Cum amenajăm camera bebelușului?

Costurile unei astfel de întreprinderi nu sunt deloc neglijabile. Ele ating cu usurinta suma de 2.000 de euro. Camera copilului trebuie sa fie luminoasa, linistita si aerisita. O suprafata de numai 10 metri patrati este suficienta pentru un bebelus.

Dusumeaua din camera copilului trebuie sa fie mereu calda

Este însa necesara o suplimentare rapida a acestui spatiu odata cu înaintarea în vârsta. Pentru o mobilare si o decorare a unei camere de acest tip, un buget minim este de 2.000-3.000 euro, potrivit estimarilor companiei Knox Design. Pentru un proiect extravagant, parintii pot plati si sume exorbitante, în functie de preferintele lor sau ale micutilor.

„Peretii se pot decora cu cristale Swarovsky, tapetul poate fi din matase împletita cu fir aurit, mobilier cu semnatura de designer, picturi cu familia si micutul sau alte obiecte unicat. Astfel, un buget poate ajunge si la 30.000 euro pentru amenajarea unei singure camere”, apreciaza Irina Constantin, manager marketing Knox Design.

Copiii va transforma în pictori

Unul dintre criteriile în functie de care este realizata camera tine de sexul copilului. „În general este aleasa camera cea mai apropiata de dormitorul parintilor, astfel încât sa se ajunga usor la bebelus în cazul în care acesta plânge. Aceasta camera trebuie sa fie si în apropierea unei bai, de preferinta cu cada”, explica Irina Constantin.

Stefan Radulescu, proprietarul unei firme specializate în amenajarile interioare, spune ca dintre lucrarile de acest tip realizate de compania sa, cele mai multe au vizat încaperi din apropierea baii. Culoarea camerei reprezinta principalul aspect pe care se concentreaza românii. Cei mai multi accepta tipare legate de sexul bebelusului, vopsind în roz camera fetitei sau în albastru pe cea a baietelului.

„Este indicat sa pictati peretii camerei cu animalute amuzante sau cu flori. Puteti, de asemenea, sa gasiti în magazinele cu decoratiuni tapete decorative sau autocolante speciale pentru pereti. Este indicata o tema anume si luate toate accesoriile inspirate din aceleasi idee.

De exemplu, ferma bunicilor, curse de masini sau pesti exotici”, spune Irina Constantin. Pentru zugravirea peretilor din camera bebelusului trebuie sa tineti cont ca vopseaua sa fie superlavabila pentru ca va trebui curatata des. Multe modele de tapet sunt impregnate cu vinil si sunt rezistente la curatarea cu apa.

Mobilier cât mai simplu

„Va fi suficient sa mobilezi camera cu un patut cu gratii, un dulap pentru hainute si alte lucruri utile, câteva rafturi pentru jucarii, eventual un fotoliu de relaxare”, spune Irina Constantin. Pardoseala trebuie sa fie calda. Odata cu primii pasi, copilul va petrece mult timp pe pardoseala. Din acest motiv, designerii recomanda si utilizarea unor covorase viu colorate.

Poate fi luata în considerare si posibilitatea încalzirii în pardoseala. Mobilierul trebuie sa fie simplu, cu colturile rotunjite, moale si bine ancorat. Culoarea mobilierului poate fi aleasa în contrast cu cea a camerei. Irina Constantin recomanda chiar sa nu încercati o asortare a acestei camere cu restul casei.

„Aici nu trebuie avuta nicio constrâgere, doar sa fie creata o camera vesela si primitoare. Sunt indicate si culorile puternice, oranj, verde, rosu sau galben. Important este sa existe un echilibru între nuantele intense si culorile pale, astfel încât camera sa nu devina agresiv colorata”.

Adevarul, 11 nov 2008

Autor: Ovidiu Lefter