Vrei să demolezi un perete în apartament și să lărgești spatiul?

Vrei să lărgești poate dormitorul către balcon sau să desființezi un perete dintre living și bucătarie.

Estetic, automat spațiul va avea de câștigat. Totul va arăta mai luminos și mai spațios creând un open-space.

Totuși este legal să demolezi un perete?

Varianta scurtă de răspuns este NU. Nu ai voie să demolezi, chiar dacă știi tu că peretele respectiv nu e de rezistență sau chiar dacă și Nicu de la 7 l-a demolat.Din cauza faptului că în cazul unui cutremur major foarte multe locuințe din România vor cădea, primăriile locale își doresc să se asigure că nu poți face nici un fel de modificare a unei structuri fără aprobări ale unor instituții specializate.

Evident, chiar dacă peretele tău nu este de rezistență trebuie să culegi o mie de aprobări și să te lupți cu morile de vânt suficient cât să te lași păgubaș.Problema demolării sau a recompartimentării locuinței este una dintre cele mai importante în designul interior. Practic, imediat ce a intrat clientul în birou, aceasta este de obicei una dintre primele discuții sau întrebări. Cum putem recompartimenta? Ce modificări ar fi mai potrivite?

Masurarea casei de catre un designer de interior
Masurarea casei tale este esentiala pentru un proiect de design realist


Îți recomand să te înarmezi cu răbdare și să iei la rând pașii de parcurs ca să poți demola peretele dar să fii in legalitate:


Primul pas este să obții Certificatul de Urbanism.

Teoretic acesta dureaza 30 de zile – legal. In realitate, după bunul plac al fiecărei Primării. Rareori se întâmplă și mai repede, dar de obicei acest termen se depășește.

Pentru a obține Certificatul de Urbanism fiecare Primărie are o serie de acte pe care o cere beneficiarului. Lista poate varia dar în general lista este următoarea:


Acte necesare Certificat de Urbanism

 • Cerere-tip (Formularul F.1) completată integral şi corect (elemente de identificare, scopul solicitării) şi opis lucrare. Downloadează formularul de aici. Reține că fiecare Primărie poate să aibă un formular propriu.
 • Acte de proprietate. Contracul de vânzare cumpărare în copie și original.
 • cadastru şi extras de carte funciară (copie) în termen de valabilitate de 30 de zile. Dacă nu le ai, poți obține și online.
 • Acesta este situl oficial al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliara, ANCPI, de unde poți obține un extras:
 • Un site mai simplu de folosit tot pentru extras de carte funciară este acesta:
  https://www.extrascartefunciara.com/
 • Copie C.I., C.U.I. – proprietar
 • Plan topografic la scara 1:500 ACTUALIZAT de la OCPI – două exemplare (copii).
 • Plan topografic la scara 1:2000 ACTUALIZAT de la OCPI – două exemplare (copii)
  De obicei le-ai primit la cumpărarea casei. Dacă nu, trebuie să faci cerere pentru ele la OCPI
 • Planul situaţiei actuale şi propunerea nouă – amprenta la sol si retragerile față de limitele de proprietate, fotografii după caz – două exemplare. Adică, pe planul apartamentului sau al casei trebuie să hașurezi cu o culoare ce pereți ai vrea să demolezi. Eventual să faci niște poze la fața locului.
 • Scurt memoriu justificativ – Trebuie să explici practic de ce vrei să faci demolările și – eventual – din ce sunt pereții, dacă intenționezi să îi inlocuiești cu alt material etc.

Planul de situație actual / modificări și memoriul tehnic justificativ poți să le faci singur sau să angajezi un arhitect proiectant să ți le facă.

Taxe

 • până la 150 mp – 5 lei
 • între 151 – 250 mp inclusiv – 6 lei
 • între 251 – 500 mp inclusiv – 8 lei
 • între 501 – 750 mp inclusiv – 10 lei
 • între 751 – 1000 mp inclusiv – 12 lei
 • peste 1.000 mp – 14+0,01 lei/mp pentru suprafeţele mai mari de 1.000 mp

Poți citi aici informațiile pentru certificat de urbanism oficiale ale Primăriei Sector 3, București:


În 30 de zile obții Certificatul de Urmanism.

Pot să demolez acum?

NU!

