Preturile unei caramizi de sticla variaza între doi si sase euro
Peretii din caramizi de sticla sunt din nou la moda. Designerii de interior apeleaza la acestia pentru a crea spatii interesante, la preturi accesibile. Un prim atu al folosirii sticlei în decorarea interioarelor este impactul vizual deosebit pe care îl creeaza.
“Utilizarea caramizii din sticla se recomanda în spatiile unde nu poate patrunde lumina naturala, transparenta ei fiind exploatata la maximum”, spune Andreea Speranta, project manager Knox Design.
Specialistii avertizeaza ca acest artificiu nu trebuie sa înlocuiasca total un perete de rezistenta. Este recomandat ca peretele din sticla sa fie folosit pe post de perete despartitor sau ca semiparapet cu rol de bar. “Poate fi folosita cu succes ai în cazul calcanelor comune, astfel încât, chiar daca peretii a doua imobile sunt foarte apropiati, se pot folosi iluminatoare”, subliniaza Speranta.
Paleta cromatica este variata, dar cele mai cautate culori sunt maro coniac, alb cu dungi sau bule si nuante relaxante ca bleu sau verde-marin. “Excentricii prefera rosul”, spune Denisa Stefanescu, coordonator comunicare Delta Design. Preturile variaza si ele de la doi la sase euro pe bucata, iar dimensiunile uzuale sunt de 190x190x80 mm sau 240x240x80 mm.
Rezistenta la foc de pâna la 60 de minute
Costul redus pe metru patrat este si unul dintre principalele avantaje ale peretilor din caramida de sticla fata de alte materiale precum PVC sau lemn cu geam termopan. Izolarea termica si cea fonica se realizeaza mai bine folosind caramida de sticla.
“Foarte rar se va întâlni fenomenul de condens pe suprafata interioara a fatadelor din acest material”, spune Stefanescu. Si rezistenta la foc este mai mare, de pâna la 60 de minute, iar maleabilitatea materialului permite realizarea structurilor plane, cât si a celor curbe.
Caramida din sticla este singurul produs clasic ce permite trecerea luminii si care are o rezistenta la intrarea prin efractie egala cu a unui zid realizat din materiale clasice, precum BCA sau caramida.
“De aceea este foarte întâlnita în realizarea de suprafete vitrate construite în sistem clasic de zidarie cu mortar si armatura metalica orizontala si verticala, în jurul usilor de acces în imobile”, spune reprezentantul Delta Design. Chiar daca nu este dificila, montarea trebuie facuta de un specialist.
Text scris pentru articolul “Caramida de sticla…”
Adevarul, mai 2008
Andreea Speranta
In pricipiu, caramida de sticla se recomanda a fii folosita in spatiile unde nu poate patrunde lumina naturala, transparenta ei fiind exploatata la maximum. Caramida de sticla nu este de recomandat sa inlocuiasa total un perete de rezistenta, astfel nu poate sa inlocuiasa cu perete cu exteriorul. Peretele din caramida de sticla poate fii folosit atat ca perete despartitor cat si ca semi parapet cu rol de bar.
Sticla poate fii colorata divers astfel incat acest decor devine defapt un vitraliu menit sa personalizeze mai mult interiorul.
Fiind vorba despre un apartament de 3 camere decomandat se presupune ca holurile sunt inguste si lungi, astfel incat este de recomandat sa se execute un perete de sticla intre partea intunecoasa si o camera bogat luminata natural.
Efectele cromatice deosebite se pot obtine prin culoarea folosita dar si prin modelul ales, se pot face forma deosebite din caramida de sticla independente. Daca este un apartament de tineri atunci transparenta oferita de acest material o sa fie alegerea perfecta pentru dormitorul matrimonial.
Montarea caramiziilor de sticla nu este neaparat dificila insa este de recomandat sa fie facuta de un specialist. Caramida de sticla poate fii folosita cu succes in cazul calcanelor comune, astfel incat chiar daca peretii a doua imobile sunt foarte aproapiati, totusi se pot folosi iluminatoare. Diferenta esentiala dintre caramida de sticla si sticla propriu zisa este ca primul finisaj ofera o izolatie buna, atat termica cat si fonica, pe cand sticla are mai mult utilizari decorative.
Adevarul, Caramida de sticla
Adevarul, 5 aug 2008
Diana Drinceanu