Petrecem atât de mult timp acasă încât pur și simplu suntem pe automat. Nu ne mai uităm în jur. Nu mai ne gândim cum să păstrăm mereu entuziasmul acela de la început când voiam să amenajăm cât mai personal fiecare colțișor.

Ca o relație – și cea cu casa ta tinde să cadă puțin pradă plictiselii sau monotoniei de zi cu zi.

Cum putem amenaja simplu livingul?

Îți propun să alegi o cameră din casă pe care vrei să o împrospătezi. Poți alege orice cameră, dar poate livingul este cel mai ușor de reamenajat și cel mai vizibil.

În general, este zugrăvit în culori deschise și neutre (alb, crem, beige). Mobila nu este în exces. Măcar teoretic.

Poate sunt multe de schimbat dar vom alege o modificare simplă care are impact enorm: vopseaua decorativă.

Uită-te în cameră: există vreun perete gol, tern, fără mobilă?

Eu aș alege de exemplu peretele cu canapeaua. În general nu ai altă mobilă deasupra canapelei. Cel mult un tablou sau fotografii. Orice lucrare de artă va fi pusă în valoare de un perete colorat, așa că este perfect.

Tu poți alege și altceva: de exemplu peretele cu televizorul. Este puțină mobilă acolo iar tv-ul va arăta bine pe un fundal decorativ.

Sau un perete unde ai niște rafturi cu cărți si decorațiuni, un fotoliu de citit.

Orice ai vrea să pui în valoare.

Nu alege mai mult de un perete. Să nu exagerăm.

De fiecare dată când ne gândim la un accent, încercăm să îl folosim limitat, cu măsură. Altfel, orice exagerare poate tinde spre kitsch.

Cum asortăm culoarea pentru peretele decorativ?

Este simplu. Ai 3 variante pentru a alege culoarea potrivită pentru vopseaua decorativă din camera ta:

  1. Maximizează culoarea de accent existentă

Poți porni de la culoarea care mai este în cameră. Mai ai folosit o culoare evidentă în cameră? De exemplu, ai perdelele sau covorul sau un tablou sau orice altă decorațiune cu o culoare pregnantă?

Poți porni de la aceasta și să alegi ceva din aceiași gama. Din aceiași gamă nu înseamnă nicidecum aceiași culoare.

Ai niște draperii albastre super șic? Nu faci peretele albastru marin. Alegi un ton care conține albastru.

dormitor de baietel cu tapet aviator

Ca regulă generală, indiferent de ce culoare îți place, alege de pe paletar o nuanța de 2-3 ori mai stinsă / mai griată decât cea pe care ai fi ales-o inițial.

Nu neapărat mai deschisă. Nu te lua după idea că nuanțele deschise îți fac toată casa luminoasă. Așa ai zugrăvit și prima dată și a ieșit toată albă sau crem.

Acum alegi un accent, un decor. Ai curaj să iei ceva mai interesant. Ceva care să îți placă și să te incite. Ai încredere în tine.

2. Folosește opusul culorii dominante a camerei.

De exemplu, dacă ai zugrăvit toată camera bej sau piersicuță și mobila o ai tot stejar deschis, nu lua tot crem sau beige culoarea aceasta de accent. Ia ceva în contrast. Dacă toate nuanțele sunt calde, poți să iei o culoare rece.

Poți să alegi o culoare propriu zisă sau griuri colorate.

Pentru o casă discretă și stilată griurile colorate sunt o alegere perfectă. Griurile colorate sunt nuanțe de gri cu o picătură de culoare în ele. Gândește-te la gri cu o picătură de albastru sau verde înăuntru.

Simplu, nu?

3. Inspiră-te de la personalitatea sau garderoba ta

Când spun inspiră-te din garderoba ta, nu înseamnă să o iei la propriu. Dacă ai toate hainele negre, gata, facem peretele negru.

Înseamnă să privești obiectiv la felul tău de a fi sau la garderoba ta. Deschide dulapul. Dacă sunt doar haine alb negru poate spune că ești o persoană serioasă și oficială. Poate că ar trebui să alegi culori discrete, subtile.

Dacă deschizi dulapul și ai o avalanșă de roz nu înseamnă să faci peretele roz, poate înseamnă că ești sensibilă și că ai putea alege o nuanță romantică delicată.

Dacă ai 1000 de culori, poate ești plină de imaginație și jucăușă. Alege și în casă o vopsea mai îndrăzneață, așa ca tine.

Cum alegem textura vopselei decorative?

Cand vei avea mostrarul în brațe o să te simți ca un copil în magazinul de jucării: atât de multe alegeri! Striate, vibrate, valuri, cercuri. Toate îmi plac. Ce aleg?

Este simplu. Dacă deja toată casa ta este amenajată simplu, alege o textură discretă. Fără suprafețe foarte denivelate. Fără prea mult sclipici.

Oricum, în afară amenajarea pentru saloanele de frumusețe, în general aș alege vopsele fară sclipici. Cele cu un finisaj satinat sunt ok, dar sa nu mergem pana la steluțe și strălucire. Nu ne pictăm unghiile ci un perete!

Vopseaua care pare o culoare superbă și dulcică pe un petec de hârtie de 2×2 cm arata cu totul altfel pe un perete de 10 mp.

Dacă ești indecisă alege orice care are o tentă ușor griată.

O textură puternică poate să se potrivească cu o amenajare industrială sau cu o casă cu o atmosferă mai masculină.

O textură delicată poate să te ducă cu gândul la clasic sau la romatic.

Aplicator vopsele decorative

În cazul vopselei decorative, chiar dacă ai multă îndemanare, aș merge pe mâna unui aplicator profesionist.

Vopsitorii profesioniști de vopsele decorative au un talent aparte, sunt ca niște adevărați pictori și de fiecare dată iese o operă de artă din vopseaua aleasă de tine.

Dacă stai in dubiu, ai vrea să îți decorezi peretele dar nu știi ce culoare să alegi sau cine să îți monteze vopseaua, noi, ca designeri de interior, avem soluția completă:

  • într-o ședință de consultanță (online) de jumătate de oră putem alege împreună o culoare care să îți placă;
  • pe baza metrajului dat de tine putem plasa comanda la producătorul de vopsele decorative;
  • vom programa când să îți sosească vopseaua și meșterul specialist.