Vrei sa iti cumperi un apartament sau o casa noua? Iei in considerare ofertele din ansamblurile rezidentiale? Stii la ce sa te astepti? Stii care sunt cele mai frecvente capcane ale dezvoltatorilor imobiliari?
Lucram de aproape 20 ani in domeniul amenajarilor interioare all inclusive. Am vazut tot felul de constructii si am amenajat in majoritatea ansamblurilor mari din Bucuresti macar un apartament, doua sau o casa.
Noi amenajam adesea locuinte in ansambluri rezidentiale si putem sa va dam o gramada de exemple de mici tertipuri are dezvoltatorilor, adesea neplacute pentru proprietari. Poate ca daca ai fi stiut de ele inca de cand ti-ai luat casa ai fi putut negocia altfel sau macar cantareai argumentele pro si contra inainte de a lua decizia de cumparare.
Nu cumpara o locuinta numai pe criteriul pretului sau al zonei in care este amplasata, gandeste-te si la cat vei investi in ea ca sa o faci locuibila, gandeste-te daca mirajul “casei de vis” pe care ti-l prezinta dezvoltatorul are legatura cu locatia pe care o vizitezi. Adesea, cu o imagine idealizata in minte, iti scapa realitatea.
Video: 10 sfaturi contra capcanelor dezvoltatorilor imobiliari
Citeste urmatoarele 10 capcane ale dezvoltatorilor imobiliari, pentru a sti cum sa te feresti si pentru a cumpara casa ideala in cunostinta de cauza, fara surprize ulterioare.
1. Poze vs. realitate
Ai observat ca multi dezvoltatori pun pe siturile de specialitate la vanzare poze, copiate aleator de pe net, poze cu amenajari furate de pe diverse situri, imagini care nu au legatura nici cu structura camerelor, nici cu forma lor nici cu nimic?
In 90% din cazuri aceste poze nu sunt dintr-un apartament facut drept model ci copiate cu nonsalanta de pe orice alte situri de design interior. Atentie! Ceea ce vezi in poza nu va putea fi transpus exact in casa aceea.
2. Planuri 2D subdimensionate.
Stiai ca marea majoritate a planurilor in care iti vezi viitorul apartament amenajat cu canapea, paturi, dulapuri si asa mai departe sunt in realitate subdimensionate? Adica piesele de mobilier sunt puse la scara mai mica pentru a parea ca apartamentul e mult mai spatios decat este in realitate.
Ti se pare ca in dormitor incape un pat generos, o masuta de cafea ba si un dressing urias? In realitate vei avea o mare surpriza. Aceasta este una dintre cele mai frecvente capcane ale dezvoltatorilor imobiliari pe care potentialii clienti nu o sesizeaza.
3. Materiale de calitate?
Bineinteles ca nu poti verifica ce materiale a folosit dezvoltatorul direct la constructie. Dar stii din start ca scopul lui este sa castige cat mai mult profit de pe urma vanzarii. Care va fi pragul la care sa lase calitatea materialelor pentru ca marja de profit sa ii fie optima?
Nu poti sa iti dai seama cu exactitate, insa iti poti face o idee, uitandu-te cu atentie ce calitate iti ofera la finisaje, pentru ca acestea sunt palpabile. Daca vezi ca ai in baie cea mai jalnica faianta de 30 ron / mp din Valea Cascadelor, probabil ca acelasi lucru s-a intamplat cu toate materialele.
4. “La cheie” sau “la gri”?
Ai grija, aici este o mare capcana. Daca il iei la cheie si materialele de finisaj sunt de foarte proasta calitate si muncitorii muncesc la viteza, la metru patrat, s-ar putea sa nu iti placa ce iese sau sa trebuiasca sa schimbi intr-un timp scurt. Daca vei renunta la finisajele standard, se poate sa ti se scada un pret infim din contract, sau deloc. Pretul unor materiale de calitate, la un pret optim si al unei maini de lucru calificate nu este ieftin si nu va fi acoperit de suma oferita de dezvoltator. Aici va trebui sa iti cantaresti cu atentie bugetul si avantaje vs. dezavantaje.
5. Suprafata utila sau cea construita?
Evident ca pe tine te intereseaza doar cat ramane in interiorul camerelor, ai grija daca platesti la metru patrat daca pretul este pe suprafata construita, pentru ca in realitate platesti pe inca 15-20 mp care sunt de fapt sub pereti, ba chiar sub peretii catre vecini, probabil platesti acolo si tu si ei.
De asemenea poate te bucura ca ai un balcon mare sau o terasa spatioasa si iti faci deja planuri despre cum o sa prelungesti livingul catre el si va fi totul luminos si spatios. Totusi in majoritatea ansamblurilor rezidentiale, nu sunt permise modificari la fatada. Daca balconul nu e inchis nu vei putea sa il inchizi tu. Daca balustrada e de sticla, nu poti sa te apuci sa o faci din beton si sa montezi termopane. In foarte putine cazuri acest aspect este permis, intrucat fatada este aprobata de Primarie si pentru a o schimba ar trebui, legal vorbind, sa faci un proiect cu studiu al fatadei si o gramada de alte acte pentru a o transforma.
