Tema saptamanii: Accente retro pe fundal modern

Romania Libera, Suplimentul Util – -mobiliare Miercuri, 17 februarie 2010, pag. 3

Creatoarea de amenajari interioare Irina Constantin e adepta unui romantism de tip modern si un pic paradoxal: desi e tot romantism, recuzita acestuia e filtrata temeinic, parca pentru a pastra esentele, ideile principale ale temei, fara sa le mai sprijine cu ele mente decorative extrem de explicite.

Nu mai avem boboci, frunze si muguri ca eroi principali ai decorului. Doar în câteva mici zone, tema florala îsi face simtita prezenta însa, conform abordarii anterior invocate, este vorba de un discurs esentializat la maximum, fie prin utilizarea a doar doua culori fundamentale, alb si negru (cazul fetei de masa), fie prin transformarea florii din vaza într-un obiect mai degraba tehnic decât natural.

Romantismul rezida aici mai degraba din libertatea tonica de a îmbina obiecte parte la fel de bine si din alt soi de decor (nu vad, de pilda, de ce canapeaua argintie n-ar putea fi introdusa într-un spatiu rock!).

Cred ca nu gresesc prea mult daca spun ca romantismul Irinei Constantin este alcatuit din elemente felurite. O canapea lila intens în cea mai pura culoare romantica este învecinata cu o alta într-o culoare „industriala”, într-un fel de însotire de tip ying-yang. Nisa din perete este încadrata de o suprafata „rece”, cu muchia interna cromata, iar depozitarul de ziare „tipa” NEWS cu litere mari, percutante.

Desigur, fotografia uriasa a inconfundabilei dive blonde, aici surprinsa într-o postura suta la suta romantica, înclina balanta în partea care trebuie… Ar putea fi acesta un tip de romantism de inspiratie americana, jovial, încrezator în sine si dezinhibat? Eu cred ca da…

Daca gresesc, atribuiti greseala unei aproximari romantice!

Amenajari interioare romantice – glamour

Pornind de la exemplul Irinei Constantin, sa tragem concluzia ca romantismul, în virtutea propriei definitii, este ceva viu, evolutiv, schimbator… Daca ar respecta o regula stabilita o data pentru totdeauna, n-ar mai fi romantism, ci clasicism, adica exact ceea ce romantismul a vrut sa combata! Nu va temeti deci, sa faceti asocieri libere, sa bulversati reguli, sa încalcati canoane. Regula, daca exista vreuna, e sa fiti vii, spontani si lirici!

Text din Romania libera din 17 februarie 2010, unde designerul nostru, Irina Constantin, prezinta tema saptamanii: “Accente retro pe fundal modern” si demonstreaza cititorilor ca romantismul este un concept fluid, mobil, modern…