art deco zone

Ce să verifici când iei în primire apartamentul?

listă de bifat atunci când cumperi o casă 

Adesea, când cumperi o casă sau apartament într-un ansamblu rezidențial, nu știi la ce să te uiți mai întâi. Nu ești de specialitate și nu știi la ce să te aștepți de la noua locuință. 

Iată o listă pe care o poți lua cu tine atunci când vizitezi o locuință. 

Sunt întrebări pe care ai putea să le pui proprietarului sau persoanei care îți prezintă ansamblul imobiliar. 

Sunt de asemenea observații pe care ai putea să le faci singur ca să te convingi dacă locuința respectiva este potrivită pentru tine sau nu. 

De asemeni, pentru că ulterior va trebui să amenajezi și să te muți efectiv în locație ar trebui să știi cum sunt organizate lucrurile acolo. 

Iată în cele de mai jos o listă cu ideile generale pe care ar trebui să le ai la vizionare sau la luarea în primire a apartamentului sau a casei. 

Atent sau cârcotaș

Pe de o parte este util să faci aceste observații ca să știi cu ce te confrunți mai târziu.

Normal, nu te încurajez să fii cârcotaș și să ai pretenții exagerate de la vânzător.

Doar să observi și să te gândești dacă problema respectivă e importantă sau nu pentru tine, dacă e ceva ce te deranjează sau e foarte ok, poți să accepți lucrurile așa cum sunt. 

 Unele probleme sunt minore, altele sunt majore și pot fi cu greu reparate. Tu decizi ce e important. 

 

Interior

 Cel mai rău lucru posibil este să îți amenajezi locuința și apoi să constați că există probleme de structură sau de instalații. 

Dacă curge vreo țeavă sau sunt infiltrații orice amenajezi va fi ruinat și vor fi mulți bani aruncați. 

Așa că acesta ar fi cel mai important lucru la care aș fi atentă. Faptul că nu e zugrăveala perfectă sau că nu e un colț perfect drept sunt ușor reparabile. 

1. Urme de infiltrații sau inundații

Atunci cand vizionezi o casă uită-te în primul rând dacă există urme ale unor inundații actuale sau mai vechi. 

– uită-te cu atenție la tavan. Pare ud? Se văd pete? Eventual acoperite de zugrăveală nouă ca să nu observi? Pot fi inundații de la vecini sau poate fi acoperișul sau vreo terasă prost izolată.

– în timp ce vizionezi casa atinge pereții. Sunt uzi? E igrasie? Pot fi probleme cu tencuiala exterioara – zone de fisuri pe unde intra apa prin tencuiala sau pe lângă glafurile de la geamuri. 

– Uită-te la pardoseală cu atenție în zona ușilor de la balcon și a geamurilor. E parchetul umflat? Se văd urme? E ridicat sau distanțat? Pot fi zone prost izolate unde intră apa din balcon / terasă când plouă.   

2. Instalațiile

Verifică din ce sunt făcute și dacă funcționează instalațiile în casă. 

Dacă ești doar la vizionare, poți să îți pui telefonul într-o priză. Deschide apa la baie. Pune mâna pe calorifer. E cald?

Dacă urmează să cumperi un apartament într-un bloc vechi, prețul instalațiilor refacute va fi considerabil.

Dacă te muți intr-un bloc nou, în mod normal totul ar trebui să funcționeze perfect și să fie disponibil și un fel de manual al apartamentului în care să se arate cum sunt prevăzute instalațiile, eventual pe unde sunt trase prin pereți. 

Chiar dacă iei în primire apartamentul într-un bloc nou, verifică totuși riguros dacă instalațiile funcționează sau roagă pe agentul de vânzări să îți arate. Nu presupune că totul merge perfect. Aproape sigur ceva nu funcționeaza. 

– probează toate prizele și întrerupătoarele.

– deschide toate robinetele, apa caldă / apă rece. Schimbă apa de pe baterie pe duș. 

– deschide centrala / verifică caloriferele.  