Mai ai treabă de făcut.


Certificatul de urbanism nu îți permite să demolezi pereții. Ai înștiințat Primăria de intenția ta de a demola iar Certificatul de Urbanism va fi o listă cu instituțiile care trebuie să îți aprobe modificările, după caz.


Ce documente am nevoie după obținerea Certificatului de urbanism ca să pot demola?

Lista este diferită în funcție de ce vrei să demolezi dar și de la o Primărie la alta. Am să îți descriu în cele de mai jos cele mai frecvente cerințe.

Gunoi

Uneori este necesară doar dovada că a fost închiriată o cuvă specială de depozitare și transport moloz de construcții de la o firmă autorizata. De exemplu REBU sau URBAN sau orice altă firmă de debarasare moloz.

Preț posibil pentru o cuvă 1000 – 2000 Ron / depinde de volumul cuvei / timpul de închiriere și de firma cu care faci contractul.

Poți folosi și întreprinzători particulari dar este neapărat să faci dovada încheierii unui contract și dovada faptului că molozul va fi debarasat corespunzător la gropile de gunoi special amenajate.

Prețul întreprinzătorilor particulari care sunt legal pe piața este puțin mai mic decat al marilor companii. Diferența nu e mare, dar poți negocia o flexibilitate mai mare la termenul de livrare și de ridicare al containerului ceea ce e destul de important.

Deci nu te orienta după anunțuri pe Olx sau după 2 băieți care ”te rezolvă”. Nu funcționează nici varianta în care faci contract ca să îl prezinți la primărie dar apoi ca să economisești nu il folosești și arunci gunoiul la colțul Blocului.

Chiar dacă toți vecinii sunt prietenii tăi cei mai buni tot o să facă unul reclamație la Poliție sau Primărie și o să plătești o amendă cât prețul unei canapele de la Mobexpert.

Apa, Curent, Gaze

Ca să se asigure că ceea ce demolezi nu interferează cu furnizarea apei, energiei electrice sau a gazelor din apartamentul tău dar și din cele ale vecinilor, probabil vor fi cerute niște avize de la furnizorii de servicii.

Mediu

De asemeni, trebuie să avem în vedere și protecția mediului. Nu întotdeauna acest aviz apare pe certificatul de urbanism.

Avizul proiectantului inițial al blocului

Aici încep dificultățile. Pentru că, dacă ai cumpărat un apartament sau o casă de la un dezvoltator imobiliar, nici o problemă, știi cine este proiectanul inițial.

Dar dacă locuința ta are 40-50 de ani și instituția respectivă nici nu mai există?

În București marea majoritate a blocurilor de dinainte de Revoluție au ca proiectant o instituție veche care acum s-a transformat în Proiect București.

Ca orice fostă instituție comunistă nu prea s-a modernizat. Situl pe care l-am găsit este:
https://www.pb.ro/

Din păcate majoritatea linkurilor nu se încarcă sau nu funcționează. Pentru o discuție directă ar trebui să încercați la sediul lor.

Dacă nu sunteți din București sau blocul este vechi dar nu face parte din patrimoniul Proiect București, din păcate aici va trebui să faceți un pic pe detectivul și să aflați după caz cum rezolvați acest pas.

Proiect tehnic de structura semnat cu parafă autorizată de structurist (Planșe tehnice și memoriu)

Pentru ideile tale trebuie să își asume răspunderea un specialist. Este cerut un proiect de structură (depinde de la caz la caz cât de complex) care să fie conceput și parafat de către un structurist.

Chiar dacă structuristul face proiectul și își dă avizul încă nu poți demola. Nu ai aprobarea finală a Primăriei. Aceasta are drept de veto.

Pentru proiectul de structură trebuie să vă așteptați să dați de la 500-600 de euro în sus.

Avizul vecinilor care sunt in imediata vecinatate (sus, jos, stânga, dreapta)

Pare ușor pentru că vă înțelegeți perfect cu vecinii și chiar i-ați cărat sacoșele vecinei de alături. Totuși veți vedea că lucrurile nu întotdeauna stau așa în realitate.

Vecinii care vă răspund politicos la bună ziua nu o să fie încântați să spargeți vreun perete. O să îi deranjeze gălăgia sau o să le fie teamă de riscurile care pot apărea pentru ei.

