Combina culorile ca la carte
Culorile au un efect profund asupra dispozitiei unei persoane, de aceea personalitatea locatarului este cea mai sugestiva in alegerea cromaticii pentru locuinta.
Insa specialistii joaca un rol foarte important deoarece ei cunosc limitele folosirii culorilor pentru a nu iesi din tipare intr-un mod dezagreabil. Iata, deci, parerea si sfaturile specialistului – designerul Irina Constantin:
Nu iti fie teama de culori, peretii nu trebuie lasati albi, pe de alta parte nu trebuie nici sa exagerezi, foloseste culorile cu moderatie pentru a obtine efecte deosebite si a iesi din monotonie. Combinatiile simple si aerisite sunt cele mai indicate, iar daca nu ai imaginatie te poti inspira din orice iti place (reviste de profil, imprimeul unei rochii etc.). Intotdeauna trebuie sa gasesti solutia simpla care ti se potriveste si te binedispune.
Ideal ar fi sa alegi trei culori pentru amenajarea unei incaperi, iar dintre acestea una o folosesti ca accent. Cantitatea de culoare trebuie dozata cu grija, pentru ca nu vrei ca incaperea sa devina obositoare. O alta regula importanta in amenajarile interioare este sa folosesti in combinatiile de culori doar una din culorile primare (rosu, galben sau albastru), mixarea a doua sau a tuturor celor trei fiind exagerata pentru o incapere sau o locuinta. Lucrurile se schimba totusi atunci cand avem in vedere camera unui copil, culorile tari stimuland creativitatea si imaginatia celor mici.
Poti folosi nuante de mov, lila, fucsia, verde crud sau turcoaz, acestea fiind in trend anul acesta. Mixul de mov, negru si argintiu reda un efect glamour deosebit si este chiar una dintre combinatiile mele preferate. Alta varianta ar fi grena, visiniu si tonuri de brun, cu un aspect regal. elegant.
Albul, desi nonculoare, poate fi folosit pentru a scoate in evidenta culoarea cu care este asociat, in special prin folosirea texturilor. Spre exemplu, mixul alb sidefat – mov profund este o alegere potrivita pentru mobilierul modern, iar alb texturat – nuante de bleu si albastru creeaza un efect relaxant de luminozitate. O alta sugestie ar fi sa creezi combinatii elegante – in stilul britanic, colonial – asociind nuante de verde inchis sau tutun, auriu si lemn masiv.
Folosind reguli sau directive superficiale, rezultatele finale pot fi nemultumitoare, sau chiar mai rau. In cazul combinarii culorilor, o simbolistica riguroasa nu este intotdeauna reteta unui rezultat dorit. Dar pentru ca personalitatea dicteaza stilul de viata, este clar ca unele combinatii cromatice se potrivesc anumitor categorii de oameni.
*Esti o persoana linistita, echilibrata si vrei o amenajare eleganta, dar relaxanta? Foloseste nuante de bej si crem, asociate cu un accent puternic.
*Daca esti adeptul decorurilor tineresti, fresh, atunci te sfatuiesc sa folosesti nuante de verde smarald si verde crud in contraste puternice: mov sau lila.
*O amenajare glamour necesita o combinatie de argintiu (in mare voga acum) si mov, visiniu sau indigo. Nici cu mixul alb – negru – rosu nu ai cum sa dai gres, aceasta fiind o combinatie care nu se demodeaza niciodata.
*Combinatiile cu accentul pe oranj sunt vesele si optimiste. Pe de alta parte, auriul, simbol al luxului si opulentei, trebuie folosit cu masura, numai pentru a evidentia amenajari elegante; exagerarile vor creea in mod inevitabil imaginea de kitsch.
Amenajari interioare – articol in casamea.ro, o revista online de amenajari interioare – 09.04.2010