Cum alegem parchetul laminat pentru amenajarea apartamentului?

Cumpărarea pardoselii pentru noua locuință presupune destul de multe decizii, mai ales că, în principiu nu suntem dispuși să mai strângem prea curând toată mobila din casă și să schimbăm pardoselile.

În mod normal reamenajăm ceva prin casă și mai ales nu schimbăm pardoselile, doar dacă:

  • ceva s-a deteriorat (când ai ceva spart, crăpat, zgâriat prin casă, la un moment dat devine atât de enervant, chiar dacă nu e vorba de ceva important sau esential, încât nu îl mai poți suporta. Trebuie să îl schimbi. )
  • se schimbă ceva substanțial în situația noastră familială *** (aici mă refer la: mutat împreuna, căsătorie, bebe etc.)
  • dacă ne-am săturat absolut de amenajarea actuală și nu mai venim cu plăcere acasă pentru că lipseste ”acel ceva”

 

Parchetul laminat – cel mai bun raport calitate preț pentru pardoseli

 

Parchetul laminat este cea mai convenabilă alegere pentru apartamente, în special, datorită prețului accesibil, aspectului deosebit de lemn natur dar și pentru că prețul pentru materiale adiacente și montaj este, de asemeni, scăzut.


 

Comparatie gresie / parchet laminat

 

Iată un calcul absolut ochiometric, pentru o suprafață de 50mp pentru prețuri comparative între parchet laminat și gresie.

Ar putea fi vorba de suprafața unui apartament de 2 camere, la care vrem să știm dacă e mai convenabil să îl placăm cu gresie sau parchet laminat.

 

Vorbim de produse medii ca preț și calitate, deci nu despre ce e cel mai ieftin pe piață, capăt de serie, categoria a doua sau ciurucuri. În realitate se ține cont de mai mulți factori, dar vrem să ne facem o idee preliminară.

 

Parchet laminat:

50 RON / mp + accesorii (folie, plintă, colțare de plintă) aprox. 20 RON / mp + montaj 15 – 25 RON / mp x 50 mp
= aprox. 4.500 RON deci aprox. 1.000 EURO

 

Gresie:

120 RON / mp + materiale (adeziv, chit, distanțieri) aprox. 50 RON / mp + montaj 45 – 75 RON / mp
= aprox. 11.250 RON deci aprox. 2.500 EURO

 

E drept că gresia este mai rezistentă în timp, dar vorbim de o perioadă de peste 5-7 ani până la urmatoarea reamenajare. In general, oricum cam acesta e termenul la care o familie se gândește să mai își amenajeze locuința.

De asemeni, chiar dacă parchetul laminat de calitate bună rezistă la umezeală, totuși nu rezistă la inundație.

 

Adică poți șterge parchetul cu mopul sau chiar cu aspirator cu aburi fierbinți, poți vărsa o cană cu apă pe el etc. Regula este să îl ștergi cât mai repede.

Nu va rezista dacă apa e lăsată să băltească acolo o zi întreagă. Dacă te inundă vecinii des, ai caței care mai produc ”accidente” sau obișnuiești să lași chiuveta deschisă și să pleci de acasă, nu mai citi mai departe:

Montează gresie!!!

Dar, dacă nu te încadrezi în situațiile de mai sus, monteaza parchet laminat.

În linii mari, este mai ieftin și mai practic să îți amenajezi locuința cu parchet laminat decât cu gresie. Pentru accidente îți faci o asigurare.


Care sunt criteriile în funcție de care să alegi ce parchet laminat să cumperi?

 

Parchetul laminat are următoarele caracteristici mai importante:

 

 

– grosime (6 mm / 7 mm / 8 mm / 10mm / 12mm)

– duritate (clasa 31 trafic casnic moderat/ clasa 32 trafic casnic intens / clasa 33 trafic comercial)

– aspect (autentic natural, suprafața denivelată, șanfren etc.)

– parchet antistatic sau antialunecare

– parchet pentru încălzire în pardoseală

 

Dintre toate cele enumerate mai sus, cea mai importantă este clasa de duritate, nu grosimea!

 

Iți voi povesti în cele de mai jos, ce merită să reții în legătură cu parchetul și ce e important de știut.

 

Cum să alegi parchetul laminat pentru locuința ta?

 

Vom discuta în cele de mai jos despre fiecare proprietate în parte a parchetului și despre cum să alegi ceea ce este important pentru tine în funcție de stilul tău de viață.


GROSIMEA Parchetului laminat

De care să cumpăr? De 6mm / de 8mm / de 10mm sau de 12mm? Care sunt diferențele?