3. Finisajele

Dacă primești apartamentul / casa deja amenajat atunci ar trebui să te uiți puțin și la calitatea finisajelor.

Pentru a evalua corect finisajele, ai grijă ca vizita să se facă pe timp de zi, cu lumină multă. Să fie becuri în fiecare încăpere.

Pot fi anumite indicii care să îți atragă atenția:

Zugrăveala: 

– Dacă vopseaua de pe pereti îți rămâne pe mâna când pui mâna pe perete este un var ieftin. O vopsea lavabilă este stabila și nu se ia pe mână sau pe haine. In apartament poate fi praf de la amenajări care s-a depus pe jos sau pe pereți. Nu mă refer la acela, care e normal. Doar să nu ți se ia culoarea de pe perete pe mâna. 

– Culoarea sau albul să nu fie straveziu, să vezi reparațiile de dedesubt. Trebuie sa se vadă uniform. Pot apărea în mod normal texturi de la trafalete sau de la pensulă dar nu diferențe de culoare.

– Denivelări, linii neregulate, colțuri strâmbe – arată că gledul de dedesubt a fost dat la repezeală. Dacă te deranjează, acum ar fi momentul să le discuți cu agentul de vânzări.

Parchetul:

– Ar trebui să te uiți în special după umflături sau ridicături. Pot apărea de la umezeală sau de la calitate proastă a produsului sau montajului. 

– Denivelări flagrante  – simți în general că parchetul face valuri. Parchetul laminat e flotant, și fără nicio mobilă în cameră se poate să aibă un mic joc fără să fie nimic în neregulă cu el. Dar dacă efectiv se simte o groapă asta e o greșeală de execuție. Probabil șapa de dedesubt este denivelată. 

Gresia:

– La gresie ai putea să te uiți la îmbinări daca sunt drepte și egale. Daca nu sunt, fie e montată prost fie plăcile au fost foarte inegale (calitate slaba a produsului). 

Plimbă mâna pe suprafața faianței. Dacă sunt denivelări flagrante sau te zgârie atunci e problematic. Mici denivelări pot apărea, plăcile folosite la ansamblurile rezidentiale nu sunt niciodata de calitate premium și atunci automat vor exista mici neregularități. 

Problemele de montaj le vezi în general la îmbinări. Vezi cum au fost montate plăcile. Cu cât sunt montate mai inegal poate fi un montaj prost sau un perete foarte strâmb. 

Uși / ferestre:

Verifică dacă toate ușile și ferestre din casă se închid / se deschid corespunzător. Ferestrele se închid etanș? Au condens?

Există goluri mari sub ușă?

Imediat ce se ia în primire apartamentul / casa trebuie să schimbi butucul sau yala de la intrare. Pe parcursul lucrărilor au avut foarte mulți oameni acces la cheile tale. 

4. Dimensiuni / metraje

De multe ori planul pe care l-ai văzut pe net la un ansamblu rezidențial poate să nu aibă nicio legătură cu realitatea.

Pot apărea alte lucruri în realitate, care nu existau pe plan: stâlpi în mijlocul camerei, pereți unde nu erau sau chiar am avut situații când lipsea o baie sau o debara. 

Ia planul la tine și verifică-l. 

De asemenea, multe prețuri sunt negociate ținând cont de un preț per metru pătrat. Se poate ca în realitate să nu fie aceiași metri pătrați ca pe plan. 

Nu te costă nimic să faci o mică verificare într-una din camere o lungime și o lățime, de curiozitate. 

 

Exterior

 Atunci când cumperi un apartament sau o casă e ca atunci când te căsătorești: iei la pachet și familia viitoarei soții. 

Tot așa vecinii de pe scara blocului sau de pe stradă vin la pachet cu locuința aleasă. 

1. Vecinii

Cred ca o idee bună este să vizitezi locația pe care o dorești de câteva ori pe exterior fără agent. Vino la ore diferite, seara sau dimineața și vezi care e atmosfera. 

Poate să nu fie o tragedie că vecinul de langă pune muzică tare sau ca are 10 pisici în casă, sau poate să te deranjeze foarte tare.