Avizul Asociației de Locatari

Chiar dacă vecinii apropiați v-au semnat, în general este necesar și acordul Asociației de Proprietari. Poate la 2-3 oameni v-ați dus cu o prăjitură, cu un vin și i-ați convins. Acum va trebui să convingeți tot blocul. Sau măcar administratorul de bloc.

Proiect tehnic de fațadă

Nu este întotdeauna necesar un proiect pentru fațadă. Doar atunci când Primăria consideră că ceea ce modificați aparține fațadei blocului sau se vede de la fațadă.

De exemplu poate fi cerut acest proiect atunci când demolați zidul către balcon și se poate vedea de afară.

Acest proiect este un studiu făcut asupra fațadei blocului de către un arhitect prin care se arată cum influențeaza modificarea dvs. ansamblul arhitectural al clădirii.

Prețul pentru aceasta depinde de complexitate. De asemeni trebuie să îți calculezi de la 400 – 500 Euro preț de plecare.


Aprobarea demolării / modificărilor de compartimentare

In linii mari, cu toate actele de mai sus în ordine și cu orice mai poate să îți ceară specific Primăria la care ești arondat te duci și depui de această dată pentru Aprobarea demolării sau a modificării pe care o soliciți.

În general obținerea avizului are tot un termen de 30-45 de zile, totuși, la fel ar trebui să te înarmezi cu răbdare pentru că nu ai cum să grăbești lucrurile.

Este posibil, în unele cazuri, ca Primăria să nu dea aviz favorabil cererii tale sau să îți ceară documente suplimentare. Timp în care expiră celelalte documente de la dosar.

Ca termen total m-aș pregăti la 6-12 luni.

Ca preț, greu de spus. Multe din actele de mai sus, necesită răbdare și perseverență mai mult decât bani. Totuși per total cred că trebuie să ne așteptăm la 1500 – 2000 Euro.

Cand ai obținut acest aviz:

FELICITĂRI!!!!! Poți demola!


A fost un proces anevoios, dar merită. Ești printre cei 1% care este în legalitate în România.

Asta spune foarte multe despre tine: ai dârzenie, răbdare și corectitudine.


Pot să demolez și fără autorizație!

Am vizitat multe apartamente și case și vile, marea majoritate (aș spune peste 90%) au modificări diverse, fără autorizație.

Chiar dacă procesul este anevoios și costisitor, amenzile se dau ușor și se cere refacerea stării inițiale. Adică primești și amendă și trebuie să faci la loc, cum era.

Amenzile momentan sunt în zona de 10.000 – 20.000 Ron. Se dau în funcție de gravitatea situației.

Amenajari inerioare - preturi

O echipă de constatare poate veni de la: Primărie, Poliția Locală și, mai ales, de la Inspecția în Construcții.

Doar un telefon de la un vecin îngrijorat și ai echipa la ușă.


Dicuțiile privind recompartimentările sunt primele pe care le ai cu un designer de interior.

Cum poți eficientiza spațiul? Cum arată mai frumos? Cum facem un open space?

Din păcate sfatul designerului nu ține loc de certificat de urbanism sau de autorizație de demolare.


Deci, practic ai următoarele variante:

 1. Modificările apartamentului sunt spectaculoase, merită puțină birocrație – ar fi util să începi acum să ceri certificat de urbanism. Ba chiar aș testa puțin apele și aș întreba vecinii dacă mi-ar semna aprobarea. Ca să nu ma apuc de acte și să am surprize la final.
 2. Modificările apartamentului sunt spectaculoase, dar nu vreau să mă ocup de atatea acte și harțogăraie. Aici ai două variante: fie angajezi o firmă care e specializată în așa ceva ( dar tot trebuie să vorbești cu vecini / administrator etc.) sau pur și simplu îți asumi riscul să faci modificările fără autorizație în speranța că o faci ulterior (discutabil).
 3. Modificările apartamentului nu merită timp / bani / riscuri. Aș putea să îl amenajez așa cum e și să scot maximum din forma actuală.


Oricare variantă alegi, noi, ca designeri de interior putem să te ajutăm să îți creezi locuința de vis, cu sau fără recompartimentări.

Vino să stăm de vorbă și să alegem cea mai bună decizie împreună!

Cu drag,