 

Majoritatea oamenilor prefera variantele mai groase de parchet, considerând că acest factor îi crește calitatea. Da, îi crește calitatea, dar nu într-un mod în care să fie important pentru tine, care ai un mic apartament, cu camere de 15 – 20 mp.

 

Îmi spunea o clientă chiar astăzi la telefon: „Irina, aș vrea parchet de minim 10 mm pentru că îl detest pe cel pe care îl am acum în apartament: e de 8mm și face mereu valuri, oriunde aș călca.”

 

Dacă și parchetul tau face ”valuri” sau ”se lasa” când calci, cele mai frecvente cauze sunt:

 

1. Parchetul nu are lasat pe margine rost de dilatare (pe margine, la montaj se lasa pe margine, sub plintă – nu îl vezi). Din acest motiv, când se dilată și este fix până în perete, face ”burtă” pe care o gasești în mijlocul camerei unde nu ai mobilă și calci. Parchetul se poate dilata și de la umezeala din încăpere sau din șapă.

 

2. Șapa este foarte inegală. Fie nu s-a tras nivelul în cameră, fie sunt goluri, fie nu s-a curățat bine suprafața înainte de montaj și sunt pietricele sau resturi. De fiecare dată când calci pe o denivelare, se fac valuri.

 

Parchetul laminat se montează flotant indiferent de grosime. Daca șapa este prost trasă sau are imperfecțiuni orice parchet va face valuri.

La parchetul laminat grosimea plăcii nu influențeaza rezistența acestuia ci doar îi dă mai multă rigiditate. Este indicat să ținem cont de acest aspect pentru camere foarte mari (de exemplu dacă punem într-o sală de sport, punem parchet de 10 sau de 12, nu de 8mm).

 

Sub grosimea de 8 mm  nu este indicat pentru că devine foarte flexibil și în funcție de cât de vibrată și inegală e șapa poate să se strice mai repede. De 8mm este grosimea ideală pentru apartament sau casă.

 

De 10-12mm este ok de montat pentru săli mai mari – case mai mari cu livinguri spațioase – sau un întreg parter open space.

Grosimea mare nu este foarte importantă pentru un dormitor mic – întrucat parchetul laminat NU are aceasta grosime pentru a se toci și rașcheta (cum e cazul unui lemn natur sau stratificat, unde stratul de lemn natur contează).

 

Știai că:
În complexele de apartamente foarte des constructorii economisesc montând parchet de 6mm și de clasa de trafic slabă pentru că nu îți dai seama de diferență cu ochiul liber. Diferența de preț e majoră, ei fac o mare economie, iar tu iți dai seama abia după vreun an când începe să se deterioreze și îl schimbi.

 


DURITATEA – sau clasa de trafic a parchetului laminat

Există variantele 31 /32 /33 de clasă de trafic

 

Pentru o locuință normală clasa 31 este suficientă (de altfel noi la birou unde avem trafic destul de intens și se intră direct de afară – avem clasa 31 de trafic)

Pentru o casă în care punem pe parter parchet laminat și avem animale de companie sau se umblă frecvent cu tocuri, cu role prin casă etc. – este recomandată clasa 32 de trafic – se numeste trafic intens casnic.

Clasa 33 este de obicei pentru magazine – adica trafic intens comercial. Dacă simți că o să ai des petreceri, îți place să muți mobila sau ai 2-3 căței, acesta este tocmai bun pentru tine!

 

Știai că:
Trebuie sa ții cont că producătorii din Turcia și mulți din Europa de Est nu țin cont de aceste standarde pentru că sunt arareori verificate și încadrează la clasa superioară un parchet inferior.

 


Aspectul parchetului laminat

 

Ok, știu că pentru unii nu contează așa mult cum arată dar pentru mine este cel mai important criteriu de alegere, după duritate.

În acest articol am prezentat în special parchet laminat de la Egger pentru că au produse de calitate bună la prețuri accesibile, garanție și sunt mereu în pas cu tendințele în design. 

La ce ne uităm când vine vorba de aspect? Să fie frumos, nu?

Ok, dar ce înseamnă la parchet să fie frumos?

 

În afară de criteriile care te preocupă pe tine în mod direct, de exemplu,  să se asorteze cu ușile sau cu mobila, aspectul parchetului înseamnă mult mai mult decât asta.

1. Cel mai important în privința aspectului este: calitatea și varietatea desenului în plăci.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că același model de placă nu se va repeta foarte des.

Producătorii de top au ajuns să aibă repetiție a unui model la 40 de mp!

 

Asta arată foarte natural, chiar dacă nu îți dai seama cu ochiul liber, ești de fapt obișnuit ca un obiect natural să fie variat, pentru că în materialele naturale nici o placă nu seamănă cu alta.

