Stil și simplitate

Stilul minimalist este foarte apreciat in Romania, fiind des intalnit in amenajarile interioare de la noi, fie doar si printr-o serie de elemente reprezentative, daca nu printr-un intreg ansamblu. 

Designerul Irina Constantin ne explica ce este de fapt stilul minimalist si cum poate fi creata o astfel de amenajare.

In amenajarile interioare, stilul minimalist este sobru, rece si prezinta accente masculine redate de linii, dar si de culoare. Mobilierul este unul simplu, regasit in cantitati minimale, regula de baza fiind aceea de limitare la strictul necesar in amenajarea incaperilor. Nimic in plus, ba mai mult decat atat: daca o incapere poate fi chiar multifunctionala este cu atat mai bine.

Cand vorbim de stilul minimalist excludem cu desavarsire decorul, accesoriile si ornamentele elaborate si ne gandim mereu la simplitate. Accentul este pus pe mobilierul cu forme rectangulare, masive si pe contrastul plin-gol.

Mobilierul in stil minimalist este unul jos ca inaltime, orientat mai degraba pe orizontala, minimalismul fiind inspirat din cultura japoneza. Cromatica folosita este orientata spre culori de pamant (crem, bej, brun) sau spre griuri, nuante reci, contrastele ne fiind date prin culoare, ci prin tonuri de inchis-deschis.

Minimalismul pune in evidenta simplitatea si frumusetea volumetriilor din constructii si de aceea este un stil foarte apreciat de arhitecti. Pe de alta parte, designerii si decoratorii adapteaza stilul minimalist, incalzindu-l prin culoare, forma sau materialul utilizat. Adaugand mici detalii cum ar fi culorile mai prietenoase, flori sau pernute de decor transforma atmosfera rece si sobra, de altfel specifica minimalismului, intr-una primitoare, agreabila.

Articol realizat cu ajutorul designerului de interior Irina Constantin 

Knox Design/Art Deco Zone

Amenajari interioare –  casamea.ro, o revista online de amenajari interioare – 18.09.2009