un aspect important în amenajarea unei camere de adolescent. Trecerea spre viața de adult și manifestările personalității se vor reflecta în acumularea de multe și foarte diverse obiecte, începând de la o garderoba bogata pana la jocuri, suveniruri, accesorii, gadget-uri.

Culori și texturi pentru zugrăveli

Este greu de spus dacă o anumita linie coloristică este mai potrivită decât alta, întrucât fiecare persoană este diferită și alegerea acestora se face în funcție de context.

Conform preferințelor generale se poate spune ca sunt alese mai degrabă vopsele, tapete și texturi mai serioase și mai sobre ca la vârstele anterioare.

Uneori combinațiile de culori fresh sunt foarte indicate pentru un adolescent îndrăzneț și avangardist.

Combinațiile în nuanțe discrete, romantice, plecând de la pasteluri, rozuri prăfuite, elemente florale pot fi preferatele unei adolescente visătoare și delicate.

Pentru un sportiv culorile incitante, puternice vor accentua componenta activă a stilului ai vor pune în valoare decorurile și tablourile expuse în aceasta camera.

Camera adolescentului – o garsonieră în casa noastră

Pentru proprietarii de case, unde spațiul este mai generos, uneori se alege mansarda sau demisolul – spații care vor oferi un maxim de independentă adolescentului, transformându-se într-o “garsoniera proprie” în care să își găsească loc și un mic loc de socializare pentru prietenii veniți în vizită, sau chiar o chicinetă.

Copii deja sunt emancipați și independenți încă de când intra în adolescență.

Trebuie să fie lăsați să se descurce, să se simtă bine singuri, iar noua cameră amenajată conform noului lor statut le va permite să evolueze în ritmul lor.

Nu trebuie să vă fie teamă, oferindu-le o camera proprie și respectându-le intimitatea în aceasta vârsta dificila le veți permite să se desprindă putin de cuib, avându-i în continuare aproape.

Irina Constantin – Designer de interior – Art Deco Zone.ro

Articol pregătit pentru Romania Liberă de miercuri, 04.09.2013