Cui naiba ii pasa ce culoare se poarta in 2016?

O sa ne schimbam garderoba daca stim? O sa ne reamenajam casa? Chestia asta imi aminteste de un film ce l-am vazut mai demult.

Vreau sa ridice mana sus cine a vazut “Diavolul se imbraca de la Prada?” Amuzant, nu? Sa va amintesc o scena care marcheaza inceputul transformarii complete a protagonistei, Anne Hataway, dintr-o fata obisnuita, intr-o diva fashionista.

https://youtu.be/p5WWy_0VLS4

Sefa (Meryl Streep) trebuie sa aleaga cu atentie o tinuta pentru viitoarea coperta. Ce curea sa alegem? Decizii decizii! Imposibil de ales!

“Doamne, sunt atat de diferite!” – exclama una dintre ajutoarele ei tinand in mana doua curele, care, frate, arata la fel, aceiasi culoare, aceiasi grosime, ma rog, poate catarama putin diferita.

Aici noua asistenta (Anne Hataway) pufneste in ras de ridicolul situatiei. Si noi cu ea 🙂 Patru perechi de ochi o privesc mustrator.
diavolul-se-imbraca-culoare-ceruleum (2)

 

Dar aici intervine cu un ton superior sefa:

“Crezi ca nu are de-a face cu tine? Crezi ca atunci cand iti deschizi dulapul dimineata si iti alegi puloverul asta lalai pentru ca, probabil vrei sa spui lumii ca te iei prea in serios ca sa iti pese ceea ce pui pe tine. Dar ceea ce nu stii este ca acel pulover nu este albastru, nu este turcoaz, nu este bleu ci este de fapt ceruleum.

Si de altfel habar n-ai si de faptul ca in 2002 designerul Oscar dela Renta a avut o colectie de rochii ceruleum, apoi Yves St. Laurent a facut o serie de jachete militare ceruleum.

diavolul-se-imbraca-culoare-ceruleum (5)

Dupa aceea ceruleum a aparut in colectiile a 8 designeri diferiti. Apoi a fost filtrat in jos in magazinele de haine si apoi s-a impiedicat pana in coltul de haine casual, de unde, de la cine stie ce reducere ai pescuit tu carpa asta.

Oricum, acel albastru reprezinta milioane de dolari si nenumarate slujbe si este destul de comic modul in care tu crezi ca ai ales ceva de imbracat ce te exclude din industria modei cand de fapt porti un pulover care a fost ales pentru tine de catre oamenii din aceasta camera. “

Bam! A rapus-o!

Tendinte sau profetii autoimplinite?

E adevarat ca in fiecare an, sute de oameni din industria designului in general si a modei cauta noile tendinte. Ele vor avea un impact mai mare sau mai mic asupra vietilor noastre, depinde cat de bine reusesc sa intuiasca directia in care merge lumea.

culoarea-anului-2011-honeysuckle (3)

Si, aceste tendinte sunt adesea profetii auto implinite, intrucat, culoarea aleasa si proclamata culoarea anului in fiecare an ajunge sa suscite interes, sa fie folosita in linii de productie pentru diferite obiecte de consum, nu numai pentru haine ci si pentru farduri, vopsele de pereti, mobilier, perdele sau chiar masini.

Cine alege culoarea anului?

In fiecare an, cercetatorii specializati in studiul culorii de la institulul international Pantone aleg o culoare vedeta. O culoare care reprezinta tendinta anului ce va urma.

Inca din anul 2000 au inceput sa aleaga “Culoarea anului”.

Totusi, anul acesta este o premiera absoluta: este pentru prima data cand culoarea anului sunt doua!

Da, ai auzit bine, acum exista doua culori care marcheaza tendinta acestui an. Si nu neaparat culorile luate individual ci combinatia subtila dintre cele doua.

Pantone_Color_of_the_Year_2016_shop_Pantone_Plastic_Chips

Care este culoarea anului 2016?

Culoarea anului 2016 este Roze Quartz & Serenity. Adica, mai pe romaneste, roz prafuit & bleu. Adica desaturat. Adica asa, mai pastelate, mai discrete.

Pai o sa ziceti, pai ce nu erau la moda culorile astea? Pai erau de cand eram eu mic, ca asa facea mama camera, daca era fetita roz, daca era baietel bleu.

Cam da, cam asa este, insa de data aceasta combinatia celor doua nuante este culoarea anului.

Imbinarea in vestimentatie a acestor nuante delicate are un rezultat elegant si spectaculos.

Vor fi folosite cu siguranta si in amenajari si nu numai in camere de copii. Faptul ca nuantele sunt discrete si pastelate, nu intense, le face usor de folosit si pentru un interior elegant, romantic sau clasic.

Cred ca vei vedea destul de des combinatia aceasta si nu numai in anul care vine. Designerii institutului Pantone pentru studiul culorii declara pe pagina lor oficiala despre alegerea lor din acest an:

In multe parti ale lumii traim o experienta a estomparii sexelor in privinta modei si tendintelor, fapt care a avut un impact in stilurile coloristice in toate ariile designului.

Alegerea acestei culori are mai multe implicatii, nu numai estetice, este un indemn la o viziune mai larga, mai liberala asupra noilor valori si a culturii si societatii in general.