Atenție: Privește în ansamblu!
Când alegi parchetul nu te uita doar la o placă sau două dintr-un model care îți place.
Caută o imagine cu mai mulți metri montați (pe situl producătorului sau într-un catalog). S-ar putea să fie la unele modele și variații mari de culoare de la o placă la alta. Una să fie crem iar alta să fie maron închis sau gri.
 Acest lucru poate să arate perfect în amenajarea ta sau să nu se potrivească deloc.

 

De asemeni, calitatea printului este esențială. Dacă te uiți la placă și distingi pixelii, parcă nu mai e așa naturală, nu?

EGGER PRO – model de pardoseala din colectia 2018 – stil antichizat – industrial

 Știai că:
Nu în ultimul rând să ții cont de culoare pentru că parchetul se va vedea în peste 50% din suprafața camerei și influentează atmosfera și stilul acesteia.
Nu alege culori foarte închise sau foarte deschise pentru parchetul laminat pentru că vor fi greu de întreținut. Casa pare mereu murdară dacă la fiecare fir de păr căzut trebuie să dai cu mopul.

2. De asemeni, un factor important – pentru mine cel puțin – este  existența șanfrenului.

Vei vedea pe anumite cutii de parchet că scrie ”cu teșitură pe 4 părți”.

Aceasta este o mică denivelare la marginea plăcii care îi dă aspectul de material natural. Nu îți face probleme, nu se adună mizeria acolo. Îi dă personalitate și contrast plăcii.

 

EGGER PRO – parchet laminat Egger

 

3.  Textura este și ea importantă.

Acum 20 de ani erau foarte apreciate parchetele foarte lucioase, care sunt foarte greu de întreținut (se vede orice fir de praf) dar și periculoase pentru că se alunecă foarte tare pe ele.

 

Produsele de astăzi sunt făcute adesea cu proprietăți antiderapante.

 

De asemenea, din 2018, s-au produs suprafețe care se sincronizează cu desenul. Adică dacă pe lamela de parchet se vede un nod sau o teșitură în desen, acesta apare și ca denivelare la nivelul suprafeței.

Acest aspect accentuează impresia de autentic natural.

 

Vei vedea mai multe modele care au și proprietăți antistatice. Este important, nu numai pentru că nu îți stă părul zburlit toată ziua ci și ca să nu atragă praful.

 

Parchetul laminat pentru încălzirea în pardoseală

În general vei găsi pe cutii inscripția ”pentru încălzire în pardoseală” la modelele care se pretează la acest lucru.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că, în general  orice parchet de calitate se pretează la încălzire în pardoseală. Asta înseamnă că nu se deformează în contact cu șapa încălzită.

Practic, orice parchet care nu are un coeficient mare de dilatare / care nu se dilată mult se potrivește pentru încălzire în pardoseală.

Atenție:

Parchetul pentru încălzire în pardoseală nu are un coeficient mai mare de conducție termică decât celelalte modele. El nu izolează mai puțin decât altele. Parchetul are tot un efect izolator într-o oarecare măsură pentru că este făcut din particule de lemn.

În materie de încălzire în pardoseală, gresia este mult mai eficientă.

Tu ce parchet alegi?

 

Cred că în stadiul acesta ai destule informații încât să te poți decide singur ce model ți se potrivește. Ce merită si ce nu merită să cumperi.

Dacă totuși încă ești în dubiu, Designerii de interior de la Art Deco Zone te consiliază în cadrul proiectului de design interior în legătură cu toate finisajele ce se potrivesc cu stilul tău de viață și cu bugetul tău.

Astfel, după un proiect de design interior, cu siguranță vei lua cele mai bune decizii și vei fi încântat de amenajarea locuinței tale.

Desingerii te pot sfătui în cele mai grele decizii. Nu crezi?

Cere o ofertă de proiectare de design interior. Dacă îți place prețul pentru proiect, programează o întâlnire cu un designer.

Vei fi surprins cât de mult ai de câștigat. Poți afla lucruri noi despre ceea ce te interesează în amenajare, iar de problemele care nu te interesează îl poți lăsa pe designer să se ocupe.

Nu te simți pierdut în amenajarea casei – amenajăm noi pentru tine!

Noi suntem specializați în lucrări la cheie, de la proiect la implementarea în realitate, așa că după ce vom alege împreună parchetul, tot noi ne vom ocupa și de montajul acestuia.

 

Și de mobilă, și de decorațiuni și de tablouri și de corpuri de iluminat.

Ce mai aștepți? Cere o oferta de design interior.