
Amenajarea unui open space – Util imobiliare – supliment Romania Libera
Realizarea unui open space pentru zona de zi
Sectiunea Amenajari interioare din suplimentul Util -mobiliare nr. 4, Romania Libera, Miercuri, 24 februarie 2010
Nevoia de spatiu aerisit si libertatea de miscare fac din amenajarile tip open space o solutie populara atât pentru case, cât si pentru apartamentele de bloc.
Un astfel de exemplu va propunem si noi. O amenajareopen-space pentru zona de zi a unui apartament clasic de bloc cu o suprafata de 76 mp. Apartamentul este situat intr-un bloc construit in 1967, Bucuresti. Compartimentarea lui initiala prevedea 4 camere (3 dormitoare si sufrageria), bucataria, 2 bai si holurile de legatura. In 2005, proprietara apartamentului, doamna Irina Senchea, a decis ca este momentul pentru o schimbare majora in ceea ce priveste decorul locuintei. Desi apartamentul avea 4 camere suprafata nu era suficient de mare pentru a le gazdui confortabil, iar spatiul parea meschin si aglomerat. Asa ca a apelat la sfaturile unui prieten, arhitectul Dan Geleletu, cu privire la peretii ce pot fi demolati in vederea obtinerii unui interior mai aerisit. In urma discutiei cu acesta, proprietara a conturat un proiect de amenajare de a carui implementare s-a ocupat personal.
Costurile pe tot apartamentul, in cluzând demolarile, reabilitarile si dotarile (electrocasnicele), au ajuns la circa 100.000 lei. Planul pentru autorizarea constructiei a fost realizat de arhitect.
Acesta prevedea darâmarea unor pereti si desfiintarea unor spatii anexe (camara, debara) pentru a dobandi o zona de zi deschisa si mult mai larga. Spatiul rezultat in urma acestor actiuni de demolare include livingul, bucataria si diningul.

Modificarile de compartimentare au fost destul de mari, apartamentul cu 4 camere devenind unul de 3. S-a renuntat la peretele dintre living si cel de-al treilea dormitor, iar incaperea ce revenea baii a fost integrata in aria de zi cu rol de bucatarie. Baia a fost amenajata in vechea bucatarie. A fost desfiintata si camara din holul de primire, iar usa de intrare in dormitor a fost mutata pentru a include in spatiul lui si holul mic de trecere. Cu aceasta ocazie a fost marita putin si baia de serviciu.
Fiind terminata noua compartimentare, au fost inlocuite instalatiile electrica si sanitara si tâmplaria; a fost turnata o sapa autonivelanta si izolati toti peretii exteriori (apartamentul fiind amplasat pe coltul blocului).
Parchetul masiv vechi de ste jar a fost inlocuit cu unul nou, tot din lemn masiv de stejar.
Tevile vizibile de gaze au fost mascate cu scafe construite la nivelul tavanului pe hol si living, iar in dormitorul mic a fost creat un sistem de iluminat mixt cu lumina reflectata indirect din scafe. Grinda din living este una de sustinere, asa ca a fost transformata in suprafata de expunere, marcata cu spoturi.
Decorul l-a construit treptat. In prima faza a ales tapetul, iar apoi mobilierul. Doamna casei stia de la inceput ca va folosi tapetul pentru a accentua diferite zone, asa ca a ales modele speciale de la Silver Decor, cu insertii de bambus (living) si pluta (dining). Mobilierul si accesoriile decorative au fost achizitionate de la IKEA. Restul elementelor au fost achizitionate treptat si incadrate in decor pornind de la ideea de spatiu functional si cald.
Mai multe detalii privind amenajarea intregului apartament, le puteti gasi in revista DOMUS nr.3, martie 2010.
„Am invatat multe in urma acestui demers de amenajare, dar am si unele regrete. Unul este legat de faptul ca nu am mascat caloriferele, desi am imbracat peretii in gips-carton atunci când au fost izolati.”

Intreaba un designer
In ce situatie se poate opta pentru un open space dupa modelul: living / bucatarie / dining? Care sunt avantajele?
In general, aceasta solutie se aplica in cazul in care locatarii au un anumit stil de viata: familii de tineri in care se gateste putin si nu in fiecare zi. Se poate realiza un astfel de open space si când in locuinta se gateste, dar in acest caz se recomanda usi glisante sau cu deschidere dubla/tripla cu 2-3 canaturi spre bucatarie. Acest tip de amenajare se preteaza la parterul unei case individuale, precum si la apartamente unde configuratia spatiului permite deschiderea catre living. In ambele situatii se creea za un efect de largire si luminozitate. De exemplu, in cazul unui apartament se creeaza senzatia de vila.
Ce lucrari implica tehnic aceasta solutie?
Se sparg si se demoleaza unul sau mai multi pereti, de aceea este necesara si o autorizatie de construire in cazul apartamentelor vechi.
Recomandarea este sa se dea jos intreg peretele si apoi eventual sa se refaca, daca se dores te o deschidere partiala sau realizarea unui bar. Când configuratia spatiului nu permite deschiderea bucatariei spre living, se poate realiza acest lucru catre un alt spatiu (culoar sau hol), iar fostul spatiu, de obicei mai intunecos, poate deveni foarte interesant prin decorare.
Cum se decoreaza o astfel de camera?
Trebuie avut in vedere faptul ca acum este vorba de un singur spatiu. Este deci necesar sa existe o coerenta stilistica intre vechile spatii (de exemplu nu se poate ca zona de bucatarie sa fie rustica, iar livingul minimalist), precum si o unitate coloristica.
Acest spatiu prezinta mai multe centre de interes – canapeaua, masa de dining, bucataria etc. care nu trebuie sa concureze intre ele. De exemplu, un semineu poate fi prea mult, iar la o canapea rosie s-ar potri vi un bar mai discret, altfel totul devine agresiv. Spatiul fiind mare, covorul va fi mic, accentuând punctul de interes.
Se recomanda un singur fel de pardoseala (de preferat calda) pentru intreg spatiul sau se pot face diferentieri discrete pentru marcarea zonelor.
Designer de Interior, Irina Constantin
Knox Design
Designerul nostru, Irina Constantin, prezinta cititorilor ziarului Romania libera (24 februarie 2010) solutii pentru realizarea unui open space in zona de zi pornind de la compartimentare si ajungand la decoratiuni si mobilier.
redactor: ANA-MARIA OANCEA