Există ore de liniște? Se ține cont de ele? Va conta atunci când se vor face amenajări la tine în casă și mai tarziu când amenajează vecinii și tu vrei să dormi. 

2. Parcare

Există parcare platită, cumpărată? Cum se procedează? 

Va trebui să parchezi acolo în fiecare zi, vezi cum e și dacă ai suficient loc de manevră, dacă e adesea ocupată de alții și așa mai departe. 

Dacă e vorba de un complex cu acces închis, discută cum vor intra echipele de muncitori, materialele de construcții sau mobila. 

Există parcări speciale sau card de acces special pentru aceștia?

3. Gunoi / transport

Toate materialele și mobilele din casa ta vor trebui transportate și vor genera moloz și gunoi. 

Unde se aruncă? 

E voie să depozitezi sau să debarasezi acolo gunoiul de la construcții? Dacă nu, cum se procedează?

Se pot căra materiale de construcții cu liftul? Dacă da, în ce condiții? Există un lift special pentru materiale? 

 

Contracte

 In general atunci când cumperi o locuință consideri că este inutil să întrebi dacă e racordată la utilități. Ar fi absurd, nu? 

1. Gaze / apă / curent etc.

Se întâmplă uneori chiar în mijlocul Bucureștiului ca anumite case să nu fie conectate din anumite motive la utilități. Fie au fost decuplate, fie nu au fost niciodată racordate. 

Conectarea uneori poate să fie mare bătaie de cap, timp și bani. Verifică cu atenție acest aspect.

De asemenea în blocuri noi, de multe ori constructorul nu a reușit încă să facă contractele sau racordările.

Verifică dacă acestea există altfel există riscul să te muți într-un apartament nou dar fără căldură sau curent.  

2. Garanții

In general, trebuie să primești garanție de la toate produsele din casă. La o casă nouă ai putea avea garanție pentru instalații, manopere, uși, ferestre, centrală etc.

Să se prevadă în contractul de vânzare cumpărare o anumită perioadă de garanție pentru finisajele apartamentului pe langă cele de mai sus. 

De obicei poți cumpăra un apartament nou, care să pară perfect zugrăvit dar după ce încălzești casa să se deslipească zugrăveala sau gledul de pe perete. 

3. Contacte

Cu cine poți să stai de vorbă dacă ai o problemă după ce iei în primire apartamentul / casa? Există un responsabil de lucrări? Un administrator de bloc? Află datele de contact ale acestora.

De asemeni, dacă există un grup pe Facebook sau pe Whatsapp al proprietarilor ar trebui să te înscrii din timp în acestea ca să afli dacă exista probleme importante ale celor ce locuiesc deja în ansamblu. 

 

Uneori e mai bine să iei decizia cumpărării unei case alături de un specialist. Un designer de interior are experiența necesară sa te poată ajuta să iei decizia corectă.” 

D-na R. F.

Apartament, Ansamblu rezidential Aviației

Listă vizionare / luare în primire locuință

Interior:

 Infiltrații / inundații

Instalații:

  • Electrice
  • Sanitare
  • Termice

Finisaje:

  • Zugrăveală / pereți
  • Parchet
  • Gresie / faianță
  • Uși / ferestre

Exterior: 

Vecini / imprejurimi 

Parcări

Debarasare gunoi / acces transport mobilă & materiale

Contacte & contracte: 

  • Contracte existente 
  • Garanții
  • Administrator / responsabili / asociații 

Amenajări la cheie

 

Vrei și tu o amenajare personalizată pentru casa sau grădina ta? Este simplu, trimite un mesaj pe pagina noastră la ”cere oferta”.

Alege să faci un proiect de design interior astfel încât casa să se portrivească perfect cu stilul tău de viață.  

 

Amenajari la cheie

Amenajări la cheie

Pentru orice amenajare completa sunt necesari doar 3 pași:

1. Proiect de design interior (planuri de execuție și 3D)

2. Amenajări interioare

3. Mobilare și decorare