Covorul mic bate mocheta mare
Cotidianul, Covorul mic
Mocheta nu mai este la moda. O spun si designerii de interior, si cei care o comercializeaza. „Vinovate“ de noul trend in amenajari sant covorasele.
Mocheta se imparte in doua mari categorii: mocheta destinata locuintelor si mocheta pentru spatii comerciale. „Mocheta care se foloseste in spatii de locuit este cea tunsa si buclata. Aceasta este tesuta. Cealalta, destinata spatiilor comerciale, este de trafic intens, iar firele sint incorporate in partea inferioara a mochetei, parte care este bituminata“, ne-a spus Lora Radu, administratorul firmei Gama Blue.
Mocheta de trafic intens este mai aspra, in hoteluri, spre exemplu, fiind folosita doar in holuri. „In camere se foloseste aceeasi mocheta, mai soft, ca si intr-o casa“, a precizat administratorul Gama Blue.
„Vinzarile la mochete au scazut cu peste 30% in acest an, comparativ cu anul trecut“, a mai spus Lora Radu, adaugind ca vinzarile sint in scadere din cauza noului trend de amenajari interioare, care prevede ca pardoseala sa nu se mai acopere in totalitate.
„Mocheta nu mai este la moda, noi recomandam pardoseli calde, gen parchet, care sa fie acoperite pe alocuri, respectiv in zonele de discutii, cu covorase de mici dimensiuni“, ne-a spus Irina Constantin, designer de interior al firmei Knox Design.
Pretul pentru un covoras la moda variaza intre 60 si 80 RON metrul patrat, ne-a spus Florin Ghitulete, manager al firmei Stilcarpet.
Mocheta pentru apartament
Mocheta tunsa este recomandata pentru locuinte, mai ales acelora care prefera sa circule desculti sau locuiesc la bloc, unde au vecini dedesubt si-i pot deranja circuland cu tocuri pe parchetul sau pe linoleumul din apartament. Mocheta pentru holul casei sau al apartamentului va trebui sa fie cu firul mai inalt decit cea din living sau dormitor, intrucit holul este mai utilizat decit celelalte incaperi.
Pretul mochetelor variaza intre 5 si 90 de euro metrul patrat, fara TVA, in functie de materialul din care sint confectionate. Preturile sint valabile pentru mocheta tesuta sau crosetata, dar nu manual.
Exista si mochete mai scumpe, potrivit lui Walter Kleins, manager la firma Kledor. Pretul acestora poate ajunge si la 150-160 de euro metrul patrat. „Aceste mochete sint facute manual in China, dar intra la noi in tara prin Uniunea Europeana. Nu prea isi merita banii“, a spus Walter Kleins.
Nu toate firmele care vind mocheta inregistreaza scaderi ale vinzarilor. Potrivit managerului Kledor, comparativ cu vinzarile de anul trecut, anul acesta se inregistreaza cel putin acelasi volum de vanzari.
Material de confectionare
Potrivit dezvoltatorilor, pretul aceleiasi mochete este mai mic, in Romania, decit in tara producatoare. O mocheta care la noi costa 13 RON, in Germania se vinde cu 10-12 euro metrul patrat. „In Romania este mai ieftina pentru ca mocheta este importata la cupoane de cite patru metri latime si lungimi de zeci de metri, in timp ce acolo mocheta este facuta la masura comandata“, a precizat Lora Radu.
Mochetele recomandate de dezvoltatori pentru rezidente sint cele din poliamid, polipropilena sau lina. Poliamidul este un material 100% sintetic. Distribuitorii il recomanda ca fiind un material ignifug, adica nu ia foc, in plus nu produce scame, iar petele sint curatate cu usurinta.
Cotidianul , 29.11.2006
Nicu Stan