Legal, cand iti vine inspectia in constructii si iti da amenda si te pune sa darami, nu ii preocupa ca ai vazut asa si la un alt bloc sau ca si vecinul de la 4 a inchis balconul.
6. Distanta pana la vecini.
Iata un subiect care pentru unii este neimportant, pentru altii poate fi esential. Nu iti place sa te trezesti de dimineata sa iti bei cafeaua si vecinul de vis a vis sa iti faca cu mana de la 3 m distanta, nu? Sau sa nu pice pic de soare pe geam pentru ca ai ditamai blocul aproape lipit de al tau? Viziteaza-ti apartamentul in mai multe momente ale zilei si vezi daca ai soare, daca se zdruncina toata cladirea de la tramvai sau de la aeroportul din apropiere.

Masurarea casei tale este esentiala pentru un proiect de design realist
7. Din doua camere au iesit 3.
Adesea, pe parcursul constructiei, se mai iau decizii pentru a optimiza valoarea de piata a unui apartament, iar asa dintr-un hol iese o camera, dintr-un dormitor facem doua, bucataria este din start deschisa spre living ca altfel ar avea latime de 1.5 metri si nu ar incapea nici macar o masa acolo. Ar trebui sa iti dai seama de asta cand in mijlocul unei camere apare in mod suspect un stalp sau o grinda, semn ca acolo initial era gandita o alta structura si compartimentare.
Acest artificiu este facut pentru ca evident, 3 camere suna mai bine decat 2, si 4 mai bine decat 3, nu-i asa?
8. Costuri secundare
La un bloc vechi nu te mai gandesti la parcare sau la boxa, pentru ca acestea sunt sau nu disponibile in functie de situatie, nu vor fi taxate separat. Insa la un bloc nou parcarea si boxa sunt adesea vandute la suprapret. Nu iti calculasei o diferenta de 10.000 Euro doar pentru locul de parcare atunci cand ai cautat apartamentul.
De asemenea in complexele rezidentiale trebuie sa tii cont ca sunt si multe alte cheltuieli ale complexului, in afara de intretinerea standard. In intretinere intra si costul portarului sau al bodyguardului, taitatul ierbii si alte cheltuieli comune.
9. Termene estimate vs. realitate.
Rareori constructia sau executia amenajarilor interioare la cheie sunt in timpul estimat, adesea dezvoltatorii se grabesc sa iti vanda o constructie cand inca e pe hartie sau e la rosu, promitandu-ti un termen de finalizare. Acest termen are rareori legatura cu realitatea, intrucat aceste estimari sunt facute astfel incat sa sune bine.
Nu exista in contractele de cumparare vreo penalizare in cazul in care aceste lucrari nu sunt in timp si nu e ca si cum vreun client va renunta la locuinta pentru ca amenajarile sau constructia dureaza cu o luna, doua, trei mai mult decat era estimat initial.
10. Mutare in santier
Daca cumperi cand imobiliul e doar pe hartie, in stadiu de proiect, nu ai de ce sa te indoiesti, 2 ani vei sta in santier.
Totusi chiar si cand te muti intr-un ansamblu nou, chiar daca ti se pare ca e finalizat, nu trebuie sa te lasi pacalit de aparente. In primul an, cel putin, trebuie sa iti planifici foarte multa rabdare si calm pentru ca vecinii se vor muta treptat si isi vor amenaja si personaliza apartamentele odata cu trecerea timpului.
Chiar daca blocul e finisat sa nu te astepti ca nu o sa auzi picamere si demolari pentru ca ti se pare ca e totul gata. Toti ceilalti vecini vor reamenaja mai mult sau mai putin, vor demola sau decoperta pereti, vor mai trage cateva fire de electrica, vor plimba moloz si mobila pe scari si cu liftul. Asta in cazul fericit in care blocul este suficient de ocupat incat sa se puna in functionare liftul.
Daca sunteti doar trei vecini pe scara de 10 etaje, o sa fie o adevarata placere sa urci pe scari pana la etajul 9 unde ai avut inspiratia sa iti cumperi apartament. Poate ca la inceput nu o sa fie un deranj, asta e, mai facem sport, dar cand vine si un bebe pe drum si trebuie sa urci carutul pana la 9 ai incurcat-o!!
Intr-un final, concluzia e simpla: pe vazute, pe placute, tot iti iei un apartament sau o casa, poate merita si cu vecinii de vis a vis cu ochii in dormitorul tau, si cu camerele mici, si cu santierul de jur imprejur, ba chiar si la ultimul etaj fara lift. Daca tot ai luat-o, hai sa o amenajam, macar in interior sa fie casa visurilor tale!